[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
準確黎講ap201係矮,但係好L長仲長過好多atx箱,結果計volume同普通matx差唔多啱好我既位用唔到長過400mm既箱所以就幾尷尬下
換塊b660 可以簡matx 或者atx
簡Matx 可以簡埋matx 箱

Ssd 1tb la
更新bio
唉我試下啦
想問下咁樣有冇咩問題?
cpu會等埋13代
cpu換風冷會唔會好啲?

不過的確都有好多人因為用緊d傳統電腦桌.高度好有限制個d.ap201都得既
你俾依個價一定係等13代
20號出 冇理由唔等既
500 FX如果裝360水冷.前面就會用唔到長既4090.會頂卡

980 pro 呢期都幾貴

板到時用z790啦

或者執平貨z690.
換 msi pro b660M-E DDR4 LGA 1700, intel 1gb lab, usb 3.2 gen 1 matx?($730)
Msi b660m nonverbal drr4 (690$) 有咩分別? 上網搵唔到
箱換Antec an ca p5 ?

Thx 巴打
其實你條List 3000蚊3060就一定唔會用
ssd 變1tb.
卡用6700 XT好好多勁3060太多.如果唔想用a卡.就選d3000頭3060 ti.總之唔好3060
機箱flatline平平地.有4把扇.ram可以上埋32gb ram
加多隻塔散夠哂
1 x Intel Core i5-12400F BOX
價錢:$1,430

1 x [10月優惠]Gigabyte B660M DS3H DDR4 Micro-ATX
價錢:$830

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x (預訂) [10月優惠]MSI Radeon™ RX 6700 XT MECH 2X 12GB GDDR6 (可單買或砌機減$100並送Giga AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$2,999

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$309

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,875
https://www.faroll.com/customize#NDA0MSw0ODkzLDQ5NjEsNTA3MSw1MjU5LDUyNTksNTI4MSw1MzUyLDUzNzQ
13600K同13700F
兩者差得遠唔遠
驚K會好熱

如果F要等幾耐左右
23Q1咁上下啦
講真你唔超其實又冇咩所謂
有講到會等13
唔超會唔會嘥左K版個價
定一樣會係快過non k
z790抵玩啲?
如果cpu個散熱來轉返風冷有冇推介
我最care就係個散熱問題
唔超K都一定快過唔大

當然睇你急唔急.你唔急.當然可以等埋出年Q1

你如果有預算.咪你咪13代K砌都冇咩問題.反正一定唔會廢

唔超.你有隻正常300幾蚊cooler.都唔會話真係太熱
用z690唔係問題.用d平d既z690

平既劈價清貨z690係絕對買得過

咩叫劈價清貨z690.例如1300蚊附近

13700K.唔超可以用Thermalright Frost Commander 140 CPU Air Cooler

呢隻唔差.都係400幾蚊
T記出list都好意思喺度問?
細路仔唔識規矩
黎做伸手黨Only 乜都唔識 多多包涵
13700F 係i7會唔會話同i5差好遠
不嬲鐘意搶人條女
特別好砌
哇 皇恩浩蕩
黑店黎
點解咁講 有冇邊間唔黑
我二 維一良心
以過去咁多經驗黎講

i5 k同當年non k i7價錢都係好接近

而"整體"性能黎講.都係i7 non K好過i5 k少少.始終核心點都多D

只有部份真係食高頻既game.又或者對多核心支援唔太好既game.先會出現i5k勁過i7non k

所以當intel non k既cpu出左之後.多數人最終都係選擇返當代既i7non k 再配當代既b板

i5 k 多人買只有一開始岩岩出個時.得i5k i7k i9k個時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞