[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
咁我估係底板問題

個fan controller有問題

正常機箱跟個d普通風扇用既電係少過4針pwm靚扇好多

你一插靚扇機都唔著 普通扇機著但唔轉 我個fan頭有問題

但係唔係底板所有fan同一個情況?

咩年份幾月買
新一代高階機.請買13代Intel.低階機可以買12 i5個d.

那是不是13代只應該配合3080 12GB式以上的?
2019 9月
咁既底板仲應唔應該用
其實一部機就睇整體

不過3080 其實你配目前i5 12400我都覺得冇問題 純打機的話

你想cpu用靚d同預算多d咪等多幾日用13代k

13代non f要去到2023 q1
壞就應該壞左

你就岩岩好過左保一個月

幾個做法

如果真係底板pin頭搞到開唔到機

你一係用d火牛大四pin轉風扇細pin頭

類似呢d 記住買4pin個隻 你p12係4pin

一係就你想就求其買塊平既b450 b550算
重新開多次把舊風扇又著返
另外想問gpu既風扇係咪應該長轉 而家到佢唔識轉
你d風扇都搞左好耐, 搞唔掂直接拎去比A sir搞啦
你張卡咩 model, 而家d新顯示卡default係唔熱唔會開風扇
想知有無壞就開afterburner 較風扇轉速
因為我想玩的Street Fighter 6 只知道暫定了2023年才會出來
所以準備Game出來的一個月 - 三個星期前左右才砌的
其實未知道應該怎樣組合最近幾個月常常在這兒學習看看List怎樣的
桌子位置不可能放得到4K的Mon 所以應該也是選2K 144h的吧
問問2K有沒有24.5-25吋的Mon推薦呢?
我基本玩的Game是2.5D 3D格鬥 摔角Game WWE2K系列, AEW Fight Forever(未出的) 球類 如Fifa系列 NBA2K系列
有時候玩玩手機模擬器如 Slam Dunk
看的電影和劇基本是 Now Player, Netflix, Disney
不需要燈光的 想要安靜些和少點塵的
希望電腦可以玩(戰鬥)到5年左右的
Budget方面我暫時也不太清楚
如果可以 大約給我看看應該怎樣組的方向嗎?
謝謝啊~
新一代高階機.請買13代Intel.低階機可以買12 i5個d.

那是不是13代只應該配合3080 12GB式以上的?
其實一部機就睇整體

不過3080 其實你配目前i5 12400我都覺得冇問題 純打機的話

你想cpu用靚d同預算多d咪等多幾日用13代k

13代non f要去到2023 q1
因為我想玩的Street Fighter 6 只知道暫定了2023年才會出來
所以準備Game出來的一個月 - 三個星期前左右才砌的
其實未知道應該怎樣組合最近幾個月常常在這兒學習看看List怎樣的
桌子位置不可能放得到4K的Mon 所以應該也是選2K 144h的吧
問問2K有沒有24.5-25吋的Mon推薦呢?
我基本玩的Game是2.5D 3D格鬥 摔角Game WWE2K系列, AEW Fight Forever(未出的) 球類 如Fifa系列 NBA2K系列
有時候玩玩手機模擬器如 Slam Dunk
看的電影和劇基本是 Now Player, Netflix, Disney
不需要燈光的 想要安靜些和少點塵的
希望電腦可以玩(戰鬥)到5年左右的
Budget方面我暫時也不太清楚
如果可以 大約給我看看應該怎樣組的方向嗎?
謝謝啊~

其他唔知都算, 連budget都唔知真係
最後重新黎過
舊風扇插原本Fan頭
新風扇兩把一齊插第二個Fan頭

暫時一切正常唔該晒各位幫手
Ching Ho Ball
美馬塊技姦Z690 master 300美 update bios 用13 代U 好似又唔錯
你一開始冇咁做?
清最好望望 第一條pcie 行5.0 定4.0

不過正路係等到700系列出
睇下有無clearance
況且又就bf

但跟巴打你之前講,換左新個把去舊個位(fan頭都係)
舊個把就同新個把插第二個
但又唔work
ching, p12 同你舊嗰把都唔同類型
p12 係pwm, 你舊扇係dc
Seasonic ATX3.0火牛要等11月尾先全球發售
應該係12月

之前睇新聞講明12月
官網寫12月中
想問下 香港會唔會入 intel啲卡 想買張嚟用
好似見邪刀有
香港暫時好似淨係得A380
原來有埋A750同A770報價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞