[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
AMD R9 5900X (RMA完) (之前用R7 5800X)
ROG C8DH
NZXT Z63 280 AIO white
G.skill Trident Z Neo DDR4 3600mhz 16GB x4
Samsung 980 Pro M.2 SSD 1TB
Samsung 970 Evo M.2 SSD 500GB
Kingston A2000 M.2 SSD 1TB
Crucial mx500 2TB Sata SSD
Toshiba 7200rpm 3TB HDD
Ichill 3060Ti
ROG Strix 1000W PSU
CoolerMaster MF120 white X3
FD Define 7 Compact White

換返粒5900X上去之後就NZXT Cam detect 唔到隻Z63
明明我都係插返喺塊老母板嘅CPU Fan port
試下更新bios.之前有試過因為bios版本問題個cam會撞.同埋更新下個cam版本
你試下重裝舍wifi driver.唔得的確係試下reset router
之前試左都係唔得
bios 已經update 到最新
Cam亦都重裝過
諗緊使唔使重裝Windows
有無人有用模組線?貴唔貴
姐係你試左reset router.重新整多個wifi id都唔得?
nzxt cam最緊要係個usb線.個usb肯定插落底板?
咩模組線先?

呢類不過應該唔平

邊隻atx 3.0牛啲線軟啲?
唔係問題.不過大陸個d唔係亂買.咁多年見過唔少人淘寶買模組線.燒機
用exten cable係唔係安全啲?
之前係你度買咗set asiahorse仲未得閒換
有4條 8g corsair
4090係咪一定要用atx 3.0牛?
定係普通金牛1000w都support到?
除非淘佬嘅都貴
但追求靚嘅係值得買(執線易,線顏色)
asiahorse OK既.暫時未見到有咩出事.awg都還好

直插牛個種的確唔建議亂買.大牌子出都冇咩問題.不知名就真係唔好

應該不知.最好連exten都唔好買
有4條 8g corsair

放幾多錢1條
不過你試下掹下ram,拆cpu出嚟再插過
可能又開到機
i4790k仲可以玩多一兩年
youtube有人測過效能係i12100f一半,功耗多2倍,4790k好似超咗頻
https://youtu.be/phzUEILOokY
請問有冇深150mm , 850w 嘅火牛介紹?

睇Corsair SF 好似得750w…
撚仔
推一推

類似情況係咪好少機會發生,見冇咩人覆機,google又search 唔到點搞
MSI 又一分

年尾得閒做個research關於各大品牌係2022年嘅柒事回顧先
好老實講 你不如直接問代理
根本香港代理/鋪頭既policy係追唔上網購年代既需要仲係嗰啲貨品出門恕不退換既垃圾policy,將啲責任拋嗮俾消費者,自己check自己拍片唔係既話有乜事都自己硬食仲有花生友話你唔check係自己抵死呢單嘢出面京東/amazon是但一間都已經7日無條件退貨搞掂,係香港咁on9要俾代理同鋪頭撚將個波踢嚟踢去
利申:淘寶1700人仔買咗隻msi mag274qrf-qd無穿無爛無死點用到而家,嗰陣香港個價差唔多貴成倍,跌爆一隻重新買都係差唔多價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞