[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

625 回覆
95 Like 5 Dislike
家人有呢個問題
膝頭哥伸直成日會啪一聲
係邊到出現問題
啪一聲 會唔會氣體
我外側軟骨損傷Grade 4, 伸直膝頭 就卡勒卡勒 骨磨骨聲音,而且係會唔舒服,受力會痛 因為磨骨
有時我另一隻健康嘅膝伸直 都啪一聲,無咩特別
x光照過幾次冇事
MRI照完都話冇事 話有積水 只係開左d貼紙比我貼腳
同上面巴打一樣 伸直成日會啪一聲
會唔會發炎呀, 或肌肉拉傷過會有肌肉疤痕
多伸展
體重控制正常嗎?

啪一聲正常的 有機會氣體,如果唔係好粗糙嘅磨擦聲 & 會痛
點啪? 伸直膝頭 啪一聲?

see #28
請問如果懷疑自己有呢個問題,應該睇邊一科?

本身諗住睇一轉門診初步診斷,但一直預約唔到

拖拖吓而家連急步行都唔得了
公院門診 一係急症
慢性問題, 轉你睇骨科專科
排期照x-ray / MRI 至少一年半載或耐啲

可以約診所骨科醫生,一般診金1千至千幾
私人照x光,$幾百至一千
MRI $起碼6千
好耐之前shoulder 條筋痛,會舉唔起手(某d角度拉起ok)例如吹頭

後尾照MRI 話shoulder韌帶退化+長期發炎
食藥無用
要打類固醇

但又唔一定好,又有機打斷筋
依家係咪都係無咩新方法醫
今日打風
兩個膝頭都有啲陰陰痛
呢個病會唔會最後嚴重到坐o係度唔郁都痛
最近右腳膝頭哥間唔使痛,尤其嗰日企/行得耐,一痛親就一兩日,而痛嗰一兩就行先會痛

係咪出咗事?
難搞,唔知
巴打幾歲
衝擊波試過未?對筋腱發炎等痛症 效果ok,
search 聚焦式衝擊波
類風濕關節炎? 免疫系統問題?
bless you....
會,成個關節內外都磨到無哂軟骨 又發炎,企直又痛,坐又酸軟痛,好多中老年人都係咁
扭傷/勞損發炎/撕裂/磨蝕,要照過先知
除左軟骨,仲有 韌帶,半月板
醫生會旭動/按壓你關節, 檢查你 韌帶有冇鬆, 半月板有無撕裂, 伸直時kick住膝頭
如果傷少少又檢查唔到, 徵狀又持續,要照過先知有無野
我諗緊好唔好去睇下物理治療
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞