[運動勞損] 膝軟骨缺損 及退化性關節炎

625 回覆
95 Like 5 Dislike
肥鳩?
痛風?有無其他基礎病?
30路 全身關節都響 咁奇怪,點響法,用力會痛 肌肉痛/拉傷痛/骨磨骨痛,唔受力都發炎痛,點痛法?
睇私家骨科 $1千,想知係咪關節退化 可照MRI $幾千
依幾個月做運動跑同落樓梯外膝會痛

睇物理治癒佢話我行路會膝頭向內轉令到膝頭受晒d 力
全身痛 30歲 又唔係類風濕 咁後生正常都唔會係OA knee
可以上網查下 fibromyalgia/ chronic fatigue syndrome 睇下同自己症狀似唔似

其實行山係好食膝頭哥 如果問題持續都建減磅 練下肌肉 如四頭肌 臀大肌 同做下啲平衡協調運動
台灣嘅話,照x光睇到關節變形 會做高脛骨截骨術矯正; 香港就唔知 好少相關資訊,有啲專科醫生都無做過哩種手術
非手術嘅治理 唔知有無
游水。。。。
關節變形, 地基都打唔穩,好難講加固....,理論上你越比壓力佢 佢越早壓到另一邊打柴
anyway 哩方面我唔太了解 sor...
所以點? 食保健產品定係坐定等死. 適量運動? 適你老母呀健康師
屌你老母 死柒頭 on9仔,死返出去啦 弱撚智,封鎖你條撚樣
名師出鳩童

耐唔耐硬係有你哩啲撚樣出現,真係煩
私家醫生話fibromyalgia,開左lyrica 25mg日日食,手腳都無以前有力同硬硬地,但無晨僵,膝關節會卡下卡下,所以自己覺得更似係chronic fatigue syndrome,因為個人成日好攰同有關節痛同唔舒服,有諗過照磁力共振睇下關節位,但好貴,普通科安排左物理治療係2月,睇下有無用
https://youtu.be/3EpuXmAeJJk
物理治療嘅話,你睇下哩段野有無幫助
髂脛束 IT band syndrome,
TFL 闊筋膜張肌繃緊
臀中肌弱
想問下你crepitus出現左幾耐先去到骨磨骨
其實係由骨磨骨嗰一下 先出現crepitus,最後一層仔透明軟骨穿埋。
由骨折康復打波 去到骨磨骨>>4年
期間 間中骨膜發炎
正式打柴尾嗰大半年,徵狀最明顯,每次打完波 膝頭發熱 紅,好緊 好酸痛,休息完又繼續,重複 而且越來越明顯
我其實問一問,我應該係遊走性關節問題
如果係病毒性影響機會大唔大,因為我係上年7月中左淋同衣原體先有手掌腳掌刺痛,打完針先食Doxycycline同後食阿奇黴素,但手掌同關節問題依舊,漫延到身體各個關節,依加全身關節成日響,呢2日到尾龍骨同左手臂關節唔舒服,止痛藥好似治標唔治本,黎緊我再睇左衞生科抽血再睇骨科,感覺唔治療好快更多關節問題,想問下病毒性關節炎案例相唔相同,謝謝
唔好跑步,玩器械維持肌肉量,食葡萄糖胺
由一開始少少事
到最後骨磨骨個變化 有咩感覺嫁?
留個名先
過程感覺唔到咩特別,喺發炎時 就覺得無嘜野 勞損休息下就無事,抖幾日 唔痛又繼續跑跳,不斷重複
到最後 磨埋最後嘅透明軟骨,卜一聲 骨撞骨聲,先知驚
完全 好難wo, 始終膝頭無血管入,你預傷過 功能上係會有限制
4年左右,瘦 >>日漸肥美
頭兩年ok無事,之後可能幾個月 一次發炎,每次休息兩星期
尾兩年,除左抖耐啲嘅發炎 仲有打完波後嘅發炎 髕骨筋腱位好緊 紅熱,抖3,5日

你肌腱/印帶扭傷?
冇受過傷 睇黎我都出事了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞