[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
係 記得準備定散熱膏
同埋打開咗影吓啲散熱膏係點樣

有冇線索……
水冷果邊呢?
水冷頭張相呢?
影埋你揸住果舊野個銅底睇下

屌,真係有人亂教就去搞

冇眼睇
仲有你水冷排出風位係唔係有野遮住咗或者泊左埋牆 ?

裝唔返就碌柒,又無散熱膏,又唔識抹,又唔識上,上太多上唔夠呢d費事講
唔明點解覺得七八十度係有問題
目測就正常 你抹走舊嗰啲散熱膏 上返啲新散熱膏之後上返好個水冷 搵返啲專業人士check 下la 費事又俾人話亂教
d 風扇根本就太多,佢咁放法根基本上都係當燈飾咁用
人哋有講自己熄機
隻LC 240 本身都無痴膠紙
叫佢燒機睇下又唔做
max 都係94 無咁快熄啦
佢仲要係同時開兩個game 先炒
電源同driver 問題可能性大d
呢隻箱係咁架啦
1.
如果你未清堆散熱膏.就原位裝返落去先
2.
你粒CPU好難會熱.但其實溫度都依然高.我見你使用率60幾70%.都最高90幾度
所以你試下一樣.你download aida64 extreme.跑個aida64 system stability test

勾哂所有測試.之後先睇下會唔會熄機先.如果10分鐘唔熄機.你cap張圖上黎睇下

如果會熄機
你就盡可能試多幾次跑aida64 system stability test.睇下通常幾多分鐘就熄機.如果知道可能係3分鐘熄機.就睇下臨熄機前個溫度幾多

你俾我睇左溫度先
之後可能教你做其他野
ok我而家搞
好彩唔係AMD,一陣拔劍就....
想問下咁多位

有塊Z690係手,應該買13700k定12700k好?睇網上大多人都講分別唔大,技術都無乜大突破,最大分別係e核多一倍,但實際上大唔大影響?

依家13代好似都未有大貨,依個改動值唔值得繼續等?定係12700k都值得依家入手?都有少少急

申利:少量打機剪片為主
補充返 打算繼續用D4
搵人換機箱囉
目測咪算 真係唔建議唔識既人亂拆野
清, 除左塊板, 仲有咩件响手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞