[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
ddr4 黎緊.未來性唔算大.有平買平

買返pack 3200 2x32gb 1600蚊
唔知你想部機有幾細啦,其實而家有啲matx箱都好細,你可以睇睇montech sky one mini,355*196*315mm唔大得過itx既nr200p好多,但係你上面啲parts全部裝得到,慳返好多錢
https://www.telon.com.tw/tc/products_detail.php?nid=255&s_ok2=
你睇睇ap201呢類箱岩唔岩 你啲件可以用返哂
或者走轉腦場睇下你想要幾洗/邊個箱
Sorry 睇漏左添 - 而家用緊ANTEC DP301M m.ATX,我諗應該同AP201差唔多。機箱會想用 ITX / Mini-ITX size,會唔會好難做到?
你想細d既skyone mini / 或者jonsbo d30.呢d都係比較細

起碼叫做裝得哂你所有件而唔需要再買新件

你自己都有講其實你而家用途比以前仲細.咁唔好浪費錢買新件.

純換箱.如果你想箱
你試下更新bios
咁你就target on 呢類Matx 箱啦
你粒u無內顯,一換mini itx 就板u 牛 散熱換走
一係你就換Dan case a4 呢類貴itx 箱,但又係要換板 牛散熱
你都係睇下片咁,換咁多野嘥錢
ap201其實唔算細.只係比平常傳統design既matx細少少少少少

但不失ap201為一隻唔差既箱
咁d30囉
佢張卡好細姐
換箱又唔使掉左張卡換埋粒U ge
要轉itx咪換板+散熱+牛
不過學上面咁多位巴打話齋, 換AP201 / sky mini算啦
Mini itx 我預設係無卡位個啲
其實Mini-ITX咪即係ITX
ITX係Mini-ITX ge簡稱姐
唔好以為多左個mini就係仲細過ITX
不過望望下有啲五六百蚊嘅IT X箱都可以一戰,但係又係要換板換牛
我自己預設左
大家點睇呢條list
1.Mother board
Asrock b560m pro4/ac + b560, ddr-4, LGA 1200, intel Gbe Lab, Wifi ac, usb 3.2 gen 1 type c mATX M/B (699$)
2.CPU
Intel core i5 12400 6c 12T 18MB Smart cache, up to 4.40 GHz LGA 1700 processor (1540$)
3.RAM
Corsair Vengeance 16GB kit CMK16GX4M2E3200C16 LPX DDR4 3200MHz (2x8) ($450)
4.SSD
Samsung 500gb 970 EVO plus M.2 2280 MZ V7S500BW PCle 3.0 c4, NVMe 1.3 SSD ($482)
5.Display card
MSI GeForce RTX 3060 Gaming z trio 12gb GDDR6 (DI-N3060G1). ($3050)
6.Power
Antec 650W NE650GM NeoEco gold modular 80plus gold ($699)
7. 機箱
Antec NX310 case with tempered glass side panel ATX case ($370)

計埋砌機錢7601$
自己執定人哋幫你執,如果人哋幫你執嘅同嗰個人絕交機到開唔到
cpu放唔落mb呀
12代要用b660
b560配12400
砌唔到啦
你不如講左用途同預算先
如果係打機.你會玩咩解析度同hz
自己執
打機
想要rtx 3060Ti
唔該哂咁多位先,我啱啱都睇哂大家俾嘅 suggestion
因為而家想方便+慳位啲所以先想轉 ITX
所以如果 Budget 範圍差唔多,而做到以上要求嘅話我又唔係太介意,啲 parts 用唔返最多睇下賣唔賣得返出去幫補下
所以一係就換到細一細,一係就唔換算數,忍多兩三年
玩咩解析度同hz
都係嗰句,你有時間就落腦場行一轉邊個大細或者邊個箱你啱心水,到時再上嚟問巴打都唔遲
因為如果世一世係指年顯示咭都裝唔落嘅話,咁你基本上淨係用得返對RAM同埋啲storage
*細一細,連
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞