[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

625 回覆
95 Like 5 Dislike
見幾個月都係咁決定去左照MRI
Report 話我
1. chondromalacia (outerbridge grade 2) over the ant. (二級軟骨軟化症) trochlear surface of the distal medial femoral condyle (google完都唔明)
2. Discoid lateral meniscus (盤狀外側半月板 )
3. Thickening of the medial plica (內側皺褶加厚發炎)

估唔到咁多野
會再去問下物理治療可以做d乜, 同時再搵專科醫生睇.
不過.. 似乎最尾點都要手術Cut走多左既半月板?
每次傷返之後,坐得耐膝頭會腫,連帶小腿同大腿都好繃緊

睇物理治療就好得返,但係再做多幾次運動又再傷返

不停loop
軟骨磨蝕 ,傳統治療都係嗰幾味 休息消炎,拉筋放鬆膝相關嘅筋肌,強化某相關肌肉,放棄原來嘅運動 轉快步行或游水,食下補充品
但都係延緩差落去
BTW 盤狀外側半月板 咩意思?第一次聽,平時較多聽係撕裂
有無檢查過咩成因會咁?
冇照過野
但係我之前日日跑到傷左膝, 一年之後頂唔順先睇物理治療, 舊患掛
physio話入面發炎腫左所以塞住哂, 血液循環唔好
我有食消炎藥, 次次都係腰痛就消到, 膝腫就消唔到
無照過 都係斷估,如果持續 都係照下好啲,膝好難搞
係咪應該直接睇骨科?
盤狀半月板天生既, 正常人係月牙型, 亞洲人10-25%係咁.
會令關節內少左位.. 容易D軟骨磨損咁
做深蹲,踩單車會唔會有事
係,骨科醫生會寫轉介信比你 去照MRI / X-RAY,之後返去覆診講報告
正常唔會因為咁而奶野嘅,多數做好多跑跳嘅運動先咁傷
適當運動係對軟骨好 幫新陳代謝,而喺健康嘅膝蓋黎講 重量訓練亦係保護關節
但你自己注意 休息/伸展/體重/有規律訓練 量力而為
參考
一旦膝關節軟骨缺損,就像是馬路缺1塊柏油,若未及時修補,恐持續惡化成退化性關節炎。
幾時去台灣搞搞佢

軟骨細胞層片 好L貴, 180萬台幣
btw 之前話軟骨細胞培植 唔適合退化性關節炎,但最近嘅新聞又有新資訊,層片(軟骨細胞)可以疊起3-5片,視乎病人需要,而且可以逆轉退化性關節炎(段報導咁講)
另外,台灣臨床做緊 外泌體,日後若配合外泌體,治療效果會更好
脂肪/骨髓幹細胞培植就 四x至六x萬TW左右,唔洗開刀
你個膝頭哥推向外側有無痛感 推果陣會唔會感覺好rough
推佢按佢唔痛 無嘜感覺,係跑跳 落樓梯動作 & gym踢腿等等會好痛
自由式 直腿踢,唔痛

鞭狀踢, 痛
咁你都真係幾嚴重
有冇睇過嗰隻一次性軟骨再生術
唔知會唔會幫到你呢個情況
喺公院做過軟骨形成術,一次性開刀 貼基質支架,但生返纖維軟骨 徵狀無任何減退
醫生話本來做注射式嘅軟骨培植, 兩次微創,但因間廠唔合醫管局規格 無得做
個顧問醫生話 哩個軟骨形成術效果更好,但宜家諗返 無培植自體細胞, 就咁貼支架,生出黎都係纖維軟骨 唔係透明軟骨,點會更加好.... 好似被老點左咁
呢個有無得諗先 好似唔錯

https://health.tvbs.com.tw/amp/review/337552

哩種,要切走非負重嘅透明軟骨 再貼去受損位置,,一般風險 會影響被切走軟骨位置 嘅日常活動/或運動去代償,而且我受損範圍大+ OA,唔適合哩個階段去做
另外軟骨細胞培植 >>advanced版MACI “層片”
拎少少細胞培植,成片都係軟骨細胞 仲可以疊起幾片 幾片都係軟骨細胞, 無基質支架,比較promising, 唔洗大面積咁切走自己嘅骨軟骨組織,亦比MACI嘅軟骨細胞更多更密
但宜家未有‘’外泌體‘’配合層片,對退化性關節炎 唔知成效有幾高,但對初期軟骨缺損 成效似乎非常高

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞