[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

623 回覆
95 Like 5 Dislike
請問有無人做過截骨矯正手術?
膝傷內側或外側, 截骨矯正平衡返,減輕另一邊磨擦,見台灣好多文章/醫院 都有講哩項手術,但香港無嘜相關資訊

-Tibia Tubercle Osteotomy (TTO)
脛骨結節截骨術
to treat patellar instability, patellofemoral (PF joint) pain, and osteoarthritis

-High Tibial Osteotomy (HTO)
高位脛骨截骨手術
膝頭外側條筋痛 腫腫地 照過X光冇事 做過物理治療又冇乜用都幾年 一操勞啲 行多啲就痛 依家間唔中做下針對舒緩下
哩啲姨媽筋 要MRI先睇到嫁,btw有無玩過衝擊波?
坐低一陣 腳伸直膝頭就會有啪聲 係咪有問題
想 check下膝頭應該睇物理治療、照Xray(?)定是但入間連鎖西醫?

以前校隊操得太勁,膝頭成日都好痛,郁嗰時仲有少少git git聲
啪 一聲兩聲?氣體都會啪一聲
定係咔咔咔咔?好似骨同骨磨擦聲咁
同埋膝頭受力動作 有無痛?
x-Ray 睇到骨頭有無事, 骨與骨之間狹縫有冇變窄, 即係軟骨有無變薄

MRI- 睇到軟組織有無損傷,發炎,撕裂etc
韌帶/半月板/軟骨

物理治療- 檢查到知道自己咩皮 對症下藥 睇下可否改善到個痛症 手法治療/按摩/特定嘅肌肉訓練/拉筋(下肢有啲部份好多人會忽略 或者唔拉 ) 等等方法去 舒緩, 强化,穩定個結構 令你做運動時減少負荷

有啲傷患只能舒緩,或希望唔好更差,但唔等於可以做返以前嘅運動
一般流程
擔心傷左某啲組織wow
去診所睇骨科醫生啦,問你點點點,之後訓上床檢查下
咦 個徵狀好大機會嘜嘜傷wo, 又或者嗯..有機會某位置傷
寫轉介信你去啲中心照x-Ray 或者mri or Both啦, 出報告再返來覆診
之後睇物理治療 睇下幫唔幫到啦etc

又或者大概知咩皮, 肌肉勞損 恆常物理治療就解決到
啪一聲
行路上落樓梯無痛
問公立醫院拎轉介信去私人照嘢有折㗎
行山一落山半粒鐘就痛 膝關節外側
我都係打太多波之後左右膝一彎小小就會閃一閃咁痛,但係過左彎小小個角度又會唔痛,但係落樓梯or 㧵低執野一經過個個角度就會痛一痛
第一次睇骨科佢求其話我半月板裂左之後補左但係一d 用都冇...
之後再睇幾個骨科再照mri 就話原來我左右膝軟骨都有個窿,又叫我做係骨轉窿個個手術,不過我自己已經半信半疑冇再做...驚做完都係唔好...
之後打左prp ,又係冇麥效果
已經睇到心很累。。。
巴打有冇骨科推介我想試下第3代個個技術...
跑完第二日膝痛第三日又好返完全無事係咩情況
未熱夠身 柔軟度唔夠 / 肌肉拉傷/筋腱發炎/骨膜發炎
骨頭髮絲咁幼嘅骨折
斷估
咁係咪完全唔痛就可以繼續
唔係, 你無啦啦又痛又唔痛,實有啲問題要處理 但唔知邊忽, 否則累積到一個點 就打柴

我年輕啲時 小腿骨折前 做完劇烈運動,就好痛,休息就無事,最尾一下跳 就裂開左骨頭, 打石膏
之後好返幾年, 間唔中 做完劇烈運動 就膝痛, 休息完唔痛 又繼續做劇烈運動,去到一個點, 跑跑下 膝頭好大聲"卜"一聲,即係磨哂啲軟骨,骨頭撞骨頭,正式收皮

有fd打波, 腰唔知邊嚿骨,有少少裂, 醫生話一段時間休息 比佢生返埋,幾個星期後再照,好返
好彩見到巴打你個post 仲諗住唔痛就去跑 咁睇怕要等返一個月再慢慢恢復跑好啲
無錢去照 應該一個月再慢慢由少跑起應該ok
鳩估跑姿問題影響咗發力
飲食可以點補救
Grade 3留名 打完啫喱感覺好咗少少 操多啲腳同核心 好慢好慢咁用返多d力
有冇人試過將運動量分攤開
每日都做少量
如果考慮價錢唔照私家,咁建議你去公立排期先,雖然耐啲, 但配合休養一段時間 同減運動強度,檢查過都安心啲 始終你真係有痛 又唔知成因
葡萄糖胺軟骨素
唔係咩神效,而且無血管入去膝頭
但幫助潤滑,要長期食,盡幫
啫哩 可潤滑 減輕磨擦,但不能生成軟骨及抗發炎,grade 3都嚴重,跑跳嗰啲運動唔好做了。。。。
我宜家都係做靜態肌肉訓練 / 游水, 橢圓機, treadmill 斜少少步行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞