韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
日本市場係排外,哈日族係覺得日本世一
所以就算業界有人想變, 投資人都會屌到班友食老本
而韓國雖然好多方面唔完美好多瑕疵,但有活力願意試新野
韓國整容,日本隆胸,泰國變性
又係你自己話靠以前啲嘢就叫食老本, 你十幾年前少時 BigBang開始嘅kpop到依家就得,日本幾十年前到依家都有嘅嘢就唔得
branding同代工都未識分?
要比較既Criteria 要好specific
要係 "流行文化" "近幾年" "XX增長率 (唔係XX Total)" "外國View數(而唔係幾多錢industry/市場佔有率)"
仲要喺連登仔最唔鍾意嘅淫龍
咁要講依家的確唔係嘅,無謂死攬住個第一
12歲了

張圖就真係文化代表啦
Mini 咁出名嘅英國車都搬去中國就黎
日本50年代就有民主
韓國80年代從比軍政府屠殺好似64咁
仲有韓國政府就算民主唔民主都出名廢
世越號,梨骨院 和平時代冇天災都可以死咁多人

仲有美國係韓國連立國韓戰都係美國人打
咁啲人討論永遠都係日本就講a好,韓國又講b好, 都唔同範疇咁點討論點比較呀
呢個真
喺香港如果見到某個香港男人身材高大,體格寬闊,皮膚接近白人
肯撚定父母其中一方係中國東北人種

約種香港人好撚矮而且皮膚黃近啡
不過連登仔肯定唔會想承認
搬咗個名 之後已經係其他款
經典款嘅形狀先至最多人認得
做狗係你聽晒一個話,可以同時兩邊走唔叫狗
狗係忠心架
Mini本身都畀德國寶馬收購咗啦

anime同kpop呢兩組字跟本唔一樣點拎嚟比較

animesearch trend可以同music睇齊, 呢個世界係咪真係睇日本動畫同聽音樂嘅人一樣咁多
佢呢種崇韓港女係咁

個腦裝屎只有防彈
韓國成日爆整容多,仲要大執嗰隻
香港從來都唔係統廣東人
之前已經好多北方移民
梁振英個家庭移咗民過百年添

不過現代有均衡營養皮膚都唔會好黃
中國西北農村一樣有好多人好黑
慘同做狗係兩回事
香港武打片紅過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞