《Overwatch 2 鬥陣特攻 2》討論區 [4] - 光暗男世一

1001 回覆
5 Like 8 Dislike
Ttk低 講先手/壓槍/瞄頭線

Ttk高 持續跟槍(目標hitbox細/位移能力高要求既aim skill更高)

兩樣都要aim skill但要既野唔同,ow只係差在ttk長得黎唔使點壓槍咪睇落易,但d目標移動力都高過其他game又點計,其他game你1/2槍殺到,跟槍講緊0.幾秒,ow跟槍可能講緊幾秒,呢度要既技術已經唔同
我上面例子咪就係講緊aiming
2個人假設角色一樣
準度差左一倍
導致ttk都差一倍
呢個例子唔唔關aiming事
我意思係ttk時間長都論證唔到準度嘅影響
本身隻game 唔係windowmaker都冇可能秒殺
當darfan 76神 槍槍爆頭
對面正常企位有坦有補血你都冇可能秒殺
Sombra就算好準都唔係下下兜後排殺到 多數係煩膠或者分兩三次
咁我覺得呢啲係遊戲機制或者角色數據嘅問題唔係準唔準

Csgo全部爆頭 冇坦冇補ttk一定短

當兩隻windowmaker對狙 兩個人準度一樣
都係邊個狙先邊個死都唔關ttk事
Ok 明
我覺得兩邊嘅要求係兩個角度
其實aiming 唔單止係操控滑鼠嘅能力,你咁講crosshairs placement 係aiming skill 定係game sense先
打豬你都可以剩係打佢個頭ga你自己精準度唔夠怪得邊個?
Top500唔洗講ga, 佢地pick 76 sojo咪話呢D角色OP囉, 咁呢D角色點樣先叫OP啊? aiming好ge人用佢地咪OP囉, 呢D野你理解唔到ga啦, 成個訓練場係到比你練又唔練, 依家訓練場仲可以比曬所有角色, 等你可以熟練唔同角色ge hitbox 你又唔練, 剩係係到怨對方genji tracer 快
mccree同widow個aiming skill有咩唔同我又真係想聽你高見, 唔通一個要開鏡一個唔洗開鏡
咪又係將個准心移去對方個頭到, aimlab可以練曬唔同角度 tracking同flicking ga wo
咁我有練, 靠hitscan aiming單排上宗師又叫自大啊? 唔好話你自卑?
你呢d咪理性,唔係上面嗰個講完打得中=aim好,打沙包同打移動目標又一樣咩

一路都係ow遊戲機制係多位移多技防,所以唔使基本槍game咁hardcore咁多下墜嗰d,但打高移目標同要tracking呢d就另外既瞄準技術,唔係淨係活係自己世界打中=aim skill
因為我覺得 CS go仲難玩 兩個game要求嘅嘢唔同冇得比
反而自己overwatch玩得多 對面閃光e返去 genji 飛黎飛去都反應到
咁你剩係講邊個准邊個嬴咪搞掂囉
OW本身都係拉鋸戰多GA啦, pick up對方一隻已經講埋Game Sense ge事, aiming已經不再足夠表達遊戲
hanzo 20箭中1箭一樣可以決定遊戲勝敗

再講上面有人話76一樣有後座力, 大佬76個後座係純向上only, 你滑鼠剩係單純向下拉已經壓到, 其他槍game會有埋左右後座力, 呢D野證唔證明到其他槍game要練ge野比OW多?
所以咪問你係你世界打個大hitbox既沙包同打個高移速細hitbox既難度係一樣?唔一樣咪即係要既aim skill唔同,打得中前者就代表打得中後者?你理解能力係咪真係低到咁?

Mccree同widow aim skill一樣都講得出口,淨係個命中率/爆頭率都唔會一樣啦,mccree容錯率高d但中晒個回報無widow咁高咁唔係易玩d係乜,其實由頭到尾無人想知你實力點,淨係知你講野不斷自相矛盾
單純講第一下反應/壓槍難度咁csgo絕對難玩d既,所以我都一路有舉例,幾多話ow易玩既用跳狙當呼吸咁自然 所以我唔明條友用易同難黎講係搵咩黎比,ow屠下魚就易,pubg比人屠就難咁?
講到最尾又咪係aiming 精準度問題, 呢D野咩你明ge咩
豬個頭就係頭, tracer個頭就唔係頭, 我唔係好明你咩意思
係OW入面 hitscan將個准心移去敵人個頭到就可以HS, 呢句你明唔明?
係其他game到, hitscan將個准心移動去對方個頭到, 未必可以HS, 呢句你又明唔明?
我講緊ge係, 呢隻game個aiming好單純, 將個准心移去對方個頭到就得啦
講完
同埋你用同一隻game唔同角色黎比較仲撚on9, 完全唔知你想點
比多個例子你
OW, hitscan將個准心移去對方身體上面, 肯定可以打得中
CSGO,hitscan將個准心移去對方身體上面, 未必可以打得中

你理解上面呢兩句野就唔洗再同我嘈落去
兩隻個移速一樣?tracking難度都唔同啦

源氏你移去個頭到就得?定唔係你玩既hitscan又唔計

講到成隻game得hitscan咁

源氏飛鏢唔使預判?定又係一句隨緣鏢當解釋?你條友搬龍門真係幾叻

自己睇下d pro最想nerf係乜先,一定係你上gm嗰隻hitscan唔係其他,嗰d又係隨緣得架啦無技術既
我理解上面兩句野但ow唔係全部hitscan,肯收皮未,自己玩唔掂既projectile就一句隨緣解決

你講呢d只係遊戲設計上有分別,你不如講猩猩唔撚使瞄最易玩啦,根本就無可比性,仲好意思話比較角色之間on9,你唔同遊戲之間比較仲弱智,本身要既野都唔同
我屌你你真係痴撚線
講到得OW有唔同movement其他遊戲無咁
你同一隻遊戲入面唔同情況唔係應該都係同一個理論係底ge咩?
唔通豬打頭都HS,tracer打頭就唔係HS? 即係你認為隻game對方由左邊爬住過 .同右邊跑住過黎個aiming手法唔一樣ga? 我唔明你所講ge tracking難度有分係咩野? 咁如果你話真係有分ge話, 我只能夠話你對隻game唔熟, 真心想進步ge最少最少都會去training room到練下唔同角度唔同速度
我玩埋sojo同法拉ga wo 又話我唔掂
又要拍片又要證明, 不如你爬上黎master打ranking 遇下我睇下掂唔掂
公平啲講

要射中tracer 同genji 其實比想像中易, 只係要喺佢殺你前殺佢難, 因為佢起手多數先過你
如果單係睇aiming由於hitbox大嘅關係所以OW 其實係易, 但係你贏同殺人除咗睇你自己AIMING 仲要睇對手, 呢樣嘢其實的確唔關AIMING 事, 係關game sense事
Csgo有技能位移?頂多咪移速少量變化,我用豬同tracer黎比較唔係好似你咁弱智咁講兩個個頭hs有咩分別,係講緊兩隻移速/位移技都唔同,打中tracer個頭一定係難過打中豬既頭,你就真係要去training room練下啦口頭宗師
Ow 唔會係最易瞄嘅game,
要環繞360度瞄已經唔會易得去邊。
我自己都有玩csgo r6 valorant apex呢類主流槍game
Csgo r6 valorant呢類最食crosshairs placement同aiming。仲未計你要壓槍呢類。
所以你係勁嘅一個人爆哂5個頭就贏,完全唔洗team work。
因為你爆頭就一槍死,唔似ow 咁爆頭都未必死。

但apex我覺得係絕對易瞄過Ow,even講埋bullet drop都易過ow。最起碼apex唔會突然間有隻tracer係你前後閃,要你瘋狂180度flick。都唔會有隻Genji 係你頭頂跳嚟跳去
隨緣箭其實都係aim 落固定choke point 度, 由於hitbox 大嘅關係唔撚知點解BS 會判斷為HS, 其實都係aim易嘅實體表現
其實無講話打中佢地有幾難,用唔同角色比較係講緊打中豬同打中tracer既難度已經唔一樣,更何況唔同game黎比

Csgo呢d咪又係又game sense高下分別,pro之間又會覺得csgo好難?
又口頭宗師, 我岩岩條片唔係兩槍HS tracer ga咩, 定係mccree又唔計, 成條片入面我又唔係剩係打一隻hero, winston lucio tracer mccree, 隻隻唔同角度唔同速度啦掛, 我會認為佢地有分別咩? 佢地咪又係OW ge一部份
你自己搞唔掂D所謂快ge英雄係你問題, 依家隻game限制左你唔比180轉身?你轉唔到就轉唔到關隻game撚事
cs go 同val 其實game sense 需求的確係無咁高, 佢哋多數都係camp 位見人就flick 過去
之所以話cs go果啲pro 黎ow 未必咁易爬上去, 因為ow 唔係單靠aiming
睇Timmy aceu shroud 呢啲痴線佬一樣咁勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞