[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

623 回覆
95 Like 5 Dislike
有冇睇過物理治療
自膠 巴打唔怕偏方可以google下john kirsch
我買左Bauerfeind P3型號,但對我零作用,因為無氈無扇神仙難變 已經傷得太嚴重 唔應該再打
你可參考下,有fd無受傷 不過想安全啲用緊sport型號
[url]https://www.8coolsport.com/pages/bauerfeindgenutrainsalepage
[/url]
有無玩過prp?
做少啲運動就okay
慳返啲錢投資/ 儲起佢移民英國
運動一定要做, 都係治療一種, 延緩退化
-游水 自由式
-平路 快步行 (視乎退化程度)
-肌肉訓練 做啲closed-chain動作, 角度30度左右
只供參考
軟骨無事,但有lateral fat pad impingement, 好難斷尾
can't do leg extension...
我隻fat pad都有啲纖維化

btw唔好做opened-chain動作,如果你有膝問題,閉合動作會好啲
做closed-chain動作好啲(膝頭做到嘅話)

open-(leg extend)
遠端嘅小腿活動 踢上去; 近端大腿固定

close-(leg press /squat)
近端嘅大腿活動; 遠端嘅小腿固定

我四頭肌踢 20磅都好痛;四頭肌撐 大重量都無問題
Thanks, 幾年前做過ACL
lateral fat pad 無痛左1年半
最近一做leg raise(向外twist )
開始又痛返
宜家2x1x做過手術切除部份外側軟骨(損傷Grade 2-3),早排照MRI之後醫生話有Degenerative OA,但係打完波之後先會痛同其他情況冇事。其實現階段可以做咩?有冇話大概幾耐先會惡化?
我之前膝頭軟骨都畀人撞崩左
照完mri M字位中間崩左個5mm
好似你咁伸直膝頭差唔多到尾就卡勒卡勒
咁樣算grade 幾

醫生話食骨膠原幾個月睇下有冇改善
而家平時行路冇咩野
但係做唔到運動,游水蛙式屈膝會痛

想問下打血小板既效用有幾大
軟骨形成術= scaffold?我廿幾,但係已經有OA,係咪應該保養下就算?好似太早做手術
我打過prp
覺得效果一般
但因人而議
scaffold係生物支架,誘導細胞生長,支架放喺患處,如果已經OA 做手術幫助唔大, degenerative呀,唔止係defect咁簡單
睇你損傷程度,grade 1損傷,可能效用較大
我grade 4 , 治療唔到,打左都只能盡量修復, 減少發炎 延緩退化
但係我而家未開始有痛楚,係打完波先有啲咁即係其實呢啲手術都幫唔到手去減慢退化?
另外想問吓,照完MRI之後發現有骨刺係咪就等於有OA?
我lateral cartilage defect Grade 4 & severe Degenerative OA, medial正常

差不多30路,我哩個情況 只要唔做跑跳運動, 做復健嘅運動(游水自由式/肌肉訓練 適合OA人士嘅肌肉訓練), 可能十幾年,廿年都唔需要做膝置換

可以打透明質酸 潤滑 & prp修補,但只能希望延緩 & keep住宜家活動能力, 唔好期望有咩神效

唔建議再打波, 因為OA 只會越來越差, 得不嘗失,到時就會後悔., 無法子....

如果grade 2~3,但未形成degen., 做軟骨培植 效果可能唔曳,前排係咁搵台灣層片(cell sheet)治療, see #4
但我grade 4 PF joint, 效果應該唔大,而且仲有degen. OA, 更加唔洗諗,價錢都非常貴

有諗過台灣通關後,去睇下自體幹細胞培植, 價錢平過層片, 但都貴
你照左MRI 醫生點講 咩程度??
我係屈盡會啪一聲
問親啲醫生都話唔痛就冇問題

骨刺,脛骨兩個角 x-光已經睇到
啲肥鳩/年紀增長/運動創傷,都有機會增生
你照完MRI, 醫生有無講軟骨咩程度傷?
手指拇指公成日撳空白鍵操勞過度都出哂事
初頭成隻拇指會麻痺, 到而家關節位都仲會忍忍作痛
以前做過手術切除部份外側軟骨(損傷Grade 2-3),早排照MRI之後醫生話有骨刺所以推斷有Degenerative OA宜家唔知應該做咩好去大幅度減慢退化。不過仲有打波(weekly),因為平時生活真係冇乜點痛…驚遲啲嚴重啲就真係以後都冇得打
彈弓手?(手指屈曲腱鞘炎)
係掛 冇check過
休息就唔痛 唔知軟骨係咪磨蝕哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞