[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

627 回覆
95 Like 5 Dislike
係 19歲已收山
一個半月前行行下外屈到隻腳,之後就後外側有個位每次屈個陣都kick 一下同痛,照左MRI, 報告話有軟骨問題。

A 0.8cm osteochondral lesion is noted posterior lateral tibial plateau with focal full-thickness chondral tear and subchondral edema.

依家情況都無變,行10分鐘就會痛,踩單車每轉到嗰個位就會kick一下,squat唔可以低過60度。

軟骨問題有咩方法搞😞
📍傳統治療: 無方法搞
控制好體重 / 避免做痛嘅運動同動作 / 休息 / 葡萄糖胺軟骨素 / 游水 / 衝擊波針灸?
>>>> 延緩

再生治療
📍PRP血小板濃漿注射
-📍SVF注射(有微量幹細胞)
哩兩樣香港有,PRP比較多,SVF聽醫生講有 但我唔知邊度。

自體軟骨細胞培植:
-📍ACI/MACI 喺香港做,就拎去外國培植
- 📍台灣-層片(無基質支架, 成片係軟骨細胞 再疊起幾片貼去患處)

自體幹細胞培植(脂肪/骨髓來源)
-📍香港無培植產品,只有港大/中大等等做研究,港大陳佩教授2015/16年話做準備做人體臨床試驗,你可search問下
-📍台灣2018年法例開放自體細胞治療

大致上方法係哩啲,之前有討論到大約價錢/效果/局限性等等,有性趣可爬文睇睇
謝謝🙏估唔到一粒軟骨可以搞到咁痛同kick kick下😞😞
韌帶穩定關節,你做左ACL 解決唔到半月板& 軟骨問題
手術做韌帶重建,到時磨平埋半月板個小損傷,以免擴大

再者軟骨又係另一個麻煩野,做完上述手術,未必令你做返之前劇烈嘅運動

但你軟骨受損初期,做再生治療可能效果較佳,避免形成退化性關節炎

ACL術康復後,你仲要預一段時間治療軟骨問題,否則做返運動 初時唔覺,慢慢就變到我咁
可以爬下之前啲留言 或 pin留言參考下
原來大過6mm已經係無得救,唔理佢會唔會愈來愈大?
當然會 佢無血管入去 自己修補唔到,磨到無哂軟骨 骨磨骨又發炎,行路 坐低都痛,最終做人工關節
豬清,我十幾年前每星期打一次波(3小時)突然-次滕頭超級酸軟之後我便停了沒打。直至上年我開始手痕又打返每星期約兩次每次1-2小時,但我感覺完全冇問題,我只是每天吃centrxxx men唔知係咪關事;另外以前我是在hard court 做運動,現在通常在indoor, 地板比較軟身的可能冇咁傷滕頭唔頂。
平時生活習慣飲食可以點預防同補充軟骨
依家膝頭長期痛瞓喺床都會赤赤痛
第一點係,如果撕裂唔做 當劇烈運動時好大機會斷裂。
第二點 軟骨磨蝕左 就無, 唔會再生返,磨到一個程度就逆轉唔到,形成退化關節。
軟骨細胞 要喺健康嘅關節時, 適當嘅壓力擠壓,令佢新陳代謝 保持健康。
但當受損,佢生長速度極緩慢,點都追唔上磨耗嘅速度,而且膝關節係每日磨擦最多嘅關節

我自己咩都做過,小腿腓腸肌 比目魚肌 大腿前後 臀大中肌等全身都練,拉筋亦拉足 TFL 臀肌etc, 食左一年膠原蛋白肽 仲食緊,運動只游水
ps.操肌+拉筋 幫助係有,但你要平衡個關節是否承受到,而我傷得太嚴重,不合適做,你初期 我不清楚,但至少要輕量治療一段時間,例如游水+拉筋

我睇過幾個專科醫生,個個都話無野可以做,睇兩個膝專家,都係咁講,我情況 退化左 只能延緩退化

喺香港無得搞了,我考慮遲啲去台灣睇幹細胞培植 注射式唔洗開刀
免疫力保健品應該唔關事掛?
你運動唔算密,會否拉傷周邊肌肉/疲勞 ,運動前後做足拉筋,控制好體重
預防勝於治療
軟骨健康時,減體脂 & 練肌肉 強化穩定關節/ 拉筋 柔軟度提升 減少對關節拉扯 磨擦勞損 / 足夠休息
咁樣就好似一般運動員咁 劇烈運動都可以健康使用
保健品: 葡萄糖胺軟骨素,膠原蛋白肽,幫助關節潤滑
呢個真係一大遺憾
有無睇過姓江的膝專家?我見介紹寫有軟骨培植,但唔知係咪香港做。
睇過。喺香港抽軟骨細胞 運去外國培植 再運返來香港開刀植入
我而家做完個幾月
感覺膝頭有塊野係入面zip 住zip 全緊
屈膝太耐就啪一聲
巴打個陣抖左幾耐

原本都係蝕左一半
睇番報告做完手術個窿開左差唔多成1cm
係度後悔緊會唔會唔做好過做
軟骨形成術(無培植自體細胞)?
係咪6星期戴支架+ 6星期拐杖半力行?
我3個月左右甩拐杖
micro-fracture
做完第一個星期要雙拐杖
之後行山杖就得
但係而家仲腫
micro-fracture同宜家市面(非香港)最新嘅再生治療比較,我覺得真係唔太有用,但喺香港黎講 都叫辦法之一,雖然係纖維軟骨 但好過無啦,但唔好再做劇烈運動 好易又磨返走同擴大

btw最近用英文search Bone Marrow Stem cell (BMSC therapy)骨髓間質幹細胞 同埋 exosome 外泌體治療,都有多啲文章睇下,哩類治療比prp效用強起碼過百倍
你個軟骨缺損size有幾大啊? 公立定私家做?
我1月個陣拗柴,整親脛骨上個軟骨,依家有kick痛,個size係0.8 cm
我都打算問下佢意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞