[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

625 回覆
95 Like 5 Dislike
你係膝痛? 半月板partially tear?

我朋友佢打左prp之後,都沒follow up物理治療

一來浪費錢,一小時都過千,物理治療師對老人家或運動員就有用

二來仲後生recover好快

prp有用既 台灣骨科醫生都好推介
幾年前我朋友係clinic打一萬2千幾元
在clinic打平d
如果book去私家無菌真空手術室打 仲貴

你睇埋d醫生 水平,出名既一定貴
佢地租部prp離心機 同埋專人staff都要錢

唔知中大醫院個班骨科 eg容醫生 應該都咁上下
你揾下tst何x棋,王德x 骨科醫生.呢d佢地都識打prp。 都算收得平
物理治療師呃飯食沒用架。 對班運動員 老人家都ok
其實的確唔似半月板問題
因為我用力按實個菠蘿蓋黎屈既話, 即係用力強迫佢保持係個軌道, 係唔會有個下聲

我都諗緊好唔好去照MRI,
但照完又應該搵邊個睇 同埋可以點醫
最驚知有手尾

買完保險先照啦
多謝分享
樓主你係咩問題?
我一年前跑步之後痛
到而家已經停左無跑步
但而家操勞過度(我份工係要行嚟行去)已經會痛
我已經唔希望跑得返步
How much?
上年 tst劉xx, 好似$7xxx
想問下後生acl tear 係咪最好都係做手術,如果唔係都會容易有OA
照啦,照左知咩事先算,宜家唔上唔落
右膝
外側髕股骨軟骨 severe cartilage defect
同埋severe degenerative osteoarthritis

嚴重軟骨缺損 & 退化性關節炎
樓主你當時痛的程度係點?
我而家停左跑步同埋每日做加強肌肉的訓練都好左好多
如果做埋prp係唔係可以變返正常膝頭
骨撞骨, 唔做跑跳動作 就唔痛嘅
prp只可盡量幫個膝修復,最多延緩退化 或 舒緩發炎痛

退化係唔會變返正常嫁,只會keep住 最終N年後如果退到影響日常生活,就要做換膝
Btw 你咩情況損傷?
一向有跑步習慣, 十幾年
一年前跑步後右膝頭上方(股四頭肌)好痛
最痛個時係痛足一日, 要坐係到行都唔想行
後來停左跑步再加做肌肉訓練已經好左好多
PRP係唔係愈後生打愈有用?
我而家29歲
應該話損傷越輕時打prp越有效
如果係筋腱發炎 就幫佢消炎,
如果你軟骨缺損,grade 1損傷,效用係最大,但唔保証生返出軟骨,如果傷到grade 3,4 可以話係無咩用
照mri 就話半月板有少少陰影之類 軟骨可能有少少chondromalacia 醫生覺得無乜大問題 但我果個位keep住痛左成年 做物理治療都無乜用
有扁平足同x形腳係咪都會加速磨損?
初期軟骨損傷,試下打prp, keep住食 葡萄糖胺軟骨素 ,傷軟骨真係好頭痕,咩都唔做 會越來越嚴重,最後形成退化性關節炎

半月板陰影 即係點?有無撕裂?
係,個結構唔平衡 都會集中磨擦一點,磨到損傷

多謝你回覆 佢淨係話睇落有少少細左咁 可能係以前磨平少少半月板嘅痕跡 因為我以前都做過一次 撕裂佢就話無嘅
請問中學個陣 test到有 輕微脊柱側彎,
個陣物理治療都係叫我做下d 伸展就算,唔會話好大件事
之後一直都冇乜點理

但係十年後而家開始覺得自己有d 長短腳同埋
最近急步行路行得耐 (>45分鐘),膝會開始唔舒服,
小腿腫酸痛,行路會趌下趌下,要坐低休息返20分鐘先正常

咁既情形應該點辦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞