《Overwatch 2 鬥陣特攻 2》討論區 [4] - 光暗男世一

1001 回覆
5 Like 8 Dislike
點解你會發生坦DPS單挑ge 局面
有人幫先9成輸 單挑10成輸添
佢意思係正常唔應該1v1 坦
正常由dps/sup pick起 最後regroup 就殺到坦 (豬、波、junker queen 除外
有咩成本 鳩掉幾鏢shift melee 收頭又dash 走
sombra 隱型仲有加移速
無可能, 仲buff 嘅隻game 唔駛玩 無人會死
support positioning 同game sense 都係skill黎
問題係dps 點解會喺前線 positioning sir?
輸出cc咪又係用嚟打sup / 坦
乖 㩒頭㩒準少少就打得死
然後sojourn 打中距離至遠距離都勁到仆街 唔識玩咪浪費
依加其實好多補自保能力都好勁
有啲直頭會比佢反殺番
有CC既話咪又變左一堆flank既mcree
到時補師仲慘
家陣DPS環境根本就係傾斜左dive同刺客先會有作用 真係唔明點解會係刺客俾人nerf
環境迫成 刺客難玩左唔代表其他類型DPS就會有生存空間
唔好玩啦 sojourn soldier 撚係刺客
T500 起碼有450 隻SOJOURN
樣睇落唔係就唔係咩 Sojourn技能組一睇根本係刺客技黎
76你都仲有得拗下 但係DPS而家搵角度打後排係標準玩法
玩親高勝率果啲sojourn 都會有高勝率 ashe/ widow, 佢哋 t3 play可能係 tracer sombra genji, 但係個勝率係soj ashe widow 過6成, 另外兩隻刺係 5成 佢哋係當soj 係高機動widow instead of assassin
首先dps打坦已經有問題
咁有冇諗過點解係問題
DPS就一定要打後排根本已經係家陣OW共識
早期OW仲有種tank buster係專打坦嘅DPS
家陣個個都拎曬DPS去打後排 因為打後排先高效率 根本係遊戲設計問題
唔係刺客問題
你FF 緊, 從來都無存在過tank buster 除非你覺得企定定嘅bastion 同reaper 都算係 reaper 果陣有隻offtank 幫你都係殺唔到TANK
TEAM GAME 無論邊一隻都係盡快outnumber, 有得揀嘅無人會pick 隻硬嘅打咗先
如果咁想fairgame 嘅番去玩val/cs
就算玩緊paladin 你都係打咗少血先
其實你知唔知我想講乜
既然隻game設計就係有利刺客玩法
點解啲人又要投訴暴雪又要nerf刺客
因為 d 1 shot combo 係無counter 嘅方法, 就係咁簡單 就算係不利你都要有生存空間
根本隻game現況dive係最low effort
nerf完刺客healer就會難死左? 明明而家OW就係鬥殺DPS同healer
真係唔知個平衡係想點正面打坦本身已經難 你nerf完刺客啲人咪又係要焗玩刺客殺後排
最多可以話唔係正面互射
Sojourn係刺客 咁Mcree咪又係刺客 要搵角度開大
你對sniper 你可以用position 黎counter
你對flanker 人哋行得快過你, 先手過你, 仲要1SHOT, 你諗下果時doom 點解咁撚乞人憎
麥卡利有冇得6秒CD跳高上平台佢玩position同麥卡利難度完全唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞