[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

627 回覆
95 Like 5 Dislike
爬唒文見原來呢個就係樓主做過的軟骨生成法生返纖維軟骨 我估樓主應該都唔建議🥲

我重諗緊值唔值得花錢+復康時間做呢樣野, 纖維軟骨雖然唔打得但會唔會叫做可以用幾年 延長關節(我係衰菠蘿蓋)壽命
我儲緊錢
諗住x年後,可能去台灣/馬來西亞/新加坡做再生治療,到時再睇下香港有無其他再生治療 & 海外有無啱嘅
又或者到時再靜觀其變.....

你宜家做嘅鑽孔手術,喺香港 唔做哩樣 都無其他野啱做,如果你個損傷 只集中一個位置 又唔太深,咁效果會較好,揸拐杖3個月
多謝你分享樓主 睇左好多你分享嘅資訊!科技發達 以前十字韌帶斷左都冇得救 可能等多幾年有方法幫到你!!
1.菠蘿蓋軟骨磨損(moderate-to-severe)
如果你個軟骨缺損,只係髕骨一個位置 而唔係多個位置缺損,而且係2-3級 未到第4級骨磨骨,其實喺香港仲可以做軟骨細胞培植,都有機會生返透明軟骨

但好多骨科醫生都無做過哩方面, 要搵下啲膝專家有無邊個同外國廠有聯系

再唔係可以send你個MRI比台灣醫院,睇下啱唔啱做層片,我覺得層片係比舊嘅MACI更先進好多 可以幾層軟骨細胞疊埋再貼上去

前題係 2-3級損傷 & 唔係multiple lesion, 相對簡單直接嘅損傷
我上星期四做左microfracrure , 依家要用拐杖4星期同限90度屈曲。
你個時做完原本傷嗰個位會唔會仲痛左?我做完5日,原本傷嗰個軟骨位都幾痛
我做完3個月後甩拐杖做復健,依舊無任何轉變,依舊行平路無事 但做無負重踢腿/屈曲受力動作都係會痛
做完手術 拐杖期間,傷嗰位無感覺的
我係依個case,上年打波太密有啲唔舒服所以照下MRI 就發現咗咁。 我10幾歲嗰陣已經切咗一半半月板,但係我而家又冇再痛,咁建唔建議趁而家仲係2-3級去做手術?
而家只係20中歲
上年睇咗江醫生,佢就咁同我講冇咩可以做。

Diagnosis:
1. Lateral meniscal deficiency – segmental loss
2. Lateral compartment – focal grade II-III chondromalacia

MRI result:
1. The body to posterior horn of lateral meniscus are attenuated, in keeping with previous No increase suracing signal or gap is seen to suggest a new meniscal tear.

2. Chondral fraying and partial thickness chondral loss Modified Outerbridge grade Il/III) with underlying subchondral edema at lateral posterior aspect of lateral femoral condyle, opposing the attenuated lateral meniscus. The area of signal change measures LR 0.5cm x AP 0.7cm. Small marginal osteophytes at lateral femoral condyle and lateral tibial plateau. These could represent degenerative changes related to altered stress. 知唔知咁樣係咪代表已經玩完?

3. Intact medial meniscus, cruciate and collateral ligaments.

4. No effusion or intra-articular body.

Recommended surgical treatment for refractory pain or functional impairment:
1. Arthroscopic meniscus regeneration surgery (implantation of the polyurethane meniscal scaffold – Actifit) CPT 29868 如果已經退化性關節炎唔明點解推薦半月板手術?

2. Arthroscopic bone marrow cells stimulation: smooth out the rough and fraying cartilage surface and stimulate the articular cartilage regeneration, namely, arthroscopic microfracture osteochondroplasty. (CPT 29879) 有冇人聽過依樣嘢?

依樣嘢由20頭開始已經困擾咗我幾年,好想有個方法去解決佢。 有budget的話,係咪都係推薦台灣或者馬拉嗰兩個方法? 但係我依大半年變咗一個禮拜打一次波就冇痛了,所以都唔知點算好
3個月拐杖😨😨😨😨😨😨😨😨😨
係,6星期 離地 + 6星期 可落地半力
嘩,個rehab會好長
你呢兩個手術係江醫生suggested?
半月板 & “軟骨”,兩樣野
半月板好似個cushion咁,你話以前切過,咁佢就同你做人工半月板移植

另外軟骨,係軟骨細胞/水/膠原咁嘅野mix埋, 好似嚿好有黏性彈性嘅海綿包住你骨頭
佢做micro-fracture 只生出纖維軟骨
另外佢有個“骨軟骨移植”,就係將你非負重位置嘅軟骨移植去受損位置

有錢咁梗係去第2度醫啦,香港哩方面咁落後,無顫無扇 神仙難變

你嘅情況 就算痛唔痛都好,只會差落去,而且本質上已經消耗左好多健康組織,再差落多少少,去到另一個grade 你就會明顯知咩皮 奶野,連喺香港都無方法醫 只能等到老時做人工關節

如果有錢,一定趁個傷仲挽救到 & 後生時,選擇更佳嘅治療,iphone都出到X 5G, 有得簡仲用iPhone 5, 3G 限速128kb咩
Update下,我做左mircofracture 四個月,已經無再痛了。右膝三年做了四次手術,呢個結果都出乎預期,希望可以keep得耐d
剛剛甩拐杖行?洗唔洗再照mri睇術後個情況?
我淨係頭四星期要限踩50%力同唔可以屈過90度,之後我一星期兩次水療加一次陸上物理治療,進展好快,我自己大概3個月甩哂拐杖,因為手術前已用了兩年拐杖。
醫生無講要再照,so far無腫無痛,進展唔錯
通常術後隔一時間 等入面scaffold穩定, 再照一次 複診,知道個生長情況 可睇到合理預期,之後唔洗再複診
好好珍惜關節
知道,等我下次問下醫生。我真係要慳住用個膝
上網睇啪啲幹細胞+透明質酸,可以生長成透明軟骨,不過唔知個注射量同次數,我有啲想試下馬拉個手術
媽媽60幾歲,而家膝頭成日伸唔直,坐耐左起身就膝頭痛,行路都痛,有冇邊間專科做檢查比較好?

睇到佢行路都痛好辛苦
老人關節問題,照x光/MRI 睇下膝關節有無變形,軟組織有無損傷,間間差不多 搵啲平啲都OK 無咩大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞