[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

625 回覆
95 Like 5 Dislike
lm

唔熟呢方面 幫唔到手
你個case打prp應該好

你meniscus tear應該 行路會有啪啪聲,膝關節唔順
我建議你睇多幾個骨科醫生consult下先。

我朋友同你個case 好似,又係有少少陰影partially lateral tear .

我陪佢前後睇左3個醫生,全部都係尖沙咀。何x琪,黃仕x ,同埋王德x.

經驗多d 既黃同王仕x睇左mri話好正常,沒事,啪啪聲係ok, 只要沒痛。 保守治療就得

後生既何醫生睇左mri 話打prp 好過手術.. 之後好返
揾多幾個骨科醫生。 唔係個個骨科醫生都咁叻。

有d specialize係膝既專家。專睇膝
我初時無諗過有軟骨磨蝕哩樣野
第一次痛,做完劇烈運動, 膝好痛 拐拐下,
照張x-光 睇跌打話骨膜發炎, 敷藥休息幾日就好返
之後2-3年後, 間中做完劇烈運動後, 膝頭又痛又發熱,又繃緊,問中學個PE老師 話可能膝條筋腱發炎,又係休息之後唔痛,loop
之後越來越密,越來越痛, 做完劇烈運動就痛
最後一次,跑跑下,跪一跪,聽到卜一聲,骨撞骨啲聲,正式收皮
脊柱側彎, 長短腳,唔太了解,係咪要特別訂做對鞋高度嫁
有無ching有經驗?
1. 休息
2. 治療
按摩/消炎/伸展/衝擊波(如需) etc
3. 復健
增加柔軟度 + 強化肌肉

之後先再復出
TST: 何x琪,黃仕x,王德x
哩三個都係膝專家?

我前後睇左4個,頭2個唔了解膝軟骨方面,之後兩個膝專家喺中環江志x,周啟x
我講個3個唔係 ,普通但出名既骨科醫生 佢地有埋fb ,上過新聞

你睇那2個都係膝專家

樓主你個case嚴重d

我係回上面巴打 佢個case就輕微好多
同埋香港愈骨科專科就愈貴 ....世界第一貴

香港班醫生其實未必咁豐富經驗。因香港人少,佢地接觸case唔多

世界都唔少專門睇膝既專家,巴打可以疫情好d, 飛過去睇。 eg台灣,日本,美國
之前舉例 陳肇隆 移民世界第一人

在台灣「神之手」、國際整形權威魏福全操刀下,菲律賓人質慘劇傷者易小玲成功重整受傷下顎,本周將返港重過正常生活。

台灣好多權威,香港班醫生沒料到架
我睇嗰兩個膝專家都認為Pf joint位置 同埋損傷程度+退化,做軟骨培植係難上加難,江 更加唔建議做任何手術

香港真係好少膝嘅資訊,中文版嘅 大部份都係台灣資訊 膝軟骨細胞 / 幹細胞/截骨術矯正等等
或者要search 英文關鍵字 西方國家嘅資訊
8000同20000差咁遠嘅 其實我可以點分邊間好d 淨係講prp黎講
8千左右嗰啲, 蚊型診所 喺診所啪支麻醉針喺膝就直接黎料,好快手

2萬 or , 唔止一間哩個價,大集團 好多個醫生/職員喺診所嗰種規模 有啲直接喺診所打/ 有啲要入醫院打
我都係睇功效姐 因為我google見話要識打岩位 又話要超聲波引導之類 唔中就可能無乜用
驚咪入院打 lor, 有超聲波照住。

google個d仲話要打2,3針 加强效果

其實輕微既一針就好返 ..年輕人d recover力好强
睇醫生姐,唔同醫生收費唔同。 入院打費用又唔同

你而家膝痛就睇多次唔同骨科 consult下。 再ask for prp
prp好簡單,手臂vein 抽血,跟住放入離心機,amplify完 再打返落wound part eg knee

用自己血打返落去,賺到笑

入醫院打,有買保險咪claim返錢
台灣班醫生好叻 ,香港班醫生唔得,接觸case太少

https://m.commonhealth.com.tw/article/70213

技術熟練到「敢為自己親友動手術」

高齡化時代來臨,關節老化磨損影響生活品質,因此人們對人工關節的接受度也愈來愈高。以美國為例,每年就有65萬人換膝關節、43萬人換髖關節。目前台灣每年全膝關節置換約2.5萬例、全髖關節1.5萬例。陳健煜每年約有1500例全髖及全膝關節手術,其中80%是膝關節,過去20幾年來已幫1萬5千人置換過人工膝關節。
江醫生唔做手術 可能因為佢唔識 , 唔熟姐。 因為你單case係好罕有

因為如果手術失敗左,影響佢做醫生聲譽,畢竟係做私家沒客。

佢日日接關節鏡,半月板,換人工關節仲好,唔會出錯。

揾台灣班公立醫生好過,經驗又多,又有team去handle, 仲要台灣d r &d好叻。 香港研究team係0 ,全部都由海外學返來
香港班醫生甚少做研究 ,多數係apply人地d醫學。 因為r &d 揾唔到錢

你想下 ,私家醫生無必要浪費錢同人力為左一些罕有既case ,引入什麼stem cell ,bone cell treatment去醫人。 隨時要幾百萬成本

中大醫院研究最出名既盧煜明教授,即係買2億幾既天鑄 個位,都係用左十年先想到nipt .n21 無創產前test.再將佢專利化,賺大把錢

去台灣或美國睇醫生
近年台灣開放,自體脂肪/骨髓幹細胞培植,喺香港真係 十個醫生都比唔到意見你,新技術 佢地又唔係科研人員 無接觸過,
而且用醫學知識評估 對軟骨缺損/退化關節有無效,都無任何數據同經驗評估 都係純粹"覺得"效用不大,咁樣樣
唉,我外側PF joint咁嚴重,但又有返咁上下嘅活動能力, 同年輕,有排都未需要換膝

想試下台灣個自體幹細胞培植,抽膝入面嘅fat, 培植一個月,再注射入患處,睇佢啲文聞話 有長者關節炎 行路要用拐杖,做完3~6個月後 可以蹲同跑步,唔知真唔真
有無汁嫖文食?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞