[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
咁快要換 電子廢料邊到會回收?
要換嘅話 13600k 加z790? 底板真係好貴 加埋都5000蚊
Stock 用算啦超上去 efficiency 咁低
買塊好少少 b660 ~$1400
非k版 好似要出年先推出?
求list 筆直4k左右 要細機箱,m2ssd,(bluetooth/wifi有埋更好),No need RGB
主要用黎做公司野 60%時間都係做excel野,其餘30%網上meeting,10%睇下utube.
應該用唔着display card .
i5k 以下冇 raptor lake, 最好當然係 i7 non k
條德國佬直頭教人丐板 set 功耗牆搭 i9
唔好揀GGbyte
你做咩唔賣6750xt
又導人用即刻跛
點解要amd 3600+b550轉intel 12400+b660b550 update bios換粒5600上去同12400差唔多但係平好多又唔使換底板,想勁啲仲有5800x3d呢個最強am4打機cpu可以換
因為我用amd cpu體驗麻麻
溫度成日彈嚟彈去,set過好多嘢都tune唔滿意
搞到好啲之後升bios又炒咗
雖然都關底板事,所以底板都想轉埋唔用妓嘉
技不如人 勇氣可嘉
咁敢言?
Not bad啦

其實今代我講左好多次

高階唔敢講.中低階好勁

我分析左好多野今代
AMD sapphire RX6500 XT 可以連3 mon嗎?
本身其中2個mon用daisy chain, 但係而家只係著得一個
extend desktop to this display唔到
出error: unable to save display settings
想問點樣搞
即刻跛所有產品狗也不_
唔洗上K啦
等平民NOK 出世先換
用B板咪算
唔等得就12代I5 不過堅ON9 就出先黎買12代
真 世界上死剩佢都唔好買
即係反而高階易啲出事咁奇怪
明呃啲肯洗多啲錢嘅人

兩個1920X1080痴埋
客源是誰
上代z690低階都唔掂,好難叫人有信心
首先呢度講返少少關於底板相數先.因為太大篇.我廢時貼出黎呢度
睇完我呢個回覆先再睇我下面再講既野
[悠二開箱]MSI B650 Tomhawk 及 Gigabyte B650 Aorus Elite 拆解 ATX之爭
https://lih.kg/bsjbkcV

之後就講下Giga"近4-5年"既問題

由z170 前就都OK既.z370就唔得了.z370好多料.同埋當時世界開始留意VRM散熱既問題.因為youtuber既興起.同廠商開始真係宣傳VRM供電同散熱.所以呢一代好多人測試VRM散熱

當時giga用既導熱貼同VRM散熱器壓力出現問題.所以有好多人換完貼之後就冇問題.都幾勁.之後去到z390出現當時最強既底板.z390 aorus master.當時係真係散熱同供電都領先對手太多.同時z390佢解決左VRM散熱器壓力問題.所以呢一代真係giga近年輝煌既時期

之後去到amd x570.當時世界第一粒Direct 16相供電既底板.giga第一間廠出.係好過並聯既.所以當時佢都好型

之後giga內部出現問題.呢到唔多講.總之地震.之後z490 z590 z690 b460 b560 b660
x570s b550

連續幾代都幾乎基於同一塊PCB再去微調.所以點解d人話giga超ram.因為pcb內層有好多野睇.走線佈局或者拉線個d.唔係正常人睇到.而近年係鬥超ram / 頻率既年代.用返同一塊PCB再微調更係唔及對手.都係giga墮落既開始.所以呢幾年.你見到幾乎giga所有底板都冇乜特色.都係俾人鬧足左幾年.我自己都冇乜推.除左某d低階板OK之外

之後去到上年年尾.giga開始大規模請人(我唔知係唔係呢個原因)
所以今代amd am5 x670 b650.再到而家z790

全部底板係重新設計PCB.重新設計VRM排位.重新設計VRM散熱器.重新設計M.2散熱器.仲有各種野.起碼我自己玩超ram.都已經冇問題.成績好勁.呢度可以參考我另一篇測試開箱文
https://lihkg.com/thread/3186125/page/6
之前人地代代更新.代代重新設計PCB.實係OK

我打少少例子.我搵三大廠.asus giga msi.3塊板同你講
先講三塊底板.MSI PRO z790-p.asus z790 prime-p. giga z790 UD
你有睇我最一開始講個個回覆.我帶出一個訊息就係.A數係冇乜意思.相數緊要d.最緊要就係VRM 散熱器
MSI 14+1 55A
ASUS 14+1 50A
Giga 16+1 60A
單講供電用料.呢度Giga嬴哂
散熱器方面.Giga個隻厚度同面積係最大.同時落埋導熱管(唯一一塊同級落導熱管既VRM散熱器)
msi個隻體積好細.ASUS都好過MSI.不過asus真係貴
所以單講VRM供電同散熱器.都係giga嬴哂
之後講其他少少功能
giga都係同級唯一一塊有一體式I/O檔板既底板
另外兩塊都要你自己放落機箱
講擴充性.Giga10個USB
ASUS

MSI

Giga

所以呢度.冇野好講.低階板.價錢.功能.用料.散熱.giga嬴齊.輸一條M.2(係同級唯一輸對手既明顯地方之一)
bios呢度.我實測埋俾你睇.超RAM都冇問題.都係咁用
但都係有缺點.智能方面功能係一定弱過對手.姐係d AI超頻個d.giga呢d冇.
giga bios功能性係弱過對手.但係對於真係識超頻.識玩bios既人.咪又係咁用...

講多三塊底板
ASUS z790 TUF 16+1 60A
MSI z790 pro-a 16+1 80A
giga z790 aorus elite 16+1 70A
ASUS z790 TUF.唯一一塊得ddr4.冇ddr5版本既底板.我唔知點解會咁.仲要貴過另外兩間幾百.其餘兩塊都有.不過我照講.呢個級數真係得TUF 可以講

A數就冇乜意思.相數就三塊一樣
Giga同樣都係導熱管VRM散熱.當然對手都已經呢個級數勁返好多.特別MSI.所以我建議今代買MSI既人.最起碼買A.P真係好廢
A個散熱器勁過P太多.只係輸俾aorus elite.不論厚度定體積.
TUF cooler同msi應該係同級
Giga導熱貼係勁過MSI.佢7.5 w/mk.msi 7w/mk.asus冇寫就唔知
三塊入面.大家都係四條M.2.MSI ASUS都係三缺一散熱器.只有三個
Giga齊哂四條散熱器.仲有M.2快拆.岩岩UD個到冇講.今代giga所有板都有PCI-E加長.asus中高階板就禁制.giga高階都有禁制.MSI完全冇針對PCI-E鬆扣做任何動作.唔明諗乜
其他USB個d.你可以自己望一望
所以基本上aorus elite價錢嬴pro-a既時候.其他地方都嬴.咁你自己諗
更加唔好講giga仲有塊叫Gaming X z790(今代Gaming X.無論amd b650定x670.都無限接近aorus elite)
z790 gamingx.更加係95%aorus elite z790.只有cooler輸少少.但依然勁過pro-a個隻.aorus elite已經平過msi.咁你諗gaming x.再平多百幾蚊...

再對上仲有塊叫aero G z790.呢塊我唔講了.你直接睇我開箱文
http://yujihw.com/review/gigabyte-z790-aero-g-unboxing.
MSI Pro-a.我都有寫
http://yujihw.com/review/msi-pro-z790-a-wifi-unboxing

你講到高階.點解我話一般.因為去到master同xtreme級數.佢有佢堅持既.佢行20相105A.同級人地行緊24 26相.不過giga係唯一行Direct同級既底板.因為目前Direct晶片設計到最高只有支援20相.未有更高
所以兩睇.反應轉換率方面就direct一定好過並聯.不過相數輸.但其實20A都好夠你用
master.平過Ace hero既...
其實我今代老實講.咩牌子高階板我都冇推都唔建議.除非你信仰.我唔明點解要買3000蚊以上底板.2000幾蚊底板已經夠超i9 13900K有突
所以要講的話.高階我係咩牌子都唔建議.就算giga定msi定asus.係因為對於99%用家黎講係冇必要.只係浪費錢.2000幾蚊.同4000 5000蚊板.你中間差距夠你買pack hynix a-die 7000Mhz ram

前幾代.我冇推giga高階.你見我出親List.高階我都係出其他牌子.我連b660你配i7.我都係推msi.所以我係睇板
trader
講真
三家做供電好多都overkill
但只有ggbyte個bios係弱智
咁我用住9700k 2手電子野唔知點處理
最伏應該係 "遲啲" 轉 12400+b660

可能巴打諗住有清貨減價
但照計 12, 13 gen 係 compatible,
成條 chain 可能都唔會急,
可能真係等到 14gen 出黎至會見狠劈
(CPU 或者會早啲既, 話晒啲新U 點都好過舊U)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞