韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
北韓可以點郁南韓?
常規戰唔夠打,啲核彈夠膽射一早射左

人地美帝就係利用緊南韓引中国出手打熱戰,無論係自己親自出手定幫契弟北韓抗敵

北韓一出手,駐韓美軍反攻北韓
中国都瀨哂屎啦,仲打條柒咩
就算我係北韓都唔會打南韓,又冇著數
made in china都係輸出文化嘅一種wo
起碼本身個廠仲喺英國
分別分裂成美國同蘇聯隻狗喎
韓國潮流只係比大家多一類選擇,未及日本文化咁真正能成為完整而且有特色既系統,影响其他國家既文化發展。
ching平時剪開日系髮型?
好man喎
證明左經濟泡沫爆破後,對日本人影響係幾咁大,依家啲日本人好似廢柴咁咩都唔理 唔生仔 唔理政治 咩都唔理咁
講黎講去都係bts 3星 黑粉 韓劇
唔生仔係經濟問題多過文化問題?
依家韓流就係影響緊其他地方文化發展
其實我串你走去用"anime"同"k-pop" 去比啫
拎埋d垃圾keyword去比仲要唔知覆咗幾多次
你識得用呢anime去比,你自己諗下你對上一次search"動畫"係咩時候
呢d咩"動漫" "電影" "綜藝" "劇集" 本身search完都無乜代表性
咁都可以拎嚟覆
你有留意國際新聞
北韓宜家仲係到核試驗
日日都射飛彈挑釁南韓
南韓除左抱美國大腿 仲有咩還手之力?

你打左咁多字就證明左韓國只係美國啲狗
有北韓威脅只可以靠美國 安全問題一定係韓國死先過日本
日本太多老屎忽啦
年青一代想有創意既話就算比proposal都已經係廢老手上被截糊
你睇下奧運開幕禮就知

果套30歲魔法師係新人後生篇劇黎
比機會佢放係深夜拍
紅到大家深夜都會開電視之後仲出埋電影推出國際
好心比多啲機會後生仔啦

相反韓國啲劇成日都有劇本賞果啲
贏左真係有機會係大台到播
增加左好多新血

日本正正就係守舊唔想改變所以先搞到而家咁
十年前亞洲世一,岩
因為冇人爭
而家再係咁真係等收皮
唔好再拍黎拍去都係果啲劇求下你地
咁現在人地咪用翻例子
真心好過啲人扮韓星d又中分又奇特既髮型
日本經濟不嬲都冇問題 佢失業率仲係2.幾,仲係世界頭三大經濟體,只能夠講經濟泡沫爆破,破嘅唔係日本經濟 係日本人自己嘅自信心
唔明點解日本早過韓國有民主都值得追捧
日本民主係美國送嘅
佢係戰敗國,美國俾乜佢都要接受
日本人唔會覺得驕傲,只會覺得係恥辱

韓國民主係自己擋子彈爭取返黎,呢種精神係值得敬佩
廢唔廢就另一回事啦
可以講近年計將文化產業化,韓國係成功過日本,但一個國家嘅文化唔係只計產業。
屌崇韓港女乸型真係腦裝屎
想search動漫遊戲咪search動漫,anime
想search kpop咪search kpop防彈

如果人地唔知道具體名,只係知道大體總統文化
例如想睇動漫大唔知道應該睇邊套動漫或者kpop都係咁search

人哋一個產業贏晒 你拎防彈少年團K.O.幾套動漫
最後反咬人哋一口
件傻鳩係咁洗版,笑死
請問日系man喺邊?
個人意見,e家韓流影响力最大既係台上娛樂表演既模式,但睇黎似係師承舊時既日本,俊男索女既加強版。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞