[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

625 回覆
95 Like 5 Dislike
夜晚同fd跑下步 去做gym
返office嘅話,坐喺位做踢腳囉 屈曲伸直, 間唔中就做一set 20~30下,刺激關節潤滑液
冇呀 嗰陣去政府嗰啲 hea到仆街
屈曲伸直踢腳唔會加快磨蝕?
成日到尾個陣卡勒卡勒聲
無負重, 不用擔心
中老年人嘅物理治療,仲有個動作 唔洗屈曲, 直腿下壓
返office 無時間做運動嘅, 折衷的方法可做哩個
https://youtu.be/0D0SIcjLwNA
我喺出面做, 幾嚿水一Q 啪800~2000下,視乎佢個強度同頻率, 間間唔同

不過有次喺彩虹試過一間 體驗唔好,第1個中年治療師 打千6下 為一次療程,第2次再睇 年輕治療師打8百幾下, 問點解同上次差咁遠, 佢話:唔係打得越多就越好嫁麻
但嗰兩次打嘅強度一樣, 幾分鐘就踢走我

另外,元朗有一間物理治療$診金500, 如需衝擊波加$300, 個治療師唔肯打,話幫唔到, 佢話用手法治療 係咁搣膝頭啲皮, 話瘀青係因為浮返上黎,其實佢無時間 佢個診斷模式 同一時間4,5條友,先熱敷, 教你動作 自己拉筋, 佢就幫下一個手法治療" 輪住咁做
好奇一問svf果度係咩原理
"fat stem cell"=msc博佢可以differentiate into chondrocyte?
幹細胞可以修補身體各部位,其中一樣 可分化成軟骨細胞chondrocyte
抽自體脂肪 放入離心機,萃取液入面有幹細胞
但好少量, 有幾大效用 好難講,話係prp進階版
強烈建議,點樣都咇幾千蚊照mri
手尾長到仆街,唔理佢咁就一世,無謂慳果少少,帶黎一世既痛苦
mesenchymal stem cell is a scam
就算svf入面有multipotent progenitor that can differentiate along chondrogenic lineage
都唔代表打左落關節就會變chondrocyte
變左osteocyte/adipocyte/fibroblast仲大獲
無得入gym
諗緊入紙換張可升降嘅desk
mesenchymal stem cell 間質幹細胞
-bone marrow 骨髓
-Adipose tissue-derived stem cells (ADSCs) 脂肪組織來源

骨細胞
adipocyte 脂肪細胞
fibroblast 纖維母細胞

ching可否講多少少 點解大獲?
我無太深究佢實際操作, 將幹細胞打入膝軟骨患處,會分化成軟骨組織及硬骨組織, 或會否有其他組織? 而產生唔同不良影響?
因為好新,而且資訊有限, 如果大家搵到新資訊 希望都可以share
mesenchymal stem cell 間質幹細胞
-bone marrow 骨髓
-Adipose tissue-derived stem cells (ADSCs) 脂肪組織來源

osteocyte 骨細胞
adipocyte 脂肪細胞
fibroblast 纖維母細胞

ching可否講多少少 點解大獲?
我無太深究佢實際操作, 將幹細胞打入膝軟骨患處,會分化成軟骨組織及硬骨組織, 或會否有其他組織? 而產生唔同不良影響?
因為好新,而且資訊有限, 如果大家搵到新資訊 希望都可以share
利申定先小薯一隻 唔少野都係supervisor度聽返黎
唔好盡信我 都唔好盡信乜乜倒regenerative med clinic

呢個field水好深 因為好多therapy都係claim緊呢種"stem cell"可以有乜乜乜功效從而用黎賺錢
但係好多都未有direct proof
不過business 角度真心唔熟 不予置評

係research角度其實都幾亂下
一大原因就係"mesenchymal stem cell"呢個term 以及"msc"呢個簡稱用得好差
宜家一般共識係佢未算stem cell (lack of proof of long term self renewal)
更大問題連"what is msc"都係各有各講
唔同studies隨時睇緊唔同嘅population
可能用緊cells from different organ of origin (bone marrow/adipose tissue/umbilical cord/muscle/etc)
有唔同嘅isolation strategies
但係全部都話自己係msc 唔亂就奇

Still msc is known to be multipotent progenitor(我supervisor 立場係叫佢做multipotent/mesenchymal stromal cell)
即係可以變adipocyte/fibroblast/osteocyte/chondrocyte
(btw fibroblast in this context≈scar forming cell)
但係真係打落關節後佢會變咩就要睇兩樣野
一係intrinsic factor
即係個cell本身會唔會already partly committed to adipogenesis/fibrogenesis/etc?
近年single cell rna sequencing in msc就搵到唔同subpopulations
簡單咁講即係其實有msc "type"1/2/3/4/...
可能type 1就係特別鍾意變adipocytes
type 2特別鍾意變osteocytes (9up example only)
咁你打左呢幾種落關節仲唔瀨野?
另外就要睇local environment (ie "niche")
附近嘅cell produce左咩factors 甚至係physical property (elastic modulus/viscoelasticity)都會影響到cell fate commitment
特別係傷緊發炎緊嘅會只會更加亂

假設真係有某msc subtype within svf can specifically give rise to chondrocyte
單靠centrifugation physically isolate fat-derived msc
無select against唔關事嘅cell 又無enrich你真正需要個population
實際效果有幾多呢
Lm
我都想問下困擾左我大半年既問題
有次唔小心好大力咁撞左個菠蘿蓋落地
休息左1星期後感覺無乜痛之後,
發覺行路個陣, 每次屈膝個菠蘿蓋都會有"啪"一下
特別係 急步/上斜路 會更加明顯
唔係普通啪手指個啪完一下就無個隻
而係我可以每次屈膝都會有好大聲既"啪"一聲

咁我後來有去公家照過XRAY, 物理治療, 骨科
佢就話應該係我 四頭肌 唔夠力 / 髂脛束 太緊,
令到個菠蘿蓋滑動既時候扯唔實, 走左出軌道. 所以就有"啪"個下

咁佢地都係叫我做下四頭肌訓練,
但問題係.. 我做得多又會唔舒服又啪啪聲... 又唔覺有咩改善

我又覺得我平時跑開步踢開波, 個四頭肌應該唔會無力嫁?
做完D訓練又唔覺有咩改善...同埋我咁樣長期落去會唔會有好大問題?

感謝
Ching 想問下prp呢類係香港有得做? 好似唔覺有咁
有,你睇下私家骨科醫生,prp一 萬頭 左右,可在clinic打。 好快搞掂,抽血,放入prp機 ,再打返落受傷部分

prp唔係樣樣得
膝頭來講,如果嚴重 ,就可能要入院做手術
有時d骨科醫生想賺錢,加上你有買保險,通常叫入院做手術多,唔會打prp
只係照左x-ray?
如果撞裂左半月板 令到佢卡卡聲嘅話, 又會唔會有啲軟骨碎片,唔照MRI 睇唔到咩事嫁,都係斷估
好參差政府忙 hea我都理解 診所都咁樣正仆街
我諗我遲吓都要照mri睇吓咩事
我上網搵香港嘅prp, 搵左幾間 集團診所, 全部都1萬5以上
中環有間野骨科又細分好多部位嘅專家醫生,間野就2萬蚊
最平嘅尖咀有間細型診所嘅骨科醫生, $7,8千左右
我就係照左mri 情況係唔嚴重 d醫生都唔建議手術 但一路物理治療都無乜用
如果萬幾蚊我又覺得值得一試嘅 我無保險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞