韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
日本文化核心就係有浸老人院味
會比機會後生,會革新就唔係正宗日本野
政治呢方面
韓國因為係自己爭取民主返黎所以一有選舉好多年輕人投票
有不滿都會識示下威

日本你叫啲後生仔投票
根本叫唔郁咪照玩抖陰
而家通帳日元跌仲要加稅人工又唔加
生活辛苦過以前
個個係twitter屌但全部鍵戰
完全冇人敢企出黎
南韓間中有唔聽話,咁就唔係狗
咪就係射黎射去都係射落海囉
東北亞用得核彈影響埋中美俄日四大國啦
到果個時候都唔駛講咩邊個做唔做狗
而且南韓啲軍力都夠打北韓
你係咪睇埋大陸啲農場文以為北韓軍事好勁,自己一個夠打南韓?

韓國佬依家咪就係唔聽話咁一方面賺大陸佬錢,一邊搵美帝幫援助,兩邊同時拎著數
你估美帝唔想插旗落南韓咩
互相利用咋
傻9韓國民主唔係美國送加
韓國連立國戰爭都要美國人打 自己輸北韓
50年代美國比兩個國家民主
日本走上民主軌道 韓國就成立軍政府
韓國仲要80年代比軍政府屠殺 本身民主進程中落後人哋30年
87年冇美國點頭韓國點實現民主
韓國本身嘅民主反抗,就係為咗補償以前自己做錯嘅事
咁都可以吹
老人院味
其實唔洗講咁多
我之前喺Saturn (德國CD store)買碟就知
日本動漫係講緊係有成個area賣佢啲碟
相反Kpop 先得兩個碟架仔賣
完全市場反映一切
日本個所謂民主最初有好大問題
因為韓戰爆發 美國要重新支持舊勢力
結果民主化縮咗水 工人權益俾人欺壓

日本好多工會搞罷工 為咗對抗好多係接近共產
60年代打得好勁 學運激烈程度唔會輸比南韓
所以後來政府先讓步 但係佢哋仲係好激結果失去大眾支持 收咗皮

但係到而家日本官商勾結都未去到韓國水平
我邊有話man呀,我只係話寧願梳呢啲頭都好過韓星嗰啲carry唔起嘅髮型
韓國立國戰爭都係美國打
50年代美國日本搞民主 自己成立軍政府

87年如果冇美國點頭學生同64冇分別

同樣係兩個美國人盟友 韓國落後人地四十年

所謂反抗就係為什補償自己以前犯嘅錯誤

咁都可以話自己會反抗自己爭取 崇韓撚打飛機世一
講咁耐有冇人可以分析下kpop即係咩文化黎
我唔係好熟
有聽過kpop hit個啲
不過啲音樂跳舞都係美國興開個種黎
除左男人會化粧之外有邊樣係屬於韓國自己既文化?
唔好再拎依d咁out既嘢出黎
例子都要貼合時代

何況出得黎做上班族好多都唔剪依d
日本手機遊戲其實都係
韓國唔係戰敗國,唔同日本
除左國防之外,美國干涉唔到咁多

你問當時日本人,有得揀佢地寧願要國家自主都唔要民主啦
唔係之後點會反美日安保
然後反美日安保抗爭仲要係失敗收場

美國點樣送民主俾韓國?
點解韓國獨裁者屠城嘅時候美國唔插手?
獨裁者失勢美國先肯點頭,咁都叫送?
如果民主真係美國送,當時示威者就唔駛反美啦
OLG都好打得喎

ncsoft講緊90年代至10年代頭彈起,中間on9食咗近20年老本都仲有咁多fans
半年已經800萬views
https://youtu.be/dSTahTUVYao

另一間nexon東京上市市值只係排任天堂後面
krafton同smilegate拎到steam concurrent peak第一同第二位
amazon特登搵ncsoft喺歐美合作推新olg都幾肯定成績唔會差過lost ark呢個新IP

另外pearl abyss新game trailer都係半年有800萬views
音樂類型都好闊
主要男女團唱歌跳舞
玩到有超能力,世界觀
咁當初一窮二白,唔搵盟國幫手搵邊個,北韓都搵蘇聯軍援啦,咁照你咁講以色列呢個中東霸主都係死廢柴啦,佢一立國就被中東國圍屌,第一次中東戰爭差啲未立國就滅國,冇美國歐洲所以佢都係廢柴啦

而且韓國本身崔圭夏係諗住推行民主化運動 係之後全斗煥搞雙十二軍事政變同517緊急戒嚴軍權黨權集於一身先上到台,講撚到係韓國人自己拎屎上身咁,仲未計全斗煥1980年一上台就有光洲事件抗議全斗煥

你究竟識唔識歷史架,定你睇左啲支那片就當係
Marketing
美國從來唔care佢啲所謂盟友(其實係狗),國內有無民主,睇下沙地,只要肯聽佢講野就得
只咪西利囉
乜野互相利用傻9
你呢種就好似俄入侵烏克蘭之前
話每個國家都係軍事做戲啲傻撚

實際上韓國真係有安全問題
北韓有核,先軍政治唔怕死
如果韓國冇美國駐軍死左十世啦
真係以為韓國軍好打得
咁我覆緊嗰條友話韓系乸型呀嘛

韓星大把款啦,唔一定要勁誇張
日系都係gel到一枝枝箭豬咁

同埋留意返香港其實都唔少人似圖一個類髮型,不過冇咁長咁解,唔似韓式又中分又gel pat陰中間又留個窿個種
可唔可以具體啲
唱歌跳舞邊方面或者邊種係韓國自己既文化?
咁日本有咩自己唱歌跳舞文化先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞