[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
ram 買gskill或者corsair有得rma
who?
因為條6000係c30.其實係好靚

個條6400 c40.其實係廢
如果砌 gen13 搭 b660老母板,係咪要搵啲有bios usb update port既板
唔知舊bios會唔會開唔到機
新砌就叫間鋪幫你update bios
update bios而家都好簡單

不過你可以叫鋪幫你更新bios

不過.我諗到時你13代non k出到黎.應該b760都出.到時先啦
2700X已經太廢
咁3600過多排都要換
Ti會唔會好啲
換u係未要換埋底板
你update bios就可以用到Ryzen 5600啦
換啦 1080p 144hz以上
G24f
睇埋你隔離post
係想gen 13配3060Ti?
咁我都買set 6400先

香港買實在太撚貴
好嬲好嬲
頻率都仲可以超下
CL 延遲相對難超
冇錯.CL值講求對RAM既體質更高要求

同埋6000 c30對於出廠既RAM.係好靚既數字

以新一代ddr5黎講 c40差實真係好一般.雖然話就話6400.但6400對後期z690.甚至而家z790根本係好簡單既事
但都係貴

大廠只有AMD夠膽放棄DDR4轉用DDR5
但受衆只有AM5用家
用Intel嘅多數都因為可以慳到筆直同效能都揀番D4
如果D5跌到$1500港紙樓下 個陣時應該係換D5最佳時間
我諗買ddr4個班應該真係第時non k個d多

我諗z790.應該ddr5多.起碼我都出ddr5 list多

如果d5 1500樓下有.但唔係靚Mhz

而家1700蚊附近有6000 c36.我覺得還好
照計今年出新機既, 都應該上 DDR5
而家 200 鎂 點都搵到 2x 16g

U / 板 / ram 三位一體
一用就幾年, 俾多少少都抵

反而 GPU 一件已經幾千, PCI 換代又無咁密
若果無筆直, 真係情願先買低一兩級, 等夠錢再 up
6000mhz 36 36 36都夠一般人用嘅
不過依加用D5真係要預多啲筆直
Samsung SSD 970 EVO Plus NVMe M.2 1TB
ASUS ROG Strix LC 240 RGB CPU cooler - White
WD Blue 4TB SATAIII 64MB Cache 5400RPM 3.5" HDD
Cooler Master MASTERFAN MF120 HALO 12CM Case Fan - White
Cooler Master V850 80Plus® 850W Gold Fully Modular SFX PSU
Intel® Core™ Rocket Lake i7-11700F 2.50 GHz 16M Cache 8 Core 16 Thread LGA1200
Lian Li PC-O11 Dynamic Mini - Snow White
ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3080 OC Edition 10GB GDDR6X - White (LHR)
ASUS ROG STRIX B560-A GAMING WIFI
G.SKILL Trident Z Royal Series DDR4 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600MHz CL18 F4-3600C18D-16GTRS

部電腦成日突然自動熄機應該點搞
如果你部機買返黎, 一直都OK

係近排至神神地
咁應該唔係 spec 問題

一係撞software, 一係有件 short

清有無新裝過咩 prog? 或者 up 過咩 firmware?
有無邊樣野溫度異常? 怪聲?
部機初初買左幾個月已經係咁
每當同時開兩隻game 例如gta+LOL咁開一陣佢就會自動熄機
買返嚟已經係咁都唔搞 😅 check 下cpu 散熱 有冇落散熱膏同有冇搣走塊膠🫣
要多謝 冰兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞