[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
師兄,Ram去森林買啦,3千幾可以買到兩對,插足四條
插得多, 會變慢哦...

唔好諗錯隔籬, 我講 RAM 啫
邊得呀師傅
我格過價,其實油耳食水唔深喎
都係賺翻retailer應得果份啫
https://www.amazon.com/G-Skill-Trident-CL30-40-40-96-F5-6000J3040G32GA2-TZ5RS-Metallic/dp/B09Z1R3SM6?th=1
就我理解,啲底板淨係support dual channel,即係兩條已經係速度上限
4條都唔會快咗,甚至可能慢咗
唔知有冇理解錯
真係 善堂邊有錢賺
唔想一闊三大越買越貴
所以想知道比多啲錢係換多幾多效能,諗清楚先至買
正解

我都覺得,
網店 同 實體舖頭, 大家 serve 既market 唔同
無得直接比較

當然, 個 service level 對唔對得起個價錢係另一回事啦
2 x 32GB wo,
3000幾買到2對?

我買咗對ddr5 6000mhz
你自己計返匯率
2 x 16GB 同 2 x 32GB 比條毛咩
你問我
13900K 就無理由配 JEDEC 既 5600mhz

咁 6000mhz, latency 唔好話行30
當你中間, 都要揀 CL36 啦呱

......32Gb仲平過16Gb
不過team個條.純粹真係香港Team個價冇update好耐造成.其實好多牌子既6000.甚至低CL值.其實都係2000蚊
利申: 草根 list: 13500 + B760 + hynix 5600 綠條
咁班友就扺打啦, 趕客

一係就佢地生意好得濟, 唔休做
我見到法奧都有set好抵
原因係因為.Team起香港.少人買.代理都已經冇乜入新貨Team

DDR5.之前個個都賣好少.咁本身差既牌子咪再少.之後除左頭一兩水.之後入都廢時入
邊set呀
5200C40 賣$2200 左右, 唔追求快ram咪可以試玩DDR5囉
G.skill Flare X5 5200C36都係賣$2500,
不過5200mhz都係尷尬
用呢啲不如用番d4算
早排係你到買咗條KC3000
最低限度都要13600K
唔係嘅話不如唔好升喇
想問下Budget 7-8000 for打下機,Mon 用緊U2417H(遲啲可能會換,因為中間多左條線

List :

Intel core i5 12400F

Gigabyte B660 Ds3h DDR4

Gigabyte RTX 3060ti gaming

Kingston fury 8gb DDR4 3200mhz x2

Kingston NV1 500Gb M.2 ssd

Gigabyte P650B bronze 80 +PSU

cooler master k501l RGB

咁樣o唔ok?
我唔係升呀, 係等緊出 / 砌

因為會放枱面,
我要靜 / 唔熱 , 多過追效能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞