[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
橙,啲人過哂卡post 打躉
竟然冇rgb
咁之前個段時間真係冇咩興趣入大post睇野既
唉想請教如果電腦無畫面..但開到機
ASUs底版著橙燈..係咪即係條ram壞左?
但攞走曬啲ram..開機無響…底版都有機出事?
Spec 呢Ching
新定用用下出事
用用下出事..ASUs b660
Ddr 5 5200 xpg
試左單條ram/ram 換位插都唔得?
影張相睇下
3m長承惠港紙280蚊
對眼值200蚊, 差唔多啦
諗爆頭
唔知應該用6800XT好 定 3070 ti 好
頂你仲未砌咩
本身用緊32GB ballistix ram, 但有時同步開幾個software就用到差唔多90% usage仲lag lag地,所以想問下64GB買邊款好,multi media多工。

itx板,要直接換ram
砌左 但未有機就會成日諗
呢排又有上網睇兩者分別
各有各支持者 好難搞
諗咁多
6800xt 勁過3070ti, 3080
你又唔玩ray tracing game
個筆直嚟講嚟做到好盡㗎啦

10k砌到3080啦
不過得16gb ram, 無wifi bluetooth, 廢啲gen3 ssd

https://www.faroll.com/customize#MzczNyw0NDg1LDQ4OTMsNDk2MSw1MDQyLDUyNTksNTI4MSw1NDM3
你唯一諗嘅就係掙扎n 定 a卡
無辦法 慾望無窮無盡 有得上我都想上3080
不過太貴了 outbud
是!
上網見 A卡有時好多error情況
但 N卡3070ti 又太熱 硬條件又唔夠6800xt打
但勝在硬件 同其他程式配合 都比較好
唉睇左說明書..我單ram插岩位可以著返部機
但雙ram插..試曬啲位都唔得…我懷疑係底板個ram位出左事
插單ram, 4條slot都開到機?
試哂2條ram分開單插未
試左兩條ram單插都ok
但兩條ram都要插中嗰個位先得..其他位單插都唔得

咁試左雙插 點插都唔得
你宜家用咩箱
同埋想幾細
Ap201呢種算唔算細
你可以用返哂啲件
而家用緊 ANTEC DP301M m.ATX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞