《Overwatch 2 鬥陣特攻 2》討論區 [4] - 光暗男世一

1001 回覆
5 Like 8 Dislike
純講難度 應該係csgo嗰類純粹講求反應嘅fps
再其次係加咗技能嘅valorant r6嗰類
apex ow呢類ttk咁長嘅應該係排喺尾
csgo r6 = 架槍 然後同玩 https://humanbenchmark.com/tests/reactiontime 無分別 , 中咗再架槍,死咗next round 一直loop zzzzzzzzzzzzzz

apex 1.所有角色對喵準操作係基本無分別, 所謂 SKILL 同bug 無分別,抖槍喵準真係笑死人, tap strafe又要改滾輪, 連基本滑鏟食電腦fps ,真係wtf,就算有身法技術真係唔matter , 手制吊打高端比賽,已經證明隻game 淨食槍法同所謂地圖觀念(運氣重)
反而ow 外掛自描都打唔過高端rank , 證明ow高端其中hitscan玩家 ,除咗有人肉外掛描準,仲要大量觀念, 你用wido ,對面真係有隻猩猩/源氏隨時飛你臉上揾你秒殺你,(ow 深厚觀念就係源於各角色嘅互動,無論對手同隊友,再加地圖上分別),射到人window好細(更唔講射中),而且無得似apex可以有避戰支歌仔唱,當你一放棄一個開闊視野地方,就再無高機會射到對面後排,對面五人就可以推進,一直吃你發揮空間
你話ow 易? csgo pro/apex pro 上大師都有障礙易D ? 定 OW PRO 吊打VAL PRO 易D/ow pro 小玩apex 輕鬆上大師易D? 前者後者都已經證明咗
更正後段:
你話ow 易? csgo pro/apex pro 上OW大師都有障礙 , 而 OW PRO 吊打VAL PRO 同 小玩apex 輕鬆上大師? 前者後者都已經證明咗
有冇人鍾意2cp多過機械人
大路既槍game都玩過晒 個人觀感
OW個瞄準真係最難 唔習慣
啱啱接觸ow,見的韓國仔用弓箭佬差唔多下下headshot
,嗰啲係咪外掛嚟
你不如再諗下個邏輯?
ttk越長根本就係代表上限越高,點解你可以調轉嚟講
的確有弓箭佬外掛
但都有機會係對面緣份已到
弓箭佬啲箭好撚大碌的
有無人呢兩日係咁排到韓服?
完全溝通唔到好煩
Ow講槍法連壓槍都唔洗hitscan要做既就係拎位輸出
所以咪話ow 難係難係佢既技能同盾,唔同角色有counter 都係佢既好玩既地方
但Csgo 同r6比你想既難好多
你講得呢句都知你玩得唔勁
apex 最難個位係一個mistake 就無得返轉頭
打entry 同入圈既難度係好高仲有時要靠運
Apex ow1 都上過大師
步槍得腰射好唔慣
成日玩玩吓76㩒L1想開鏡
其實純粹用 ranking佔人數percentage 黎計既話
ow gm 2.5%
apex dia-pred 3.16% (master-pred 0.33%)

所以apex master係應該至少對應番ow gm先係
琴晚單排左10幾場rank (鑽2)
場場其他9個都係韓仔 係真係場場都係
點解TTK越長一定係代為上限越高而唔係容錯率越高
有healing ge game TTK一定好長ga, 即係就算你做錯左某件事, 只要有其他隊友幫你補鍋你都可以唔洗死咁解
CSGO唔得WO, 去到PRO等級1個人做錯一件好小ge事就已經可以輸round咁制, 咁點解你會理解成CSGO易過OW
單純講瞄準難度ow仲難
ttk高容錯率高係講緊做錯野,執生既機會
當同一隻game
ttk短,敵人發現你先,你未反應開槍可能已經死左
ttk長,同樣敵人發現你先,開槍射緊你
如果你準度更高都有機會反殺
我唔明你地所謂ge瞄準難度係指D咩野, 成隻game最難瞄ge都係ulti緊亂飛ge mercy, 其餘角色就算用位移技能都唔係D大幅度位移, 坦就更加唔洗講, 個hitbox大到唔需要精度都打得中, 就算係叮叮頭都比其他遊戲容易, 因為佢個准心就係指邊到打邊到
就算係76壓槍都只係單純ge下壓, 無左右方向ge後座力, sojourn ge左鍵又唔洗壓槍, 講aiming上手程度OW真係好簡單
想問下有冇人用switch玩
琴日更新完之後就入唔到game?
我2部機同2個ac都係咁
上面講hitbox 你講上分難 九唔搭八 你打咁撚大段嘢只係講緊game sense in ow > aim
仲要搬埋外掛自描都上唔到 更加證明唔關aiming 事
Ow hitbox大呢個就應該無爭議性,但話aiming skill低過其他game就未必係,有幾多game要咁樣快速轉身、高速咁跟上下左右

槍法淨係講壓槍咩,本身其他game跟槍無ow咁頻密,定呢度個個奪命女跳狙下下爆頭無難度?

仲未計hitscan同projectile又有別於其他槍game
sojo左鍵projectile都比你無視埋
其實都係講緊同一樣嘢 positioning 其他game 無咁多flank route camp 死一個位就係
ow 打dps 要知flank route 要知敵人喺邊 要睇人spawn time
你企啱位 rotate 得好 就唔會出現180 度華華麗轉身情況
人哋唔知你喺邊做sniper 就可以任描
一切都係game sense
sojourn left click 真係最易描, 佢要做嘅嘢只係ad crouch spam 射落去 再描right click
所以佢先比人話counter所有hitscan
咪最多咪又係180度轉向, 呢D玩槍game基礎野啦掛
大把槍GAME做pusing時轉角遇上愛要做180度轉身, 仲要加埋壓槍tim, 好多槍game連hitscan 都無, 全部都係projectile例如PUBG
OW呢隻game就係食團體食觀念多過食aiming, 如果食aiming高於團體觀念, 呢隻game就係歐美稱霸幾時輪到亞州人稱王
sojo left click係ow黎講係最易瞄既projectile
但對比其他game呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞