[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
ok啦,嗰陣b550仲係貴
反正56g都係行pcie 3.0
去番faroll啦on9 中資搵鬼買
最麻煩係trouble shooting
咁樣?
無錯!
你架?
google wall mount pc 有好多

玩水冷 ATX 嘅話要大塊啲嘅 plate 先夠位放喎
Thx
諗唔到用咩keyword 搵
多謝提供

玩atx 原因主要係用返舊件,同埋大件啲掛牆做裝飾好似好睇啲
洞洞板
新手岩岩砌咗部機想大家比啲意見
自己上網睇咗學咗好多,吸收咗朋友嘅意見。

機箱:mintech air 100(本身朋友比咗嗰sky one mini,但太細就換咗)

板:ASUS TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4

CPU :Intel® Core™ i5-12500f

GPU:ASUS RTX 3060 012G DUAL OC V2

Ram:Kingston Fury BEAST RGB 32GB (16GB x2) DDR4 3200MHz

SSD:KINGSTON KC3000 1024GB PCle 4.0 NVMe M.2 550

牛:[SFX] Cooler Master V750 SFX 80Plus Gold

塔散:SCYTHE 鐮刀 無限 伍 ARGB 終極版 MUGEN 5 ARGB PLUS

另外買咗三把:TUP gaming ARGB FAN TF120

全機就前三把風扇吸風,機頂兩把抽風,機背一把抽風

燒機表現
用furmark 燒半個鐘,Gpu 溫度保持係71-73度
用CPU-z燒半個鐘就52-55度
溫度正常嗎?

另外想問吓各位,如果遲吓想upgrade
12500f -> 13700kf

3060 -> 應該上3070ti 定等4070?/ 買返3080ti 好呢?

之後如果upgrade 咗需唔需要上水冷?
我睇中咗NZXT Kraken Z53 RGB Black 240mm

定其實宜家配置都夠散熱呢?

唔該曬
之前x570 msi 垃圾板
+r9 係會過熱
幫朋友不了, 部機有咩事搵你troubleshoot就頭痕
你隻牛, 750w 掹車邊推到 3080
到你遲下再換咭, 應該已經無全新既 30系
到時睇餸 (錢, TDP) 食飯啦

B660 唔使諗 K U
唔轉 MB 情況下, 最多上 13500, 13600?
但分別應該不大

non-K 正路都唔使上水冷, 除非錢多
多口問句, 點解機箱夠大, 唔揀 ATX 牛而用 SFX?
真正既終身保養
我嘉又贏
道埋佢一切砌機, 成功過戶
因為本身朋友比咗sky one mini 我
我就買細牛,點知真係好細

咁之後換箱都唔想嘥錢換火牛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞