[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

623 回覆
95 Like 5 Dislike
早幾日踢完波跟住開始左腳膝蓋關節鬆鬆地
而家行幾步就 喀 一下,上落樓梯有d痛,蹲下同拉大髀筋膝蓋後面會痛
應該去睇咩醫生好,求介紹
骨科專科,到時醫生會摸你腳仔檢測 評估咩位置可傷受傷,如需要會叫你照x-ray / MRI再復診
利申 170cm 86kg
係咪去睇公立等轉介
curl一定係後
acl果隻腳第一次做係酸到仆街
兩隻腳分開做
插第一二格已經好應(我廢)
我建議係除左squat deadlift
isolate既動作都單腳做
同埋痛我就一定停
可以,但時間長 慢慢排期
或私家 診所都多專科睇
有無玩埋Pat pat ?喺gym,擘腿 & 後登腿部機,喺女成日用,我做左一排 feel到膝頭穩定好多
青,肥仔?
hip adduction/abductions 都無做
leg day流程係half squat, RDL, hip thrust都係會做重6-8rm
然後單腳leg curl, leg extension做輕
有機就做埋單腳leg press/hack squat/farmer walk
有肌肉之前真係成日風濕
日常行多少少都痛
練左腳之後痛少左70-80%
不過講真都幾消時間
練一次腳大概last到一星期有力
之後就會drop
對本身唔鐘意gym既人來講其實都幾煩
係 3年由72升到上86kg
thanks 儲定錢
有OA,軟骨細胞培植 +其他合併手術冇用?只有幹細胞培植注射依條出路?
合併手術,台灣比較流行 截骨術矯正,如果只傷內或外側軟骨,我上網搵過啲文章臨床試驗 "截骨術對OA的成效",有啲都有效用,但數據唔多,效用有幾大,對唔同年紀/體重/損傷程度等因素 有幾大效用,我不太了解。

有OA, 唔太合適做軟骨細胞培植,比唔到個環境軟骨細胞生長

有OA,現今再生療法,似乎似乎係得幹細胞治療,但技術有幾成熟?又係唔好程度損傷有幾大效用?無嘜數據
治療軟骨缺損+OA,台灣 & 日本,有自體脂肪 或骨髓幹細胞培植 注射式。
減重真係有feel
減少少已經好大分別
我兩三個月76去到72
已經成個人輕鬆晒
膝頭會大力左
近排跑多左 現在有一邊腳落唔到樓梯
近lateral ligament位置劇痛 痛左都兩個星期
想問係咪似ITB?
買咗啲消炎貼貼住先
除咗停運動仲有咩可以做
長遠計減肥+練腿比較有用
-伸展下肢各部位
-暫停膝負荷大運動
-游水自由式, 膝負荷細,但又可刺激關節液
-如需要可照MRI檢查
前晚做手術做半月板撕裂,做完個醫生話我軟骨磨蝕好嚴重,三十歲人個膝頭似五六十歲。但係年半前去照mri ,佢剩係有講有半月板小小撕裂,建議俾時間佢自己好,完全無發現有軟骨問題,嗰時個物理治療師睇片都話啲軟骨好靚無事。估唔過左年半會變成咁… 宜家都少少灰,好驚老左行唔到😭
老左無野嘅,到時做人工關節囉
你1年半,咁短時間 軟骨由健康磨到變嚴重?? 好誇張wo, ching嗰時個MRI報告係咪話無軟骨問題??
你哩年半發生咩事,肥仔 ?肌肉量低+ 劇烈運動. 無做復健強化?
btw 你傷過半月板 有機會更容易傷軟骨,減低左半月板緩衝個功能,可能嗰時小損傷無察覺
肥左十幾磅,同埋我得係無做足復健就去踢波,但係踢波強度時間都少左3分1
唉,regret莫及。我當年骨折好返後,又係無做復健,嗰時無健身/伸展哩個概念。
資訊參考:

-第3代MACI : 喺豬膠原膜上培植軟骨細胞 (香港拎去澳洲培植)

-層片:無膠原膜,直接形成一片軟骨細胞層片, 可將層片疊起3~5層, 視乎患者需要

段新聞"層片治療",提及可以治療埋"退化性關節炎", 仲話可逆轉退化
2018開放細胞治療時, 只寫適用症
"膝軟骨缺損" ;而治療關節炎 就幹細胞治療

香港嘅膝專家, 認為形成退化性關節炎,種咩入去個膝 都唔會生長到,不可逆轉
(以第3代maci做基礎)
了解咩係幹細胞,唔同種類同功能
https://youtube.com/playlist?list=PLy4QEHlymgqi8IsaSYtI13yAJuQU4NOE5

btw 除幹細胞外,"外泌體" 係未來再生醫療嘅趨勢, 外泌體係 間質幹細胞分泌出黎嘅激素,功能就好似幹細胞嘅精華,同幹細胞一樣有好大發展潛力

2013 年,諾貝爾生醫獎頒發給了 James E. Rothman、Randy W. Schekman 和 Thomas C. Sudhof 三位教授,便是表揚他們在胞外載體或囊泡(extracellular vesicles, EVs)和外泌體的研究成果貢獻,解謎了細胞是如何規劃這些訊息小泡的運輸。

不過目前台灣衛福部並未將外泌體治療納入特管法
30歲,無運動習慣,7月開始全身關節成日響同膝關節會痛,check過類風濕同發炎指數,都正常

依加關節都係無乜力,行半日山膝關節即痛,政府風濕科要2024,可以點做,係咪退化性關節炎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞