[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
你部機有冇display card?

有既話.試下蚊左去再開睇睇得唔得
冇加呀,文書機淨係用底板個舊,想試都冇得試
咁你試下重插條24pin電源線同cpu條4pin

另外.你有冇第二條火牛線.電飯煲線都得
本身我就抆左成隻隻牛出黎,所以24pin同條4pin都重插過一次,火牛線一開波都用另一條試左,結果都唔得
呢個都有望過
佢隻牛放响cpu 樓上會阻住個風道?

其實我真係睇左好款架啦
美國,歐洲,
淘寶 (連老翻ssupd 既六鴿, acat 都睇埋)

jonsbo 隻BO102 都幾型,幾啱心水
但佢有啲反智
明明入面放ITX 板,
但做到成座FULL ATX (60CM)
如果買7600x 加B板等x3d 或者 zen 5
會唔會唔夠用?
執吓畫吓圖
打apex
本身用緊rx580
可能會obs live 畫畫
定係i7 13 唔等x3d 唔預cpu update
要換成set 換
btw 舊電腦用緊ddr3 用唔返
所以ddr4 定ddr5 都ok
買咗zen5最少可以玩到2025

而且多出嚟嘅7600x
又可以砌多部
幾好
不過一定要ddr5
ddr5 好似有ecc?
用嚟做home sever
幾好
我覺得又唔會,始終後面兩隻12cm出風都夠勁,有啲似torrent迷你版呢隻係擔心張卡太高電源線頂側板啫
我又無為意佢做到165窄,
以為正路都有180-200

其實啲機箱廠真係要為40系執執條line up
求 穩240hz 打apex list
聽日即刻去買料自己砌
本身用2080super
cpu4790k
想要corsair配置
預算 20000
咩 resolution?
加咗 +fps_max 0 未?
1980x1080
加左
我cpu壞左 一開機就00 code
廢事搞 成部換
依家買好唔抵喎
如果你張2080super冇壞
不如21號砌住13代i7跟住下個月入手4080好過
我建議你就唔好聽日買

起碼都後日或者隔多兩日先買13代cpu

2080 super有心有力.遲下先換.換左cpu先再算

我相信4790k應該嚴格bottleneck左2080super
2080super無壞阿 咁有咩方法搞
我唔知mother定cpu壞
如果換cpu換邊粒好 同 埋咩 corsair水冷
ASUS MAXIMUS VII FORMULA
mother
呢個係 其實要一早換 等到壞左先換
宜家驚係2樣一齊壞
宜家係一開機就熄係咁loop
你最壞機都係壞一兩用唔到機姐

等多兩三日先啦
但apex今季就完啦
講真換邊粒u好
應該換cpu 加 散熱膏 同 加水比水冷就ok
20號即.......兩日.....

你落住網吧先又好.乜都好啦

你呢個預算又唔係砌低階機

13700K囉
熟唔熟電腦嘢?
想唔想做amd 工程師?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞