[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

627 回覆
95 Like 5 Dislike
香港好落後🤢可能傷軟骨既人比較少?
都多人有關節問題嫁,香港對哩方面比較發展保守 無相關法例配合 無人無資金,得啲大學做科研
幹細胞/自體細胞, 一般會考慮安全性 同道德爭議,雖然成體細胞 唔會變成人 無道德問題 但都係相關嘅野
佢都好直接😢😢😢我好擔心會被判無得救
你之前照MRI有無話關節退化? 如果形成退化關節炎 唔洗曬千幾蚊睇了,睇佢篇文章 MACI 治療軟骨缺損1-2級 OK,再嚴重啲佢都應該唔會做, 而且效果亦唔理想

另外問佢台灣層片 & 自體幹細胞培植,佢嘅感覺話係negative 但哩類係科學研究 佢亦未接觸過哩類新產品 無經驗同數據答你 所以問黎都無用
MACI, 軟骨細胞在豬膠原膜(支架)上面

cell sheet層片,無支架,可將幾片軟骨細胞疊起用

只係咁樣,其實0.8cm都算細,但有kick痛,所以先煩
好似好高科技
除左軟骨 你仲有半月板問題
Yes,,呢個半月板前外側做左3次手術了,情況都差不多,後外側一直無痛,係整親軟骨就痛同kick….
希望膝專家俾到d治療方向我啦😢
唉,就係諗住做完可以踢番波
咁後生就畀人收山腳

btw 我做個micro fracture 好似就係用bone marrow stem cell 去修補。但係唔覺有exosone
私家做。
原本就0.3 x 1.2 x 0.2, 保守治療左一排見佢唔痛就做番運動。半年之後再痛去照就 1.35 x 1.49 x 0.2
半月板磨平左就無,越磨越少 供血少 好難自己生長
btw有無興趣試下台灣?
骨髓鑽孔流出來的micro fracture, 唔同骨髓幹細胞培植,幹細胞數量差距巨大
而且前者生長纖維軟骨,後者可分化透明軟骨 而且有大量生長因子
exosome外泌體 係幹細胞嘅衍生物
原來會愈爛愈大🤢🤢🤢🤢🤢🤢
如果膝專家都無辦法都會想諗下台灣技術
如果有缺損 繼續做運動,一定會擴大嫁 最終形成退化,因為佢無血到 自己修補唔到,擴大只係時間問題 運動越劇烈 缺損越擴大
青,見膝專家前 關於你想問啲問題 做多啲資料搜集,否則浪費左個機會問野
例如之前睇姓周嘅專家,問佢MACI同台灣個層片,有咩分別,佢話就咁睇落一樣 都係一塊野 貼落去,但之後我再research其實好大分別, cell sheet無膠原膜做支架 用溫度技術成片夾起嘅都係軟骨細胞, 而且可以疊起幾片

BTW 江 我無嘜機會問野,一黎佢就講哂話當唔到我
我都擔心專家級醫生會比較唔俾病人問野🥲🥲
江 我見佢診所 比較忙,佢booking都好滿,好快踢我走。
另一個周 booking鬆啲 我就問得多野啲 傾比較耐
想問下膠原蛋白肽(粉裝) 係咪唔建議用熱水沖黎飲?
唔知wo, 我朝朝直接倒入口 含啖常溫水就咁吞
其實如果醫生肯做軟骨手術,係咪都係早做早著?

軟骨問題好似有D骨科醫生懶得理咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞