[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
好多時是window問題
你用緊?
ap201大陸乜閒魚拼多多果啲好平,係行貨特別貴
有冇巴打試過我呢個問題
本身用緊msi b450 mortar + ryzen 2600
今日想upgrdae粒 u 去到5700x
換完粒u 再裝返晒所有野之後,粒debug cpu 燈長紅

update完bios 之後都係咁
本身想裝返粒舊cpu 上去,但發覺拆出黎果陣bent撚左pin
下塊板小心d
拔劍
係舊果粒定新果粒cpu 彎左先
舊果粒
新既無事

而家update 完bios 開機 所有parts 都著
外加粒CPU 燈
有可能關事但點解intel又冇事? 啲driver寫得唔好唔通怪曬落microsoft? 可以做嘅optimization都做曬都會stutter我真係冇辨法, 如果改settings fix到都我唔會叫人唔好買AMD
你死啦! 買喇叭音響唔講budget…
2CCD問題,window攪唔攪你又迫M$ 唔到
之前有game試左7700 快7950 一條街
之前intel都有game行細核既問題
自已解決指定game行邊個core
乜都唔識既買PS5 是個好選擇
1CCD嗰啲model之前試都係咁, 佢唔單止會stutter一下跌勁能多fps直情係有micro stutter玩落都覺得delay, 我自己睇法係如果玩啲大作幾十fps百幾fps可能唔太會feel到, 但如果係玩啲高fps嘅FPS games會好大影響, 郁起身疾, 打人難reg好多

唔知最新呢代會唔會好啲, 啱啱出ryzen 7000嗰2日就有Windows bug, 話就話update fix咗但有得揀真係最好買返intel, 買返嚟唔使搞太多嘢已經用得, 買AMD的話一陣有其他問題又係煩

PS5如果淨係拎嚟玩手掣打下機咁當然好, 又又平又可以4K gaming, 但相信好多人都prefer PC, 用途廣太多
如果粒新CPU pin 無事 係咪可以assume 底版領咗野
ps5 笑話黎
又唔係平又難買mp又收subscription fee又無乜獨佔
pc 任何一方面都屌打呢個垃圾平台
得啲死窮撚先會買PS5
Between 你條片九成九假
求其 google 都一堆鬼佬講
得嗰一個reddit post同幾丁友留言... 你就話佢係9成9 fake, 有咩proof? 你咁講即係我都收咗intel錢所以先走上嚟黑AMD啦, 你鍾意點講都得
連登啲人真心癡撚線, 咩都可以屈
唔好意思,新來唔識規矩
我BUDGET 一千咁上下

想推overwatch2 4k 144hz
依個LIST係咪OK
想買
電腦2.1 $1000 budget 其實即係對音質唔大要求,打機、聽歌、睇戲 乜都有啲咁啦。

我個人用緊Logitech Z623 差唔多十年,低音炮好撚勁,但兩對喇叭係一般貨色,高音都清,但中音廢。有新出Z625 好似多咗光纖。不過Z623出咗好耐,得好基本嘅功能。

Logitech 有另一個G560 差唔多等級,多好多新功能,又RGB 又藍牙咁,但我係youtube 睇過比較,好似係純音質係Z623好啲,特別係Z623個低音炮真係勁。

以上兩個可以考慮買二手。

其他牌子唔清楚。
SteelSeries Rival 3 Wireless應該啱你手大嘅用家
尾部67mm闊 夠承托
最正係佢續航力有400小時
建議去試下實物
PM0.3H夠細
係會有啲底嘈
冇 rca/xlr 入不了
ps5大概等於咩gpu, 如果playstaion冇獨家遊戲,我pc平台好過啦,接手制同4k顯示一撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞