[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
16g ram 但開兩隻 game?
有無試過單開, 而無黑畫面?

就咁睇你 CPU 溫度,同你個 config
應該唔關散熱事呱?
單開乜事都冇 所以一直忍左咁耐
你自己答左自己啦

咁可能真係隊爆左啲 ram

BTW, 你個 spec 都幾得意
ATX 板 + 箱, 配 SFX 牛
3080 又配 16g ram
未定,暫時不變成
因為GTV diablo未出
到時D硬件咩價我又唔知
但我諗mon應該就快打柴,咪問定先
即係咩意思 我電腦白痴唔明
買果陣我都係見邊樣個價錢中中等等就揀.......
佢熄得機多數過熱 唔夠ram 好少會熄晒
我見到個溫度長期70幾80 係咪正常?
我估佢copy 錯咗名
你一開機已經7x-8x ?
一開機50幾咁上下
水魚伏List,正常List唔會咁出,邊間砌架
除左個ram佢冇貨推介左呢隻忽我 其他我自己揀….
我覺得你真係check 下cpu 水冷有冇上實 ,塊膠片有冇搣走,有冇落散熱膏,水冷風扇有冇插線
咁應該點執
sor
只係覺得條 list 都係 魔鬼在細節個啲
e.g. GPU 就俾到好勁你, 然後又响番啲細位 (ram) cut cost

唔知你部機砌左幾耐,
但按其他 清講, 而家砌機, 應該要有 32g ram
係咪CPU過熱熄機呀
試下燒機睇下上到幾多度先
我見佢又水冷, 又咁多風扇,
覺得過熱機會低啲咋
年中見唔少水冷塊膠片冇搣走🫣
其實砌機有無保養?

可唔可以拎番去間舖叫佢跟?
睇下你鋪頭砌定自己砌 散買鋪頭多數跟7日

係咪扭開就睇到有冇膠片?
ASUS ROG Strix LC 240 RGB CPU cooler - White
WD Blue 4TB SATAIII 64MB Cache 5400RPM 3.5" HDD
Cooler Master MASTERFAN MF120 HALO 12CM Case Fan - White
Cooler Master V850 80Plus® 850W Gold Fully Modular SFX PSU
Intel® Core™ Rocket Lake i7-11700F 2.50 GHz 16M Cache 8 Core 16 Thread LGA1200
Lian Li PC-O11 Dynamic Mini - Snow White
ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3080 OC Edition 10GB GDDR6X - White (LHR)
ASUS ROG STRIX B560-A GAMING WIFI
G.SKILL Trident Z Royal Series DDR4 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600MHz CL18 F4-3600C18D-16GTRS

你呢架機如果唔係21年年尾前砌既話,都算係伏到仆街,

意見係:首先你用11代Intel,發熱問題不容忽視,水冷有360唔會用240先,Ram行唔倒3600Mhz同埋得2x8GB我自己覺得唔夠用,不如揀返3200 配返2 x 16Gb,Total 32GB會好D,同埋唔會揀CM牌火牛(另外仲要揀SFX牛),其他我無意見。
上年10月左右砌
水冷風扇條線係邊
認真你唔識就睇下片先或者搵識既整。搵鋪既整唔好落果d咩商場街邊鋪,隨時話壞乜叫你換野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞