[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

627 回覆
95 Like 5 Dislike
食緊,由於膝無血管運營養入去,只靠適當壓力等營養滲入去,
實際滲到幾多入去,好有限,咁有無“用”?見人見智,但唔好覺得 佢嘅成份同軟骨成份相近,所以食左 可以補返,錯的觀念

另外,受損傷度較輕,keep住食 可能作用較大 潤滑下 保養
游水最好,快行平路/單車/漫步對比其他運動 已經係好輕度的,單車調高啲踩
但有啲人會因為屈曲膝頭唔舒服
身邊未有人做過
但其中檢查適唔適合做
X光雙腳站立,睇你膝有無變形,即使jumper knee外側骨磨骨, 但高點 低點 & 膝中間點連成一直線,就唔需要做

照CT 睇你TT-TG distance,哩個我唔太明講嘜

其他檢查方法 不太清楚,喺香港私家診所 通常都係骨科專科入面嘅膝專家先接觸過 好少資訊
樓望點睇刺穿骨頭手術,等d 骨髓液補充番個窿個款

上網睇美國d 網站話生番出黎既軟骨同原生軟骨差幾遠

定係係位置
無得比,生返纖維軟骨黎 廢的, 補返 可能徵狀都無改變,而且跑返步 好快磨走哂
原生軟骨 又稱透明軟骨hyaline cartilage有黏性彈性
咁係咪即係冇用
醫生建議我做,佢話錫住黎用都keep 到
我自己仲諗住可以做番運動

你係咪試過零效果?
ching喺香港?
哩個比較簡單直接 做一次就完,但再生治療黎講 我個人覺得哩個手術比較落後 出到5G 哩個好似2,3G 128kb咁,對唔同人 唔同損傷 有無用 我答你唔到。

但以我自己為例,開刀完 復健 辛苦一段長時間,照MRI睇到生出軟骨 但纖維軟骨,而我徵狀無任何改變,當然宜家再照係更加嚴重左。
宜家問我 有得簡我當年一定唔會做,等日後先進啲嘅再生治療 或 維持日常生活算,反正開刀完 都係無任何作用
巴打,你第一次痛係幾大左右
係創傷性定點
我早幾個月睇完醫生,我個排肺炎都無做運動
又係無啦啦伸直腳,又係卡卡聲同痛
轉介左做物理治療,照完X 光話無事
我問佢會唔會退化,佢話我3X歲頭唔會
之後話我PF JOINT,大腿內外側肌肉唔平衡,令到菠羅蓋郁得唔好
但做左幾個月物理治療都無乜改善,自己平時都KEEP住有做
係唔係應該睇骨科
18,19歲
跳躍膝 勞損
真係擔心嘅照個MRI睇下有無咩軟組織撕裂, 如果照x光睇無咩特別 關節腔無變窄,咁應該唔係嚴重嘅軟骨磨蝕,正常軟骨好厚的 後生& 一般運動 無咁易磨到我咁嘅
減體脂,增肌肉加強 練全面啲(下肢各部位 包括臀肌,多伸展同臀腿相關的
做完前十字韌帶重建手術一個幾月
膝頭哥有時會啪一聲響
而且
如果你韌帶/半月板 輕微撕裂,醫生摸你腳仔 未必檢查到 ,覺得你膝頭又唔似鬆 又無kick住伸唔直 睇落無嘜野。初時軟骨磨蝕 可能發炎等等,X光照關節腔都睇唔出有變窄
照MRI就會清楚好多
復健唔好心急,控制好體重,一步步練返基本啲肌肉, 輕量肌耐力為主,唔好心急做好重
踎得就好緊,少少痛。平時行無事,長跑都得。但郁到某d位會痛一痛,幾秒後又正常唔痛

我想急都急唔黎
隻腳練習得耐會軟
你遲啲跑得返時 都唔好急住做競技運動 或急住跑步
要比未傷前更強化 穩陣啲
發炎/某位置輕微撕裂?
摺埋膝頭對菠蘿蓋壓力較中同拉扯髕骨肌腱
平時stretching要做足,如果徵狀持續, 範圍擴大痛楚加劇,最好照下MRI,初期髕骨軟化 未必有好大反應比你察覺
樓主幾多歲開始發現問題
18,19歲左右
果陣已經有軟骨問題?早排我都診斷左軟骨薄左,不過係髖關節好灰
有隻pro啲嘅牌子 德國BAUERFEIND 比較貴,好多唔同型號 唔同功能,可以search下邊隻啱,哩啲無得試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞