[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

627 回覆
95 Like 5 Dislike
其實唔係懶得理 係唔識做/無配套,好多骨科醫生都未做過截骨術矯正 & 軟骨培植,關於軟骨細胞 佢地答到嘅野同你上網睇一樣,就係磨蝕左就唔會生返。
而且香港無廠做,要同外國啲生物科技公司合作,就算做過軟骨培植嘅醫生 都要睇你受損程度 唔係做完一定有效果,理論上 傷得越輕 效果越好,如果你傷得太嚴重 喺國際上病人數據黎講 效果唔會好理想,而且“名醫”嘅記錄又唔靚
應該係話 趁你個傷未係好嚴重 受損初期,而你又承擔到,早做早著
明白哂,我呢個做過3次同一隻腳手術既,可能都無醫生肯再處理軟骨😫
如果韌帶撕裂 但未斷裂,一般方法除左韌帶重建術外,真係無其他方法,但又好難取捨。
再生醫療方面,幹細胞培植注射 除左軟骨/半月板修補/抗發炎外,理論上小撕裂係可以令佢生返至完整韌帶 分化返相關嘅肌腱細胞,但實際就唔知 未試過,台灣2018 法例先開放自體細胞,抽取細胞+2針注射 療程都要十萬多啲,未計前期篩檢 檢血check傳染病 & 照x-ray +MRI, 哩啲應該幾千hkd左右
韌帶好似條粗鋼纜咁 穩定關節,啲纖維一絲絲咁撕裂,照道理撕裂越多 對關節相對越唔穩定,越容易成條斷裂。
如果斷裂,一般情況都係即時性 跑跑下撕斷左 痛到訓喺地 call白車去醫院做手術。
我個MRI報道話ACL 有Sprain,即係輕微撕裂,但醫生幫我檢查 chok下個關節 就話覺得唔似鬆,而我日常生活唔覺條ACL有影響, 雖然因軟骨問題 做唔到劇烈運動

識人做消防 打波扭一扭,撕裂 但未斷,做左韌帶重建,但佢無軟骨受損問題
承上#481
撕裂多少同斷裂都好,要處理 都係得哩個方法韌帶重建。
除此之外,治療撕裂未斷,就得再生醫療
-打prp都係抗發炎 唔會生返
-幹細胞萃取液 幹細胞有機會令佢生返,但太微量幹細胞
-幹細胞培植 相對其他辦法黎講 較大希望同較promosing
上年年中玩得波比跳太勁右膝開始痛,急症骨科針灸物理治療都做過,依家單腳踎低會痛到做唔到,唔知點搞
要搵到成因 邊個位置受損,先知點搞
我半月板問題之前打過透明度酸、甚至類固醇都無效,未試過prp,依家有軟骨損傷,如果醫生建議prp可能都會一試;之前睇過咁多骨科醫生,俾我既感覺係,佢哋只專注半月板、ACL等部分,軟骨問題佢地會輕視。我照過4次MRI,第二次MRI報告話有grade 2退化,其餘MRI無提過….不過無論有冇提過,醫生都無提及軟骨
透明度酸,類固醇 , 潤滑 消炎,可能好短暫舒緩不適,但實際無嘜用
因為軟骨受損,醫生都幫你唔到,韌帶/半月板 可以換新嘅,磨平損傷,但軟骨無得換,亦無相關嘅醫療產品/技術,就算神醫都無用
prp嘅話,唔係間間專科診所都有離心機 平嘅萬零樓下,貴嘅去醫院做2萬up
間質幹細胞治療膝關節骨關節炎的應用進展
https://rs.yiigle.com/m/CN121382201904/1163839.htm
#487 有ching分享哩段片,都係鑽孔 但多左注射HA (hyaluronic acid透明質酸) + Stem cell (唔知係提取液 定培植)
有幾個案例 話生返透明軟骨 質量好 非常理想
有時間可睇下
https://youtu.be/W3OAtQhsA4A
喺香港嘅話,反正你鑽左,可以睇下SVF幹細胞提取液+HA
micro-fracture
第2x分鐘左右,micro-drilling

佢話初時PFJ成效低係因為直腳無loading 一係就太大loading

tibia femoral 容易好係因為一weight bare已經有足夠loading

之後佢係術後唔同角度load番個joint 啲軟骨就生番出嚟 而佢呢個方法kissing lesion grade 4 都好得番

樓主會唔會考慮下
佢講PF joint術後負重嗰度 唔太明,曲膝負重(合適重量)? 唔怕開始生一浸新軟骨又磨走咩
平時見啲手術 PF joint做完話唔好負重,因為有scaffold

佢哩個micro-drilling 係自己啲血滲出 做blood clot scaffolds, 之後PFJ 做負重令佢生返軟骨
但中間個理論唔太明

有無醫生介紹, 可以平平地照下 MRT, 了解下自已膝關節有幾差? 去到邊個 stage
如果可以負重好好,non-weight bearing 肌肉會無得好快,另外我睇過d journals話做micro fracture 要用一部機不停郁隻腳
撕裂程度小可以唔理佢
做物理治療練肌肉保護
都捱到十幾年
但之後運動都有機會斷
實係做手術既話推薦容樹恆教授
佢有啲其他片 入面會係demo用拐杖輔助踩落個磅到 踩10kg 15kg 30度 45度咁踩

至於stem cell點解會知道自己要變hyaline cartilage 佢自己都未係好解釋到 but it works
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞