[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

625 回覆
95 Like 5 Dislike
細診所都有超聲波引導嫁,一定有部機仔,搵啱個位先啪針,唔會盲人摸骨咁打
葡萄糖胺軟骨素 / 膠原蛋白肽
膝補健品 哩係嗰幾味
香港應該係沒咩醫生識
醫生應該係終身學習,成日進修,可惜佢地唔會咁做。
自體脂肪/骨髓幹細胞 技術, 學習新野 需要醫生既時間 同金錢成本。 佢地focus返d common症好過,又賺到錢又熟手

你話醫美就話姐,醫生去轉韓國學野,好易pick起,因為技術好成熟。

btw 你睇返d 自體脂肪/骨髓幹細胞 技術medical journal 既author ,通常都係醫生配科研人員 eg 博士。

所以巴打 你可去日本,或台灣 揾相關既醫生就得。 佢地有做過好幾年臨床既

https://www.prsa.org.tw/people/education/content.php?id=37
戴念梓醫師
三軍總醫院整形外科 主任
國防醫學院外科學系 教授
中華民國教育部部定 教授

作者:張至宏部主任
亞東紀念醫院骨科部/台灣再生醫學學會理事長

共同作者:
亞東紀念醫院骨科部
研究員陳郁君博士
雷涵婾研究護理師

https://biomaptw.com/index.php/cell-therapy/item/513-2021-11-19-10-07-37
你去台灣,or日本都得 ,日本都有做呢d

上得台灣社會新聞,通常唔假。 台灣只有娛樂係假狗仔隊亂寫

當然你咁年輕又唔痛,可等多一排,等個sample group愈多人做呢個幹細胞
,等個結果ok or not. 愈多臨床case 成熟左 ,愈有說服力

等開關後,book左做過呢個技術相關既骨科醫生,consult下幾錢,有咩風險,飛過去試下lor
我上網搵 比較多嘅係亞東醫院 張至宏嘅文章,而且亞東醫院 係台灣2018開放自體細胞治療,第一間做自體幹細胞,至2021年 都好似做左十多例

亞東 / 中醫 / 長庚 /雙和 哩4間係開放細胞治療初期最先可以做

層片(軟骨培植) 寫80萬台幣,我之前未research 退化關節炎時,email問義大醫院 整個療程要180萬台幣(含哂醫療項目),可能國際客特別貴,唔知幹細胞宜家咩價錢, send email比亞東 但無覆
Btw想問有冇關於膝頭嘅supplements 推介
葡萄糖胺軟骨素/ 膠原蛋白肽
我見有啲醫院只申請做
-自體脂肪幹細胞 或自體骨髓間質幹細胞
知唔知有咩分別?

亞東 就係做自體脂肪,而且話喺膝抽嘅脂肪 ,比喺腰嘅脂肪 效果更佳
之前睇醫學節目話un腳可以增加潤滑液
我都有睇,viutv講日本節目
每日un兩個鐘, 原理係 無負重咁活動關節 刺激潤滑液
不過, 有新聞再問物理治療師, 認為活動量太細,訓練唔到肌肉,較年輕嘅應該做好似游水, 對關節負荷細嘅運動, 更加有效刺激潤滑液

而有段台灣新聞,話並非睇電視咁un腳,而係腿屈伸,做3分鐘 =健走20分鐘
膝關節脂肪墊幹細胞治療退化性膝關節炎
人體試驗12例、特管辦法8例
https://dr131.com/010203/
Stem Cell | 間質幹細胞(MSC)的誘導與分化

https://www.acebiolab.com/TW/news/72
有無ching接觸過截骨術矯正? 膝頭傷一邊
- 高脛骨截骨術 HTO
- 脛骨結節截骨術 TTO
想請教下各位巴絲,岩岩照完兩邊膝頭哥MRI, 有句statement 係咁:
1. Severe irregular chondral loss at patellofemora articulation most significant at medial femoral trochlea with fibrocartilage

想問下呢句等唔等軟骨磨蝕得好嚴重,但醫生又好似無咩特別講,只係話打下透明質酸,無野可以做。另一隻腳就mild irregular loss,感覺輕微好多。

2. Mildly thickened medial plica.

反而佢話呢個founding 就大約10%人有,可能伸展腳無咁順,有需要可以做微創拎走佢。

其實我自己就唔係好想做手術/食藥,想睇下減下磅,做下strengthening, sketching 咁睇下會唔會舒服d。 平時都係打波行山多,但而家醫生叫我減少啲

1.嚴重嘅髕股骨關節軟骨缺損
內側股骨滑車位最明顯(trochlea)

2. 內側有輕微摺皺,即係纖維化 粗糙左

唔知有無譯錯
我好似經歷緊

係咪應該停做腳有關嘅運動
香港呢方面真係比教保守同落後 9成case醫生都係同你講一係手術一係物理治療
-可以試下衝擊波消炎先
-暫停膝負重嘅運動
-肌肉可以做
1. 小腿站立 & 坐姿提踵
2. 大腿後側 好多機做
3. 大腿前側:勾住彈力帶做直腿上下壓
(我買條粗嘅彈力帶, 磅數大都好攰的)
4. 臀:gym做機 / 彈力帶套住雙腳 打開做wall sit
-帶氧:游水自由式 / 橢圓機

檢查 >> 確實知咩問題/損傷位置 & 程度

再生療法 (唔洗開刀):有條件嘅可以試下日本/台灣 注射式自體幹細胞培植治療
有厚生勞動省/衛福部獲批嘅醫院
承#248

btw, 原來國際上好多運動員,活士,C朗,網球員etc,都做過幹細胞治療,當然佢地啲情況又唔同
2017年吳京喺日本啪左5億粒幹細胞治療,台灣幹一個療程, 培植啪一億粒,分兩Q啪

哩啲都係得個知字,畢竟人地有錢有醫療圑隊,同埋唔知傷患咩情況

第3代MACI / 台灣層片,植入時都要開刀的,要戴支架固定 6星期,台灣治療 有時好興配合截骨術矯正一邊,開刀價錢又貴好多3,40萬至少走唔甩

幹細胞培植注射, 目前係再生治療 對生活影響最細及效用較好的治療 (治療效果理用的話),畢竟病例數據少,費用都要6位數的
自律反應測試 Autonomic Response Testing

頻率共振微電流Frequency Specific Microcurrent
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞