韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
越南文化輸出如果有韓國依家咁成功,就一定會
朝鮮被殖民嘅陣本身有朝鮮文化 有朝鮮文字 有國王,但台灣嗰陣仲賽德克巴萊咋 梗係容易比日本同化
公仔麵用ramen係跟日本
韓國依10幾年先衝出黎 將資金放係最搵錢既化妝品 流行文化上面 係好正常 食住個勢丫ma.

日本咁穩陣 去發展內部產業 穩穩陣陣無死。洗鬼同你韓國鬥 你d女團黎日本賺得幾多錢 1-2000萬我比你啦 你黎開演唱會仲要交稅。
荒死d日本妹豬會因為btw bp 走去韓國定居咩 最多都係100幾十人會咁做 對成個日本人口 根本無傷害。
明明講緊文化,個個淨係識吹歌影視
越南既雞 正
即你講D野都九唔搭八
因為韓國就係得依個位贏日本

係講緊流行文化
而家又講邊個發明先算係輸出
上面音樂又話唔需要韓國自己始創
龍門搬到去大灣區
你以為刀群舞係由頭到尾全員一樣動作?

我最上面俾幾條片你睇都唔明
但韓文冇F音,廣東話同普通話反而有
仲有韓文都有唔少字同廣東話發音都唔同,例如田地(전지)讀jeonji,禮(예)讀ye,蔚(울)讀ul
我相信black pink 著韓國服拍mv 又加好多韓國文化舞蹈 係可以sell到韓國文化 。

但100%唔會同你咁玩 psy可能會
【樂理】淺談日本作曲家與DTMer所說的「王道コード進行」(王道和弦進行)
https://m.gamer.com.tw/home/creationDetail.php?sn=3203104

J-Pop其獨特嘅旋律,有晒樂理分析
K-Pop呢?唔知囉
佢唔敢覆

https://lih.kg/yGromDX
#565 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
日式街道種乾淨
交通工具種典雅,韓國應該未追到
只係劇入面睇巴士境就知
韓國女其實真係幾正,東亞來講真係一流,起碼身材頂級
不過唔知點解佢哋上鏡硬係有種奇怪,同日本啲寫真女星硬係有啲分別
都話要講到發現 講到清朝啦。 係邊個將果件事帶紅 先有用架ma

韓國d女係靚丫 係整丫。 個個大眼 鼻高 腳長 白滑 頭細 .

日本都有好多女星係好正架。 拎一個產業代表國家文化就唔得囉 大家都有依個行為。

但韓國整容的確係幾好 周街都係依d女你都咪話唔正
其實所謂流行文化,賣真人呢d,係日本根本唔想行呢個方向
市場夠大,唔駛飛黎飛去出show,宣傳都搵到食的話,邊個藝人想出?海外市場係俾做得偏受眾少,新人剛起步要錢要助力既去

泡菜市場太弱,先冇得唔出國r撈
日本都唔會啦,你d歌影視紅,多外國人追就會自然慢慢去了解你個文化架啦,洗鬼咁on9係都要將d傳統野加入現代音樂咩,唔通以前香港歌手唱歌都要加粵劇呀
日本歌真係洗腦d 同好聽d 。 韓國歌用眼睇 ok?
日本人既pop就jpop
日本人既劇就日劇

但我唔會話jpop 日劇係日本文化黎

但你地話kpop 係韓國文化輸出
輸出左乜野係屬於韓國又答唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞