韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
講緊文化,關車同電器咩事
講緊語言文字你就講新樓同香港比?
人妖
講事實
韓國文化係COPY香港8.90年代起家
當年文化最鼎盛既香港都係第二 日本第一
因為本身就唔同語系
一個係漢藏語系,一個係孤立/阿爾泰語系

古代人冇字用先要借用漢字
依家韓國都好少用漢字
本身唔夾又難學難用
日常生活中得特別節日先會偶然見到
不過上面班大中華膠崇日撚會拎啲中文農場fake news出黎帶風向韓國仲要依賴漢字生活

人地韓國如果仲緊用緊漢字既話
文化輸出一定冇依家咁成功
冇自己語言文字先係最慘最冇文化既境界
日本Disney+相對Netflix, Amazon Prime, U-Next都冇獨佔,咪唯有用泡菜劇引傻閪落搭囉
識既人仲少過香港
韓文不嬲有6-7成漢字詞,啱啱先發現新大陸?如果我同你講韓文仲有唔少日文詞你係咪會嚇一跳?
品牌係文化輸出一部份
kpop 基本上無咩係自已發明。

但女團夠淫賤 應該真係自已出既。

外表黎講 韓國女團真係屌打日本。

韓國黎講mv抄歐美

女團 係一直都有無話邊個抄邊個。
係好早期已經有女團

歌黎講韓國同日本歌可以用眼睇了 所以基本上係睇洗唔洗腦。

計返無自已風格 hkpop依家抄歐美電音 可以話係唔開中文字幕都唔知佢唱乜 。

但分手情歌都仲係華語圈入面係表表者
係得啲無知傻閪懵撚先至會祟泡㗎咋
大把無知傻閪懵撚大個咗,接觸依個世界多咗,就唔會祟泡囉
咁日本演歌同j pop有關係?
請將冰山劈開
你唔好fake鳩人就真
農場fake news都拎黎做source
所有華文對韓國報導都fact check下先好拎黎做論點啦
台灣仲要出哂名多假新聞又誇大

好似人地講韓國人話孔子係韓國起源,大中華膠又真係信到十足
思想有冇得再廢老啲?
睇完 唔明
恐怕佢地以為韓國仲係60-80年代,甚至朝鮮王朝
你見佢地連漢字同中文都唔識分就知佢地咩料啦
三條友跳啲低能編舞點刀群法?

韓國畀日本管治咗35年,有日文詞一啲都唔出奇
連台語都好多日文詞
不過咁亦都反映韓語本質就係詞彙貧乏,韓國文化本質就係無乜文化囉
咁咪姐係disney 都覺得韓國野先吸到眼球 。 咁味成功左囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞