[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

625 回覆
95 Like 5 Dislike
唔該巴打先
prp
佢天生
有朋友佢傷左少少膝半月板,睇左幾個私家骨科醫生

照左mri ,打埋prp. 但沒做物理治療,大半年後好返

傷軟組織就mri照

如果係bone, 通常x ray

行内幾出名既骨科醫生 就係simxx yuxx ,日日都好多客
runner knee maybe, 之前疫情嚴重一個月行左4百km幾
行山,行哂香港所有山徑 同埋成日跑步打籃球,搞到knee平日都好痛

之後減少運動就沒事
跑步 拉筋,可了解下:強化臀中肌 / 闊筋膜張肌按摩放鬆 / ITB伸展
我先跑左8k 不過可能之前無跑過咁多突然跑咁多搞到咁
細個跑開跑,出嚟做野少跑咗,多做gym操腳

之後膝頭一踎就痛踎唔到,有時行路都會痛/唔舒服,去公立睇+做物理治療又話後生無咩野,都係話跑者膝,錯位之類,做多啲肌肉鍛鍊就會慢慢好

而家過咗成年都係咁,唔知點好
買左本拉筋書 想問唔計做完拉筋 做前動態熱身 平時有無話一日拉幾多次 有時拉到痛無乜癮 成日等做完運動先拉 嗰陣拉又會爽 同易拉好多
唔該晒, 之前真係滿心期待做完手術好返, 點知做完都係咁個下真係好氣餒
照過MRI 軟組織正常?
跑步膝要穩定關節, 放鬆相關啲筋腱
-強化臀中肌 好多人忽略
-闊筋膜張肌 按摩放鬆
- ITB 跑步成日都見

-Gluteus Medius
-TSL
-IT Band
輕鬆運動放鬆肌肉,好似啲肉雪櫃拎出黎解凍,放鬆左先好拉
之後做伸展,保持正常呼吸
一天一個section都夠 每部位1分鐘再回,到時衡量1-2set 夠唔夠玩
食軟骨素 葡萄糖胺果d有冇用?
無照過
物理治療師同都係話
練3/4頭肌
拉筋
貼野

的確好過一開始,初頭企一陣個膝頭有刺痛感又腫,但唔知幾時同有無機會“完全”好翻
我當年都灰左,一聽話做完 可以生返軟骨 好有希望,點知 搞一大輪 生返都係纖維軟骨
未傷,但常做運動 建議食 ,保養 減輕關節負荷
已經傷左,都可照食 但唔好諗住"軟骨重生",唔會的,盡量幫你減輕徵狀 盡量
無照過就評估唔到你軟組織受損程度,或到底邊度有無傷
所以好難答好唔好得返
而且有啲損傷,係好唔返的,要改變運動習慣
收到
其實呢啲關節勞損傷,好似一係就等佢自然好,一係做大手術。可以做只能夠盡量避免再傷再惡化,都無咩可以搞
睇緊,無能用,好彩group medi包
淨係叫我多做squat 練hip+ 大髀肌
練下d 下肢肌肉,慢慢適應就得
唔該晒巴打你
台灣有班醫生係好叻 世界權威 ....之前易小玲手術失敗都係去左台灣醫生搞掂
真係要 office 工成日坐 又近屋企 每日用隻腳都唔無1個鐘如果唔做運動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞