[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
3060ti, 650w牛應該夠

但如果而家新買,
會唔會考慮俾多少少上高一級去750

咁就算你之後再換咭,都唔使再買牛

u就唔建議換啦
換得又要攪 板,ram

LGA1700, DDR4全部都末代
不如捱到 14代,下一版既RYZEN
無乜問題,我自己底板會縮返做b660m pro rs,pcie slot係第一槽張卡散熱會好小小而且i5都已經夠嗮
個問題係仲係第7 代Asetek
咁如果個GPU換GALAX RTX3070(1-click OC) 8GB,然後個RAM換返Klevv DDR4 Cras X 3200Mhz CL 16, 2*8GB會唔會好啲?
ram而家16 真係基本
打機都仲叫夠,但係要做功課真係畫圖剪片嗰啲,32啦,其他位慳錢好過
我覺得你原本咁樣都已經夠做,加到3070貴咗成千性價比麻麻
再重插USB線之後就正常返
唔該悠二巴打
你玩咩解析度同hz先[soasd]
唔太熟
2k 144/120hz ok嗎?
打機建議換埋cpu,2700x單核太廢,隻牛好似係sharkoon?sharkoon牛我無乜信心不過應該唔會爆炸既你4800蚊budget既話我諗可以咁,compute.b有張雜牌ocpc 3060ti $2700,跟住faroll/飛馬買粒r5 5600 $1099,記得update bios先用到zen3 cpu,最後未來科技買G.SKILL Ripjaws V 3200 32GB $699,total $4500左右,淨低如果你機箱散熱麻麻就買埋風扇之類
我覺得係軟件問題
試左重裝windows未?
2700x 唔係eight core咩?
2700x好舊啦 唔只係睇核心數既

仲有架構個d 足足差左兩代

5600勁過2700x太多
CPU都應該換啦
打機睇單核多,5600單核勁過2700x太多,具體可以睇睇呢個review,2700x而家算係落後時代了

https://youtu.be/ifI9nnmW5sg
如果用 RX 6700xt會唔會好啲,因為聽上面個師兄講OCPC好似細牌子,會唔會唔係幾好?同埋如果個機箱寫住(388*200*423mm)夠唔夠位擺呢張GPU? 呢張GPU寫住247mm卡長,功耗230W,我之前嗰個火牛夠唔夠力?
O11 mini放唔放得落4090
風冷水冷都得
6700 XT勁過3060 ti少少.

OCPC間代理真係比較細.我自己都少交手.

247mm長.你隻機箱肯定放到

你隻火牛都一定冇問題
驚條線唔知會唔會頂到側板
其實應該問題不大.因為其實好多4090個插頭位都有深凹入既設計
明白曬 唔該巴打
咁都係因為細牌子先做到咁平既價啫大牌子3060ti好似最平都要3200貴五舊水,至於6700xt既話都得,不過而家差價同3060ti唔大我自己會傾向於揀3060ti,始終多啲feature同埋driver會穩定小小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞