[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

627 回覆
95 Like 5 Dislike
巴打當初點樣發現自己有呢個問題?同埋去邊度睇醫生?
唔係呀,總結返多年來睇骨科啲資訊炸
初初幾次膝痛+發熱,最尾一次 跑跑下 卜一聲,骨撞骨
之後睇骨科診所,再去公院睇
BTW, 受傷經歷 前面有比較詳細講解 有興趣可睇下
係咪持續性?
軟骨磨蝕 初初唔覺的,但周圍嘅組織會發炎
休息一星期 無事又繼續劇烈運動, 做一輪又再發炎,重複幾次
到最後磨到好薄 骨撞骨
我又冇點劇烈運動,只是之前扭傷過同埋有時不定期會痛,你有冇食葡萄糖軟𩣑糖個啲
除左衝擊,劇烈運動勞損等等,體重/年紀/一般運動, 唔做運動(軟骨細胞陳新代謝)
都會影響磨蝕軟骨程度嫁
之前有食,宜家食二型膠原蛋白粉
食葡萄糖有冇幫助?
幫助潤滑,減少磨擦,但幫助有限,而且效果因人而異
因為膝無血管運營養入去,靠適當運動 對流同滲透營養入去,而且要長期食等佢轉化成軟骨組成嘅成份
收到個時有冇話買開邊隻牌子?同埋你排公營排咗幾耐?
無特別邊隻 歐美啲大牌子囉, 葡萄糖胺有鹽酸鹽 & 硫酸鹽, 我選 硫酸鹽
不過宜家只食二型膠原蛋白粉
排三年左右,先正式做手術,期間就物理/排檢查/關節鏡手術,BTW 做完無效果 白捱一刀 12cm
收到,唔該晒樓主
樓主你有冇做運動或者物理治療?
有,keep住做,游水自由式 直腿慢踢,橫向嘅健身單車
下肢肌肉就得臀中肌(大髀開合部機),坐姿小腿提踵,得哩啲運動對我膝頭較舒服
物理治療 就打過衝擊波,打下膝頭周圍的筋腱,但對軟骨細胞無效的
仲有手法治療/伸展,主要針對放鬆腿/臀/ 闊筋膜張肌等等 令膝頭拉扯壓力細啲
同埋其實有沙沙聲係咪代表已經磨蝕咗,好無助,呢幾日先發現。之前係冇我應該點樣做?
醫生話唔一定,亦有可能磨擦韌帶筋腱等等,唔知嫁,但你做某啲動作時有無痛?擔心嘅就睇骨科寫轉介信去照MRI睇下
冇痛
下 無痛有咩好擔心
我星期一做左MRI, 相比起2月尾做個次MRI報告話好似「進步左」,但個lesion size 大左少少,但其實我都仲係一樣kick 痛,下星期二見醫生。
有軟骨下水踵,即係都磨得嚴重 骨撞骨
你傷股脛骨關節?
BTW 港大同威院做第1期臨床試驗 目前只試股脛骨關節,用自體骨髓幹細胞 培植“骨軟骨”,再植入關節內,哩個好似喺香港未來嘅再生治療較有希望
你係邊到照?
Yes,,我係股脛骨,呢個位唔知多唔多人傷。
邊度會有試驗資料?
私家
都多嫁,髕股 or 股脛都常見
跑跑跳跳嘅人 多數傷髕股關節,因為屈曲受力
第4代再生治療 幹細胞
https://www.hku.hk/press/press-releases/detail/c_13743.html
要send電郵聯絡professor Chan問下detail, 佢/助手或會聯絡你
Thanks !如果係你,有機會你會唔會試?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞