韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
個anmi本身睇美少女戰士對日本二次元文化有興趣
來日本留學學日文 宜家係日本活動
佢需然國籍係韓國但係畫啲係日本文化 唔算韓國文化啦
咁K-pop咪即係韓國文化囉屌
美國佬都唔會話K-pop係自己野啦
都唔知你想拗啲乜

上面講左一大堆K-pop元素你又無視哂
無人話一定要樣樣原創先叫屬於自己既文化
K-pop如是
Rap本身就唔係亞洲流行音樂常見,講緊90年代初既時候,而且係偶像團體身上

仲有搞清楚跳舞上既風格先講啦
除左日本仲有自己風格外,你講既一堆亞洲地方依家全部都係跟韓風咋
你唔問點解其他國家等K-pop紅左又走去照跟韓國,冇哂自己本土特色
反而走去問韓團跳舞同香港台灣日本果啲有咩分別

點解以前仲有HK-pop,M-pop偶像,依家個個走哂去韓風?

順帶一提,日本近幾年多左唔少偶像團轉走韓風
呢啲唔係因為韓國文化既影響力,咁應該點解釋呢個現象?
近年韓國野食係外國勁hit
魷魚遊戲都屌打而家日本劇啦
是!
訓醒未呀,近十幾年韓流先多人學炸,韓文依十幾年先唔用漢字?
文化輸出 只係輸出啲消遣 過眼雲煙
但講文化 即係一啲影響深遠嘅事

大家都開始唔記得g dragon psy 講緊都係短時間嘅浪
但係日本 真係好多動漫歌 熱血歌 到而家高達迷聽到首f91 都仲會諗返年輕嘅情懷

始終文化要有種懷緬嘅感覺 韓國野真係仲係停留响短暫快感

個人感覺 不喜勿插
咁又點?事實就係因為k pop 同韓國電影電視大受歡迎先多人學,就好似日文多人學都係因為動漫畫同以前日劇紅
韓國夠有被日本統治過36年 又唔見韓人崇日?
你而家被中共殖民緊 祟咗中未

有經歷過日治嘅台人差唔多死哂啦
80年前只係統治咗50年

係而家d台人 覺得台灣曾經被日本統治過
所以同日本有親
咩叫M-pop?
職場文化
哩兩個地方鬥全球最閪no1
當之無愧
一首tt 入面到底有咩韓國既文化

K-pop偶像派果邊強項係吸睛同洗腦

可以令到人唔識韓文都願意禁黎睇

佢地真係吸到外國人睇 呢一點係有落過力

但講到文化反而韓劇女人鍾意睇果類 更加適合叫做韓國文化

例如一套marvel既戲就好重美國文化呢個就認同
俾日本殖民同香港俾英國殖民有乜分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞