[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

627 回覆
95 Like 5 Dislike
要現場同醫生問清楚好多野先
植入個骨軟骨組織 痴唔痴得埋,可唔可以持續生長,有咩方法令佢嘅軟骨細胞&膠原等等結合生埋等等
會唔會好似馬來西亞個micro-dilling個療程咁,手術18個月內 total 注射左14次周邊血幹細胞+透明質酸,咁樣比喻去問 會唔會有啲咩方法定期+密集啲去令軟骨貼實/生長
etc ,
到時真係問到答案 再判斷
我諗要搵到病人做試驗品都有一定難度
承上#576
因為之前膝專家話 退代性關節,種咩入去都痴唔埋 個退化環境咩都生長唔到,但嗰時係以“軟骨細胞培植”做基礎,,佢無做過幹細胞,但都擔心係咪真係佢所講咁

但佢亦未做過幹細胞,哩樣野又係另一個層次,幹細胞治療雖然好大潛力,但喺香港發展好慢 無病人參考
捱一刀 至少3個月後先正常行路,6星期單腳+6星期傷腳半力(一般咁參考)
即是要non weight bearing 😔我已經做過3次手術,每次都起碼一年復原
今日覆診,聽醫生講我個lesion位初步睇唔岩,佢哋會再傾
醫生再propose microfracture , 但要non weight bearing 6星期,成效未知,依家排住先,但我心裡都覺得唔想,驚無哂肌肉
成效其實大概可預計,生出黎係纖維軟骨
,唔係透明軟骨,肌肉無 之後慢慢練得返,但纖維軟骨嘅質素 頂唔到劇烈運動 & 頂唔到好耐
老實講,無氈無扇 神仙難變,喺香港嘅再生治療成效好有限
其實香港好有條件都再生治療,醫療水平高&又多有錢佬,即使唔搞細胞培植 咁繁複嘅野,都可以好似馬來西亞個治療咁
drilling 香港都有, 馬拉只係再鑽得密啲深啲,關節腔注射透明質酸 香港都有,注射幹細胞萃取液(唔係培植), 香港都有,只不過非主流 極少資訊
德國嗰個新技術都係 清創術+ collagen type 1
但可惜...
琴日覆診聽到醫生講我個lesion位伸唔到手術支野入去整既時候(hku個研究)立刻心裡沉左,醫生話再諗辦法,但我覺得係無辦法
變左要開刀先整到,但技術有限 開刀整完都未必有效果
Lm
去左深圳睇骨科(快啲平啲) 照完片 雙膝四期退化
要換膝骹 香港有冇邊個骨科醫生推薦
師兄幾大同埋咩事搞成咁?
漏左講 果個我老母
琴日覆診,醫生建議mircofracture 搏一搏,因為都無其他方法,同埋我kick痛個位完全對應軟骨傷左既位。我心裡很掙扎,其實有無成功例子.?
無氈無扇 神仙難變呀
又無軟骨細胞培植,又無幹細胞加強,得個blood clot同少少生長因子
好似3G技術咁唔能夠有5G嘅效果
參考國際上成功嘅例子, 即係生返‘’透明軟骨‘’ 甚至去到健康/原先的厚度
做MACI軟骨細胞培植又好
台日嘅層片培植又好
又或者Deep drilling + 幹細胞萃取液 & 透明質酸 密集注射
要取得上佳效果,都仲要視乎受損程度 & 受力位置,唔係人人都效果好
所以就咁fracture 要啲軟骨自己生返,又無其他輔助,要佢自己生返“透明軟骨” 理論上係唔會,只會生纖維軟骨

BTW 如果你話 fracture成功嘅例子,我之前喺youtube睇fracture, 有段片話 有個NBA黑人球員,傷軟骨 做左fracture之後,仲捱到5年NBA就玩完
但佢無講邊個 & 鑽得幾深等等其他細節
其實我最新Mri 都顯示左自己生緊d纖維軟骨出黎,不過個症狀完全一樣
透明軟骨 有黏性彈性
纖維軟骨無彈性,好多case 生返纖維軟骨,但痛嘅症狀無任何改善,而且即使唔做劇烈運動,亦好快breakdown
如果係咁,我做micro fracture 都無用
微創?
Yes
我以前係開刀
微創嘅話 好似都要6+6星期拐杖
雖然最終嘅結果都會breakdown,做完手術+復健, 亦不建議做返跑跳等劇烈運動,唔會好似透明軟骨咁耐用
但對延緩成個關節 & 減低‘’現有嘅損傷‘’可能令到損傷延至周圍組織或擴大嘅機率等等,都叫有幫助嘅

香港對細胞再生治療 有臨床經驗,可能幾年後政策放寛,又或者日後可能去其他地方醫
唉,我約左江醫生再問多次意見
我3x 歲跑開步行山
最近膝頭有d 警號(伸唔100%直, 之前去旅行行太多 有時行路腳軟一軟)以為半月板/韌帶有事去照mri
結果報告出黎有2樣野 1.菠蘿蓋軟骨磨損(moderate-to-severe) 2. 半月板subtle tear

醫生除左suggest 1. prp 2. 啫喱, 話有個方案3. 關節鏡手術(篤幾個窿放d 血出來刺激軟骨重生

樓主有冇聽過3 呢個方案?

(呢個係第二個骨醫 睇第一個卓健骨醫叫我咩都唔做唔食有定心理準備6x歲換膝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞