[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike

i7 + prime板不了
b660 + D4 = 性價比優先
信仰都要行埋一邊
唔係信仰問題, 係B660I DDR4全部都係得一條m.2 slot
Ching建議上pro b660m-a?
清部機咩用途為主先?

12700 通常為做野
純打機 12400 都夠,

慳番成千, GPU 可以升 3070 啦
asus個塊好似係有兩條,不過好貴
牙石果塊DDR5黎
最起碼都pro-a
i7我會揀tuf / mortar
如果係純打機, 好似joba巴果講砌12400 + 平B660板,
不過加1000蚊上3070唔抵, 上32GB ram仲好
你啱,
3070 仲要佢睇埋佢個 moon

但 ram 16g,
驚開多兩個分頁已經窒下窒下
唔配gpu唔爛driver係好撚得
但配gpu既話, 1080p同等效差5600x 10%
2k就冇分別
gigabyte la diu
配埋B450仲正
係喎
得個三塊真係太少選擇

我二都屌, 唔敢推, 留返比佢推
我唔理 連登政治行先
技嘉最黃最良心 我推爆你反即係五毛
咁本來 B660 個定位係尾2個級, controller 係少過 H670

只係 H670 唔上唔落
大廠情願做 B660 同 Z690, 費事自己打自己

得 ASrock 做 H670 填番個空隙
打機,但我見啲game嘅 system requirements 都係建議i7?
請問係咩game? 詳細 requirement ?

同就算係 recommended system requirement,
講緊應該都係前幾代既 i7

但放响最新一代既 CPU,
基本上勁啲既 i3 已經頂順
下次#1 希望可以增加一項

入手DDR5 留意 amd expo ram係可以用係intel platform 可以雙平台使用

同埋combo ram 會同時貼有amd expo & intel xmp 標籤 一樣可雙平台使用
真係有人認真睇#1架咩
寫左先

睇唔睇 另一回事
我二寫嘅邊個敢唔睇?
直接#4 置頂改下都得
得你一個死忠會睇
睇下到時仲係唔係我開
今次個大post算係咁
到依家38頁都仲未有人post法奧單no.出黎
起碼都叫做可以做到正常既硬件知識討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞