[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
先唔講熄唔熄機先.都係熱

你熄機係點樣熄法.直接熄個隻定藍mon再熄

係斷電個隻?
見你原先張相,以為本身啲金屬接觸就係咁,有長有短添

如果而家駁完,但著啲唔著啲
應該接啱面,但刮走左個啲位就 no contact
睇你要唔要博一博

將爛左個截cut 走佢

死馬當活馬醫
法x
似斷電果隻 直接熄左
唔係藍mon
井多少少?我新手唔係好明
護哥部電腦都出事
有冇人試過Arctic freezer420
擺唔擺得入fractal torrent 前面
網上好似意見不一咁
係咪push-pull先會撞到下面風扇架
幫下眼望望咩事............
求list 10k budget
想出部itx機做野+打機
Photoshop autocad AE
1080P 144hz Apex
有無師兄出招
你有冇用拖板.一係就試下唔好插拖板.一係換條火牛線試下(飯煲線都得)

同埋都試下.重插底板24pin.cpu pin.同Display card pci-e線試下(如果你識)
可以參考下

1 x Intel® Core™ i7-12700F BOX 行貨
價錢:$2,680

1 x ASRock H670M-ITX/ax DDR4 Mini-ITX
價錢:$1,370

1 x [10月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$750

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x [10月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機) (送AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$3,199

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x [10月優惠]SilverStone SUGO SG14 Mini-ITX - Black
價錢:$560

1 x Thermalright Aqua Elite 240 ARGB CPU Liquid Cooler
價錢:$499

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,436
https://www.faroll.com/customize#Mzg1NCw0MTA1LDQ5MDAsNTA3MSw1MjEzLDUyMTQsNTM3NCw1OTAy
或者其實你workload唔重既話i5都夠做平啲又細啲

1 x Intel Core i5-12400F BOX
價錢:$1,430

1 x [10月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$750

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x [10月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機) (送AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$3,199

1 x ASRock DeskMeet B660 Mini-ITX Platform
價錢:$1,960

1 x [10月優惠]Thermalright AXP90 X53 下吹式散熱器
價錢:$235

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,453
https://www.faroll.com/customize#Mzg1NCw0NjUxLDQ5NjEsNTA3MSw1NDM4LDU5MDI
都係唔得 睇嚟沒救了

都唔該Ching俾左咁多建議
最最後一招,你反向望番駁燈個邊 睇下係咪都係呢菂頭 (照正係)

成條起出黎,睇下幾長
再淘過條新既
唔好意思,想做伸手黨,部舊腦應該係壞左底板,而家想換過部,大約5000筆直,平時文書機,睇片多,最多玩下fm,同 euro truck 既game,想問有咩推介
好啦我自己再試下 唔該哂你地
https://youtu.be/rKE__VyrPII
咁厚排都壓唔到
24春喎 壓唔到正常啦
打機都長期80
還好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞