[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

625 回覆
95 Like 5 Dislike
透明質酸,只能潤滑,不能修補 或生成軟骨細胞,短暫舒緩
係咪無得再行山or做下body weight 深蹲 幾個月無運動驚隻腳退化愈黎愈難好
青,睇清楚,係幾個月都要keep住運動-.-
肌肉都要練,胸 背 腳大小腿都可以練,只係方式唔同,同埋游水都係全身運動

行山,深蹲 ,係用得pf joint 最多 而且受壓最大
ching, 你要清楚 軟骨受傷 同肌肉受傷但唔同,膝軟骨無血管入去,只能刺激佢潤滑液 逐少逐少營養咁滲入去。
如果你係損傷初期,你真係要好有恆心決心, 好幾個月 做復健運動,同keep住食葡萄糖安軟骨素。

你行山,不斷磨膝,已經傷 仲不停壓佢,只會慢慢累積,深蹲對pf joint更加大壓力

頭先都講到運動有好多方式,深蹲唔係唯一練腿嘅肌肉訓練
仲有小腿,股二頭/膕繩肌,股四頭 亦可以買條粗嘅彈力帶:直腿踢 彈震式訓練

游水自由式,全身肌肉訓練

但我相信無嘜人可以堅持嚴格做到,因為未發生時,絕大部份人都會忽略,覺得 少少唔怕嘅 宜家都好左啲
留名,有冇巴打試過拉傷/扭傷之後,個位置做某啲啲動作會有輕微喀喀聲
收到晒巴打
無,最多都係做gym
警世
7至10年前, 只有外側髕骨
軟骨缺損grade 3,
做完軟骨形成術後,哩幾年都有跑步 慢跑 又奔跑咁,但當時有限制 會痛, 又有做跑跳做體能,以為無嘜野,生返啲纖維軟骨 係差啲, keep住都係哩個狀態啦

但宜家檢查,外側 髕+股骨
軟骨缺損grade 4, 仲形成 退化性關節炎,睇好多個骨科醫生 都話幫唔到我, 話退化性關節炎逆轉唔到,而香港亦無再生醫療治療膝,只能唔知幾多年後 個膝可能退化到影響日常生活,就做人工關節。

哩個post好多膝軟骨相關嘅野,希望幫到大家。
運動勞損嘅軟骨磨蝕,一定係逐層逐層咁累積損傷
膝部周邊組織損傷發炎,潤滑液流失,
營養滲唔到入潤滑液, 影響軟骨細胞新陳代謝
軟骨受損
初初發炎,無正視,適當訓練 適當體重 適當休息
Grade 1 痛一輪休息,再繼續劇烈運動 >>
Grade 2 痛一輪休息,再繼續劇烈運動,徵狀加劇 >>
Grade 3 磨骨 >> 退化/Grade 4
>>等換膝人工關節

重點:屈曲角度 & 速度

臏骨好返左成年 最近squat多左又無啦啦痛返
仆街
奶野
軟骨缺損?
有OA依個再生治療仲有冇用?
我2x,有初期OA and grade 2/3信箱,加上而家未痛。好似好應該試吓依啲治療
再生治療有冇更多資料?
MACI軟骨細胞培植 或 台灣層片 >>> 治療軟骨缺損,但治療唔到OA

自體脂肪/骨髓幹細胞培植 >> 治療軟骨缺損 + 退化性關節炎
考慮成效嘅因素:
-受損位置 常唔常用(磨擦)
-受損程度 / 退化程度
-技術嘅局限性 (新技術/好多國家都係臨床試驗 & 道德爭議等等,管制嚴,病人數據好少)

再生治療,最近最先進 就台灣或日本,香港無嫁喇
你想了解啲咩
承上,
仲有 體重 好緊要,
btw 肥鳩唔洗諗,做黎浪費
減到好fit體格,先再諗
傳統治療嘅話,無野可以做到,唯一就係避免做傷膝運動 (膝屈曲受力動作) +控制好體重 + 合適嘅運動/肌肉訓練,避免更傷 或延緩退化,可能keep到一定嘅活動能力至中老年

再生治療,似乎係唯一希望,
但考慮經濟條件 & 新技術嘅成效 值唔值得去做
請問去邊到可以檢查到自己膝頭去到邊個 level 同邊到有合適治療?
而家水平嘅再生技術好明顯唔得
如果唔係應該會見到運動員/退役運動員大量使用
結果都係得血小板治療會有運動員用
但都唔常見
有時做完運動 膝頭兩側都會痛會腫
膝頭後面果到又會痛

本身尿酸擲界
睇左醫生都係當痛風咁醫
食消炎藥
但久唔久又痛一次

朋友叫我食維固力有冇用
MRI檢查 即磁力共震,睇骨科醫生,個post之前都有好多資訊關於損傷初期同後期,可以有咩治療 或有咩係做唔到,青,可爬爬文細細參考下
香港嘅再生治療極少,最多得prp,但prp好有限
而且相信好多做開運動嘅人 都未聽過

日本嘅再生治療 產業發達好多, 自體軟骨細胞 /自體幹細胞,法例一早已通過
台灣都係2018年法例開放 自體細胞治療
See #284張圖
斷估有痛苦
MRI先知無軟組織受損,對症下藥
如果係免疫系統問題,真搞唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞