[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

625 回覆
95 Like 5 Dislike
想問食青口有冇用
我見啲關節寶好多都係青口素
一般保健品囉 無咩特別
膝關節無血管入去,食嘅野,好難入到去,只有靠適當的關節腔壓力 即係運動,潤滑液滲啲營養去軟骨度,促進新陳代謝,要長時間keep住食,同良好嘅運動習慣 & 體重 等配合

已經傷左就另計
我屋企人幾個月前整親
照完mri話半月板撕裂
已經搵醫生打過透明質酸,但都係冇咩用
行路唔順同有時會痛

最近聽人話prp有用,想問有冇師兄試過?
同埋想知咩價位同要針幾多次
半月板撕裂 要做手術修復,切走爛左部位
打prp唔會令半月板好返
半月板手術都好似6位數
有問過醫生應唔應該做
但醫生反而唔建議做,話試下忍2,3個月,半月板類似會平滑番就唔會咁痛

我地都半信半疑
可以search下 半月板修復/移植
小小撕裂可以微創手術,亦都有人見日常生活唔影響 唔做
體重 & 運動量大唔大?
有啲人會擴大個撕裂,但輕微撕裂 又唔影響生活,唔一定要做
師奶黎,體重正常,平時多數都係出街買餸
所以醫生話冇咩必要做
除非覺得真係頂唔順
不過見佢成日話辛苦又盛
醫生話無咩必要做,咁應該都算輕微
咁佢會唔會其他痛症問題,例如少運動 膝新陳代謝慢 / 年紀老化等等
先試下其他改善痛症嘅物理治療先囉
-唔曲膝嘅肌肉訓練, 例如坐住彈力帶直腿上抬 / 站姿後抬etc
-拉筋 臀部伸展
-沖擊波 幾嚿水一次
試下以上哩啲睇下改唔改善到先囉,一般痛症,好多中老年人都應該會有好轉
-prp 過萬一Q
唔該師兄先
其實佢有出去試過物理治理同沖擊波,但都冇咩幫助,佢都係聽朋友講話prp完就好好多,所以想試下。

佢朋友就話做果陣2皮野,一針就得
但佢自己問番打透明質酸果間就話2皮野,但要3針(加埋6皮)
所以想睇下有冇師兄做過,同了解下大約情況同價位
Prp
tst 劉信x $唔洗1萬,喺診所啪,就無限你要啪幾針,不過如果第1次效果有反應,可等半至1年再啪第2Q試下
搵過幾間中環嘅,都係$1萬7,8千至2萬up
我就未啪過透明質酸
依家減緊重 睇下會唔會好d
講緊歐美運動界都未聽過有運動員用喎
包括膝傷風險極高嘅足球同籃球
師兄,有興趣嘅可以爬一爬文
如果半月板的撕裂幅度較小而穩定,醫生通常建議讓半月板自行修復;如果撕裂的幅度較大,且不穩定,則會建議進行手術性治療。
ching 可以參考哩篇野,小撕裂真係幾麻煩 唔上唔落,做又洗一大筆錢
https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/%E5%8D%8A%E6%9C%88%E6%9D%BF%E6%92%95%E8%A3%82-%E5%8F%97%E5%82%B7/
保守復健治療
是不是半月板撕裂就一定要開刀? 答案是不一定,除非是全部破裂,膝蓋接受過保守治療沒效,又極度疼痛,才考慮刀刀介入,但是現在有很多研究也顯示做完半月板清除手術後,病患依舊疼痛的也不少,而且更增加日後退化性關節炎的機會;其實有很多的籃球選手和運動員,半月板也都撕裂過,也並沒有開刀;有一個很重要的觀念,膝關節不是只有半月板,還有其他的韌帶、肌腱、肌肉去幫助膝蓋的穩定及活動,如何在受傷的初期,積極的治療和復健,才能減少半月板裂傷所帶來的傷害。初期的保守治療,以藥物及復健治療為主,控制撕裂傷所帶來的關節腫脹和發炎,等狀況比較穩定,就可以加入運動訓練,加強股四頭肌、股二頭肌肌力訓練,及膝關節的本體感覺及穩定訓練,大多經過3-6月的保守復健都有蠻好的效果。

若撕裂範圍細小且穩定,半月板可能會自行復原。 若撕裂範圍大且不穩定,半月板撕裂則可能會擴大,並變得更加嚴重。 我們知道若半月板被除去或嚴重受損會引致膝關節炎。
留意角度 & 唔好做open-chain四頭
同慢做
btw 可以睇返圖集 有相關貼文
幾年前中學打波打到acl partially tore 同軟骨磨損 再hea住打多兩三個月就完全停咗劇烈運動
依家bmi都係20左右 平時唔痛但次次屈膝都啪啪聲 係咪除咗keep住體重 練大腿同hip肌肉之外冇嘢可以做唔想四十歲就行唔到路 食movefree supplement會唔會減到退化速度 thanks
股骨磨損 睇mri似grade 1 or 1/2 之間 一停咗打波就冇再自己痛過 果陣以為仲後生有機會生翻 但前幾晚爬其他文見到13歲之後軟骨就唔會再生
驚咪定期照MRI check住情況
小弟左腳acl+meniscus修補
右腳meniscus修補
前後3次手術
除咗基本physio無其他treatment
個人暫時覺得最有效真係練肌肉

術後好易有風濕類似既症狀
有食過神經止痛藥但效果好慢
最有效既止痛方法係平時多練腳
我就係gym做leg curl, squat, deadlift...
成年係唔會再生軟骨嫁,無血管入去,要靠關節腔嘅液體吸營養,所以磨哂就無。

-軟骨細胞培植 +其他合併手術配合
港紙$三十萬up, 30~半球
-幹細胞培植注射 港紙$1x萬
以上係台灣嘅治療,香港嘅軟骨細胞培植. 拎去澳洲種. hkd$十幾, 廿萬左右

香港2016港大圑隊, 推出臨床成果,再伸請喺公院做人體clinical trial,用骨髓幹細胞培植"骨軟骨"組織,再移植入患處,你可以search 港大 陳佩教授,send電郵問下佢 仲有無做trial或了解下適唔適合
師兄Leg curl係做大腿前定後?
我四頭做唔到curl, 20磅都唔得 好痛,
但press 2百磅得

肌肉有力係幫助大,穩定好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞