[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
真 仲包生仔添 仲有得賠埋張阿布泰黎洗下
如果meshlicious 而家闊多2-3cm,
可以同時放atx 牛同4-slot

shut up and take my money
Asus Prime AP201
太長啦... 460mm

N展兄介紹個 sky one mini 其實幾好, d size 啱啱夠做
係我個人要求問題啫 (無usb-c ; GPU 得 310mm, 3080 )
其實SSUPD Meshlicious fit哂你要求,
不過你係都要用ATX牛就
只差 2cm...
點都係要揀 GPU
但照正應該係
揀 3slot 以下 (meshlicious) 易過 310 以下既 3080
12700 唔使搭 690 板?
啲錢射去 3080 好啲?

SSD 唔知 980 pro 仲有無災情
750W有啲緊喎
應該還好呀嘛, 加埋 600W 左右?

若果原 po 識tune,
UV 張 3080 可以再慳啲
我諗求得List係應該唔會識UV

不過.一隻合格既750w.3080一定夠
你指邊個type-c頭先

係底板I/O後面個type-c頭定係定係前置機箱插落底板個個type-c頭
機箱前置type c啦

底板最少要有 gen2x2
DDR5 如果行到6000幾Mhz 大概行c32 c36係勁過DDR4

DDR4要去到4000 / 4200 gear 1 先可以同Z790 DDR5 7000Mhz 再微調後既性能先可以差唔多

如果以正常人計啦

你買ddr4 可能係3600 c18

你買ddr5 可能6000Mhz c36 / c32

呢兩者應該係黎緊ddr4同ddr5最多人貫既頻率同cl值.ddr5應該係會勁d

不過當然ddr5會貴d啦.DDR4計.2x16gbgb 3600 c18大概800蚊

DDR5 2x16gb 6000 c36大概1600.一倍咁

但呢個一倍已經唔同之前個一倍.之前都因為DDR4 2x16GB都賣緊千幾蚊.ddr5入門ddr5一倍都要2000幾3000.

所以就算而家一倍完之後ddr5.我覺得價錢已經落到一個開始係大眾都叫接受到既價錢
唔係呀.佢講緊個頭好鬆

我唔知佢講緊機箱插落底板個條.定係你普通真係type-c個條呀
5200幾唔買3070 ti啦

z690唔係問題.但一定係配d有清貨優惠既z690囉因為黎緊出z790

呢條d50算啦.唔值.你鐘意rgb.用返klevv cras好d.起碼都hynix die
呢種平既線.應該係用個種壓式金手指

但你講既斷左係點樣斷左法

影黎睇下點斷法
sorry自膠

見咁啱usb-c 搶了
TUF 150應該裝唔到了.水冷個種都唔得

轉機箱

我建議你nr200p算

List就.我建議你過多三日先再問我.就黎出13代
你塊板新買定二手?

任何usb插頭,應該都有少少click 一下個feel
俾你接線去機箱前個個叫 "header "
就要請砌開機既解答
SilverStone ALTA G1M
不過只限sfx牛 睇下得唔得
Ram 3600好似有啲機會撞 睇一睇…
另應該唔駛z690 b660好似都ok
Ssd 1tb pro我用緊問題不大

但你平時玩咩game 個mom係咪4K?
我驚3070ti唔夠玩

底板果個
新買嘅,唔知點解好鬆,輕力一拉就甩
呢條....應該唔係好鬆架喎

都幾緊下架喎

你係唔係整爛左個頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞