[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

623 回覆
95 Like 5 Dislike
咁唔小心。。。做過手術 要特別小心
復健&強化運動要做好足先再出山, 再玩返以前嘅運動 可能要減強度....,或者可能要放棄競技運動
就算你睇物理,但無照過野 都好難對症下藥, 唔知軟組織有無傷,除非你好似都市人咁, 少運動筋肌勞損etc 之類
應該睇專科?
唯有努力啲做rehab身邊好多人斷過都照打 我都想繼續
我以為係自己出嘅post

我受膝痛 痛苦左兩年

照左MRI 半月板花左

以為係做左半月板手術會好

點知做完成年行路都會痛

好氣餒
呢個情況係咪淨返手術呢個選項?
繼續唔係唔得嘅,但真係要操fit啲,先好出山,千其咪心急, 要升提身體對競技運動嘅承受能力,
而且多伸展,否則慢性勞損 累積到過幾年就收山
其他膝軟組織有無傷/退化?
我初初都好灰, 宜家未夠30, 十年前傷
...6年前做過軟骨形成術, 但都係纖維軟骨,無效用,宜家改變心態....算啦
除非有新嘅再生醫學技術。。。。可惜無
知道巴打thx
係,最嚴重情況係咁,一定要做膝置換,成個膝都爛哂 唔做唔得
日日啪止痛藥都止唔到
行山跑步多,依家右腳落一啲高嘅梯級會有啲好似揸巢張紙嘅雜聲
我做半月板手術前 照左一次MRI

佢話半月板 又花又磨損

咁做手術磨平番佢

之後一輪Rehab

好似好左點

之後又行得多左

又同痛番

好似之前咁樣

依家再照多次MRI 等結果
Me too, 所以落樓梯 我右膝要集中小腿落地,因為膝受力 磨骨

我差不多廿年前斷咗前十字靱帶及剪咗內側個半月瓣,近年都無咩運動,最近重咗好多,諗住同同事去踢波,輕鬆做運動(守吓龍),可能因為肥咗,嗰啲護具唔係好啱帶,箍唔實個膝頭,踢完腫鬼咗(內側)。之前出現卡住伸唔直膝頭,但旭兩嘢就會伸得直。睇中醫針灸,醫師話因為腫咗,所以卡住咗,唔啱位咁!針過三次,好似好啲,卡住情況減少咗,但都會出現!有啲擔心係咪軟骨又有事呢?再係咁就會去睇骨科照一照先!
點解無T-Mac 嗰隻micro fracture 療法?
我記得係微創喺骨頭表面鑽孔,等佢流出血水形成膠膜

另外Kobe 收咧前好似去歐洲做過富血小板療法
多謝分享
其實啲運動鞋墊有冇用
用過黎打籃球但好似冇咩用
喺受損位置嘅骨頭鑽孔, 流出骨髓,每佢生返纖維軟骨
但纖維軟骨無彈性,唔係透明軟骨(hyaline cartilage),好容易又磨走
有啲人可能試過足底筋膜炎, 用左可能會舒服啲,不過無嘜見過打籃球嘅人有足底問題,多數膝有事
減肥呀 青,比正常體重多1公斤,關節承受多4倍壓力呀!
咁護膝邊隻好,見有好多款
咩物理治療 中醫 都試過 衝擊波依d 唔同physio 玩左20次+
3x
但痛左好多年了,攪到有時打波表現好差
The yellow mamba
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞