[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

627 回覆
95 Like 5 Dislike
軟骨損傷者的福音:德國骨科黑科技,能再生透明軟骨的生物材料chondrofiller臨床試驗即將開展,報名從速!

6 個月前 · 來自專欄 運動損傷、骨科運動醫學與關節鏡技術
https://zhuanlan.zhihu.com/p/566477282?utm_id=0
想問下大家咁做運動嗰時有冇用護膝?
睇佢個web介紹,係用collagen type 1 gel, 咁神效,佢個原理 同我n年前喺公院做嘅軟骨形成術一樣,又係話吸引周邊嘅自體軟骨細胞入去個生物支架
但佢講到咁advanced 咁簡單生到透明軟骨唔知個物料有咩唔同呢
得閒再睇下條片先 thanks
係佢,另一個骨科醫生介紹睇佢 話係膝專家
學到好多野,推,我黎緊都做手術
喺香港無得醫,做手術都好唔返的
外國stem cell based嘅手術,上網睇佢講解似乎比較promising嘅有 馬拉micro-deep drilling Stem cell based +HA治療到退化關節&大面積,2年 生返97%透明軟骨
另外,非手術嘅台灣幹細胞培植 注射 ,日常生活影響較細,效果未知

德國近年有個 清創術再注射collagen去受損位置 話生返透明軟骨, 但資料好少 有興趣可搵下
近年有個德國研究

有興趣可爬文了解多啲,應該好多相關問題都有討論到
後日做膝關節內窺鏡手術+打PRP,有冇巴絲有經驗,好撚驚

利申:公立做
微創o者 鑽個窿 訓醒無事,唔痛
prp ,醫生話頭幾日膝有機會痛 生長因子引起免疫反應,但我打完無感覺
半身麻醉應該冇得訓,
要刨左條皺摺同清左d發炎,
本身話係骨鑽窿刺激軟骨,
但今日講我知就係睇過mri應該唔係蝕好多,
內窺鏡睇如果仲有就唔鑽,同埋話開會睇過,
話條皺摺未必係痛既主因,手術都唔肯定一定有用,
所以做埋prp

聽日入院,本身有d血壓高,要住一日

豬寶仔你用左幾耐康復
我都做過半身麻醉, 幾個字至一個鐘左右做完,嗰時緊張作嘔 但頭以下旭唔到 感覺好怪,之後醫生打支止嘔藥
我做完軟骨形成術 一般3個月康復,但所謂“康復”假像黎, 生返啲纖維軟骨 好快又分解返 變退化性關節,簡單黎講 好唔返
其實我果個都唔知係乜黎,
而家分拆開講就係
1.刨左條皺摺
2.處理發炎積水既地方
3.prp
4.如果軟骨蝕得緊要先會鑽窿

我就係驚麻醉我估我都會緊張到震...
膝節勞損, 皺摺 纖維變厚令關節磨擦更大,宜家可能初期,軟骨傷得未必嚴重, prp等啲血小板修復下
軟骨傷得嚴重嘅話,prp無咩作用,就鑽窿 軟骨下骨流出血&骨髓幹細胞 形blood scaffold(支架) 去自己生長補返受損個氹

嘩,你好了解
Btw其實痛左兩年幾,跑唔到,上落樓梯又痛
希望真係初期,同希望快d好返
但唔想咁快返工
膝軟骨新陳代謝好慢, 要漫長時間比佢生長,期間唔好做劇烈運動, 要比點耐性
如果唔洗鑽孔, 你第2日都返得工
要鑽孔可能就要耐啲,揸拐杖一段時間 唔好壓爛個scaffold
軟骨受傷後會唔會自己生返?前兩日覆診,醫生話有機會生返一d唔靚既軟骨,我半年前傷,到依家嗰個位都仲痛同會kick,有啲擔心,下星期會再照。
醫生有建議過做mircofracture ,話生返出黎既骨雖然唔靚但都夠用,但我擔心唔係咁,驚一陣玩一年就無左。
我上年都有處理過Plica,效果不大
update一下,做左手術,
做完手術醫生話我d軟骨唔太健,但蝕得其實唔太多,但寧寧舍舍有個位既軟骨有一忽直情係爛左甩左出黎
所以最後醫生係做左刨皺摺,清發炎,鑽窿同prp
今日都冇乜痛,但要揸拐杖六星期,
醫生做完手術過至少六星期休息,但走果時比張病假紙我係去到兩星期黎覆診是唔是個個醫生都係咁開?
唔會生返
喺香港,即使做啲野幫佢生返,只會生纖維軟骨
2年內會無哂,你做運動嘅話 更加快
我做完生返纖維軟骨 感覺係無任何轉變
通常覆診續假
唔該晒
軟骨傷真係好煩,好似只係睇住個情況惡化落去
喺香港無得醫嫁喇,咁保守,去第2度醫,仲有個機會醫到,但$$ 而且未係世界主流 可能有啲得哂 有啲得得地 或唔太得,
可能要等多兩三個decade
樓主係物理治療師?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞