韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
其實仲有咩好嘈
韓國同日本兩個都有各好
好肯定香港人一定最多人去日本旅行
而聽歌就KPOP就多過JPOP
韓國係小支那
一樣都係食狗肉文化國家
台灣同香港依家好多野的確差唔多
Mandopop
華語音樂
得啦
K-pop咁垃圾仲走去學,真係唔知醜
你咪就係果件拎啲fake news做source既愛支大中華膠囉
之前畀人ban左呀?
愛支仔睇農場文學人講內涵
電器,車 歐洲都已經超越曬/緊
日本車近年設計樣衰仲停留係十年前咁,泡菜車反而越黎越歐洲風格,睇住泡菜車由一開始一個月都見唔到部變每日都見到一堆,完全超越日本只係時間問題
真心一句,你件廢老唔好睇咁多農場假新聞啦
美國佬依家借韓國搞緊我地祖國,祖國都唔敢對韓國出手反制
我係你就關心下祖國點向韓國乞到晶片

人地韓文有幾多人學值得愛支大中華膠關心咩?
點解你仲可以拎黎幫人地一隻漢字都見唔到既中文打飛機咁肉酸
其實要分開樣樣野黎比
一個國家文化係好多樣嘢既合體
如果分
歌映視領域: k > j (依家票房同流量)
遊戲領域:j > k (兩大廠都在j )
二次元歌映視領域:j > k (動漫 cos等 j 屌打k)
飲食領域:j > k ( 口味需要人慢慢推廣 睇得出k 推廣緊 但j 依然屌打)
姿容文化: k > j (包括衣 化裝 頭 名次近年(4-5年) 被超過 其實早期k 都係抄j 但係依家開始帶領)
科技文化: j >= k (好難 j 高過k 少少 但k真係追得貼 不過j 有好多獨有科技 感光元等 所以j 勝)

此終j 帶領左好耐 不過明眼人都睇得出 k近年追得好令厲 文化會唔會超越真係唔知 不過講依家 總睇都係j 優勝點
你睇少啲農場文,尤其係唔好拎出黎做source就真係少啲膠啦

聽得明單字,但成句聽唔明嘛
有冇學過韓文呀廢老?
笑死
成班口口聲聲kpop係韓國文化輸出外國好威
咁kpop有乜野係韓國自己先有既又冇人答得出

如果kpop只係做緊其他國家既人做同一樣既野
只不過首歌係韓國人唱,舞係韓國人跳就叫kpop
咁叫咩文化輸出
有心學就慢慢學啦
韓語同漢語其實差好撚遠,人地流行文化依家發展成點都同中文拉唔上關係
唔好倒貼人地啲流行文化去抬舉中國文化
咁做真係好典型愛支大中華膠思想

呢樣同kpop有關係?
BTS black pink 啲歌溶合左呢樣傳統野?
係既就真係韓國文化
有冇例子?
韓國做領頭羊發揚刀群舞跳唱rap,亞洲其他地方走去抄足哂
你反而怪K-pop唔係韓國自己擁有既文化?
你連K-pop究竟係咩都唔了解就算撚數啦

人地鬼佬都將K-pop列入,contribute去韓國流行文化一環
你仲未訓撚醒
將K-pop列入多個美國音樂頒獎禮類別之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞