韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
我嘅大前提係體型相近之下
北方佬平均身高都比較接近西方
咪玩啦師兄 有冇睇過bts數據
第一隊上grammy攞獎 入白宮演講
以前而家已經冇可能有人超越 未來都好難
你講唔講到日本近年有咩咁大突破仲要推到全世界
如果計文化日本係贏哂,日本為人所知既文化有AV,動畫,漫畫淨計呢三樣已經贏左韓國,韓國為人熟悉既文化只限於韓劇同音樂
連北韓都可以郁韓國洗鬼中國
仲有韓國財閥奶中國鞋奶到仆街
之前美國制裁中國 韓國財閥三星大叫唔好👎
所以每個方面有唔同嘅國家潮流好正常, 唔使下下話呢個好嗰個唔好
台灣好撚多呢啲弱智文俾人binc

淺論韓國音樂後勁不足,日韓歐美音樂比較。
https://lih.kg/3152837
諷刺社會 藝術野都被你話係變態題材 巴打你都係返去睇支那啲戲 啱你多啲
甚至香港嘅電影都有短時間可以叫做亞洲第一
啲崇日撚到底明唔明一樣,以前日本係全方位屌打韓國架,宜家慢慢俾韓國超越就好心欣賞下人啦,永遠就話日本其他樣仲好勁,咁嘅心態咪不斷退步囉
文化輸出好難講有各花入各眼
鐘意動漫遊戲咪鐘意日本,鐘意kpop乸型咪鐘意韓國

不過講到住同旅行
十個可以選日本都唔會選韓國
韓國條街污糟,啲人冇文化會衝過嚟撞你,去旅行都冇嘢玩
梨骨院可以人踩人踩死百幾個,政府又廢
如果日本「失落三十年」,咁韓國就「地獄朝鮮」
下話
啲崇日撚到底明唔明一樣,以前日本係全方位屌打韓國架,宜家慢慢俾韓國超越就好心欣賞下人啦,永遠就話日本其他樣仲好勁,咁嘅心態咪不斷退步囉
其實商業片都係迎合觀眾需求
韓國好多人不滿社會現況就會拍呢啲嘢
日本以前都有 但係平成年代之後班廢柴根本唔理
冇咗市場就少咗拍
照你咁講呢個post其實冇咩好討論
雖然我認同你
我知なにわ男子呀
但講普及都仲係冇bts果啲紅
即係如果你要舉kpop例子
非洲人都up得出時下既kpop代表係bts
但日本真係好少人會up得出

仲有就係所有野都要用返佢地自己專屬app其實好唔方便
而家咩都全球化
收收埋埋反而更加斷自己米路
以前就話可以因為好稀有而且冇咩對手
而家先起步youtube已經太遲啦

日本妹追返自家野當然好
但當睇到紅白已經要去到請韓團過黎既時候
其實個結果係點大家都睇到
咪得一隊防彈贏咗幾套動漫
成個產業都輸晒喎
人地起碼自己爭取民主,日本仔連二戰後民主化都係美國,咩都聽晒美國佬講野,人地間唔中可以奶下中國咪證明佢無咁聽話做狗囉
你拎一隊野同成個產業比
我覺得你要加埋鬼滅同埋龍珠英文
Naruto喺西方都出名過呢啲
咪就係因為韓國歌影視近十幾年領先亞洲咪多啲人講
以前韓流未係咁紅果陣,啲人就係講日本台灣明星整容
你講得啱我收藏咗呢篇文分析得好好

如果韓國人想要趁著熱潮多推出一些團體也大無不可啦,只不過這些團體不像樂團的壽命那麼長,就像只活過夏天的蟬,季節過完就死光光了,還是靠著本錢去應對比較好。

以個人預測這一波韓國浪潮大概撐不到幾年就走下坡了,因為日本就算這幾年比較沒落、但基礎打的深又好,還是有機會再度把亞洲音樂娛樂這一塊版圖給拿回來

淺論韓國音樂後勁不足,日韓歐美音樂比較。
https://lih.kg/3152837
數據冇得呃人
韓流係真係有
日本亦都係有啲停滯
但全面計南韓仲係未見到日本車尾燈
叮噹先屈
人地yoshiki已經去到個level係grammy揾佢做節目既音樂總監
咁bts都要入返英文啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞